біля храму Благовіщення Пресвятої БогородиціНещодавно в Кіровограді відбулося Свято хорової музики на підтримку миру «Молитва вустами дітей!», у якому, серед інших, взяли участь і вихованці Петрівської  дитячої музичної школи. Започаткувало цей новий проект Кіровоградське музичне училище. Зокрема, захід ініційовано викладачами відділу хорового диригування Кіровоградського музичного училища, Кіровоградським відділенням Національної музичної спілки за підтримки хорової асоціації Кіровограда, Храму Благовіщення Пресвятої Богородиці та департаменту культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської обласної державної адміністрації. Він проходив за духовного сприяння праправнука геніального українського композитора, художнього керівника та диригента Державного Академічного естрадно-симфонічного оркестру Миколи Віталійовича Лисенка.

Головною метою свята стала популяризація надбань українського і світового хорового мистецтва та духовної музики.

Знаковою подією свята стала реконструкція духовного гімну України «Боже великий, єдиний» в авторській версії для дитячого хору 1885 року основоположника української класичної музики Миколи Лисенка на вірші Олександра Кониського, що виконувався зведеним хором учасників на відкритті в храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці, а наостанок - на закритті заходу в концертній залі Кіровоградського музичного училища. Копія оригінального рукопису композитора була надана Музеєм Миколи Лисенка (м. Київ).

Концертну програму свята складали виступи та творчі відеопрезентації дитячих та юнацьких колективів дитячих музичних шкіл, шкіл мистецтв, загальноосвітніх шкіл та музичного училища. У святі взяли участь 15 хорових колективів з Кіровограда, Новоукраїнки, Олександрії, Новомиргорода, Нової Праги та Петрового, зокрема наш район представляв молодший хор «Нотка» (керівник - Катерина Карабилова) та хор «Барвінок» (керівник - Оксана Копійка, концертмейстер - Оксана Котеленець).

наші юні виконавці співають молитву М.Лисенка в храмі з 14 колективами одночасноТакож у контексті свята відбувся флешмоб «Бажаю тобі, Україно…» де виступили зі своїми побажаннями і наші землячки Катерина Мовчан та Любов Даценко. Чудове свято завершили етнотолокою – весняними забавами та іграми від фольклорного ансамблю музичного училища.

Дорога додому здалася зовсім короткою та веселою. Задрімати не вдалося нікому. Діти жартували, грали в різні ігри та співали народних і сучасних пісень.

Олена Приходкова

виступ хору «Нотка» на сцені Кіровоградського музичного училища учасниці молодшої групи  хору Оля та Аріна в храмі Благовіщення

хор «Барвінок» на святі в музичному училищі

 

На знімках: біля храму Благовіщення Пресвятої Богородиці; наші юні виконавці співають молитву М.Лисенка в храмі з 14 колективами одночасно; виступ хору «Нотка» на сцені Кіровоградського музичного училища; хор «Барвінок» на святі в музичному училищі; учасниці молодшої групи  хору Оля та Аріна в храмі Благовіщення.