ГратиУ цьому місяці прогресивне людство планети відзначило Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів — пам’ятну дату, що відзначається 11 квітня на честь події, яка мала місце саме цього дня далекого вже 1945 року, коли в’язні концтабору у Бухенвальді почали інтернаціональне повстання проти гітлерівців.

У березні 1945 року німецьке командування й основна частина охорони втекли з табору перед загрозою бути схопленими американськими військами. Тоді, безпосередньо перед прибуттям американців, на території Бухенвальду (найбільшого концентраційного табору) спалахує збройне повстання, організоване силами самих ув’язнених. Коли в концтабір Бухенвальд увійшли американські війська, повсталі над табором уже підняли червоний прапор і контролювали все, що відбувалося у таборі смерті. Повстання підтримали передові загони союзних військ, від смерті було врятовано майже сто тисяч полонених. А згодом визвольна хвиля покотилася далі, і були звільнені інші концтабори.

Всього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів. За роки другої світової війни через табори смерті пройшли 18 мільйонів чоловік. На території України діяли 180 таборів смерті, де було страчено 1366 тис. радянських військовополонених. «Фабрики смерті» діяли в Києві, Львові, Дніпропетровську, Харкові, Кіровограді та інших місцях.

Саме в цей день віддаємо данину скорботної пам’яті жертвам нацизму, які загинули в концтаборах та висловлюємо повагу старшому поколінню, на долю якого випали неймовірні муки і страждання.

Не будемо байдужими, пам’ятаймо та поважаймо свою історію, особливо сьогодні, коли Україна вимушена захищати свої кордони від російського агресора, який, як і колись гітлерівська Німеччина, несе смерть і страждання на нашу землю.

 За інформацією відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату райдержадміністрації