Соціальний захист постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи

Станом на квітень 2016 року в управлінні соціального захисту населення Петрівської райдержадміністрації на обліку перебуває 254 особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них:
· першої категорії – 6 чол., які згідно експертних висновків стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи і прирівняні до інвалідів війни;
· другої категорії – 101 чол., з них 98 учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та 3 громадян потерпілих від Чорнобильської катастрофи;
· третьої категорії – 99 чол. з них учасників ліквідації аварії на ЧАЕС 45 чол., громадян, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи 43 чол. та 1 громадянин, який брав участь у ліквідації інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, прирівняні до категорії 3;
· П’ять вдів учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС;
· Дітей у статусі - постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС – 43 чол.

Компенсаційні виплати та допомоги отримують 152 особи,які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, що становить 100 % від загальної кількості громадян, які мають право на отримання компенсацій та допомог відповідно до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” в районі.
Для фінансового забезпечення виконання заходів, пов’язаних з соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи за 2016 рік, використано кошти у сумі 120,7 тис. грн., з них:
- з державного бюджету на суму 95,4 тис. грн.;
- з обласного бюджету на суму 17,4 тис. грн.;
- з районного бюджету на суму 7,9 тис.грн.
Кошти державного бюджету було використано на виплату компенсацій та допомог 165 громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи відповідно до Закону України «Про статус і со-ціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», на загальну суму 95,4 тис. грн., з них на виплату:
· на харчування учасників ЧАЕС І та ІІ категорії 90,8 тис. грн.
· на одноразову виплату на оздоровлення учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС І ,ІІ, та ІІІ категорій 2,6 тис. грн.
· на додаткову відпустку 2,0 тис. грн..
Крім того, з обласного бюджету виділено 10,9 тис.грн. на пільгове медичне обслуговування постраждалих (безкоштовне придбання ліків і безкоштовне зубопротезування) та надано матеріальну допомогу до 30-ї річниці Чорнобильської катастрофи 6 дітям, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи, на суму 6,5 тис. грн., у т.ч. 2 дітям-інвалідам 2,0 тис. грн., 1 дитині, у якої помер один із батьків 1,0 тис. грн.. та 3 дітям сиротам по – 3,0 тис. грн.
В районі діє районна програма соціального захисту малозабезпечених верств населення Петрівського району на 2016 рік , відпо-відно до якої за рахунок коштів районного бюджету до 30-річниці Чорнобильської катастрофи забезпечено надання матеріальної допомоги у сумі 7,9 тис. грн.:

6 дітям, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи, на суму 2,4 тис. грн., 2 дітям-інвалідам 0,3 тис. грн., 1 дитині, у якої помер один із батьків 0,3 тис. грн.. та 3 дітям сиротам по – 0,5 тис. грн.
надано матеріальну допомогу 5 вдовам громадян, померлим внаслідок Чорнобильської катастрофи на загальну суму 2,5 тис.грн.
надано грошову допомогу 6 учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 1 категорії прирівняних до інвалідів війни на загальну суму 3,0 тис.грн (по 0,5 тис. грн. кожному)

Управління соціального захисту населення районної державної адміністрації