ДитинаДитячий весняний авітаміноз

Весняний авітаміноз як у дорослих, так і у дітей в наші дні є цілком очікуваним явищем для більшості, навіть не дивлячись на вживання в їжу свіжих овочів і фруктів. Як правило, весняний авітаміноз є логічним наслідком таких чинників, як: перенесені за осінньо-зимовий період простудні та вірусні захворювання, витрачені вітамінно-мінеральні запаси за довгі зимові місяці, оскільки імунна система працювала в інтенсивнішому режимі. Овочі і фрукти, які людина вживає взимку, вже не містять великої кількості вітамінів, адже вони руйнуються під час тривалого зберігання. Збільшене споживання мінералів і вітамінів організмом, через необхідність перебудови роботи всіх органів і систем на весняний період.
Отже, наскільки серйозною є небезпека авітамінозу для дитячого організму? Можливо, на перший погляд, проблема дитячого весняного авітамінозу не здається занадто серйозною. Адже зовсім скоро з’являться свіжі овочі і фрукти, і дитина отримає повний спектр необхідних речовин. Але це не зовсім так. Небезпека полягає в тому, що тривалий час в організм не надходить потрібна кількість того чи іншого вітаміну, в відтак він включає «економний режим», тобто задовольняється невеликою кількістю цього вітаміну. Коли ж вітамін починає надходити в організм з їжею в достатній кількості, організм вже не в змозі його засвоювати. Таким чином, розвивається хронічний авітаміноз, який з часом завдає істотної шкоди дитячому організму і виявляється у вигляді серйозних патологій.

Симптоми авітамінозу у дітей

Зазвичай, авітаміноз у дітей з’являється у ви-гляді різних захворювань, наприклад, таких, як цукровий діабет або ожиріння, гіпотиреоз або анемія. До найбільш очевидних ознак авітамінозу у дітей належать: постій-на втома, слабкість, апатія, задишка після несуттєвих фізичних навантажень, зниження, а в деяких випадках, навпаки, підвищення апетиту, шкіра набуває блідого відтінку, частий пульс, підвищене потовиділення, порушення сну, дитина може ставати дратівливою чи плаксивою, виникає головний біль, біль у м’язах, дитина втрачає звичну активність. Всі вище перелічені ознаки є приводом показати дитину педіатру, який зможе призначити комплексні вітаміни і мінерали. Категорично не слід самостійно лікувати авітаміноз, приймати вітаміни, придбані без призначення фахівця, оскільки це може істотно погіршити стан дитини і стати причиною розвитку більш серйозних за-хворювань.
Слід пам’ятати, що, наприклад, деякі вітаміни групи В у надлишку можуть провокувати зростання онкологічних клітин!

Причини авітамінозу у дітей

Головна причина дитячого авітамінозу полягає в неправильному, нераціональному харчуванні, а також у порушенні його режиму. 
Інтенсивний ріст дитячого організму в деяких випадках може супроводжуватися дефіцитом деяких вітамінів і мінералів, бо потреба в них підвищується в рази. Цей процес повинен контролювати лікар, який і прописує необхідний комплекс вітамінів.
Дитячий імунітет дуже чутливий до навколишнього середовища. Наші діти проживають в екологічно несприятливому регіоні, потреба в додатковій кількості деяких вітамінів зростає.

Як діагностувати авітаміноз?

Щоб точно дізнатися, яких саме мікроелементів не вистачає зростаючому організму, необхідно провести ряд лабораторних досліджень крові. Лікар призначає лікування тільки після отримання результатів аналізів. Неозброєним оком неможливо зрозуміти навіть досвідченому фахівцеві, дефіцит якого саме вітаміну відчуває дитячий організм.
Профілактика розвитку авітамінозу у дітей полягає в організації раціонального, збалансованого харчування. Які продукти потрібні зростаючому організму і в якій кількості - може розповісти дитячий дієтолог, якого слід обов’язково відвідувати час від часу. Тож бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх жітей.

Підготувала Олена Приходкова.