представники різних поколінь, об’єднані спільним відчуттям палкої любові до рідної Вітчизни і щирим бажанням бути їй кориснимиДнями в офісі громадської організації «Допоможемо воїнам Петрівщини» пройшло виїзне засідання координаційної ради волонтерських загонів, які діють при районному парламенті дітей. Зі вступним словом виступила директор Центру дитячої та юнацької творчості Валентина Бойко, а затим надала слово голові ГО «Допоможемо воїнам Петрівщини» Аллі Горністовій.

Алла Павлівна розповіла про заснування волонтерської організації та її перші кроки.

Отже, організація з’явилася у червні 2014 року, головною її метою стала необхідність допомоги воїнам – учасникам АТО, які у той час потерпали від нестачі і обмундирування, і взуття, і амуніції, і продуктів харчування, і багато чого іншого, адже за часів Януковича Збройні Сили України цілеспрямовано розвалювалися, дійшло до того, що фактично була знищена служба тилу. Та й, говоритимемо відверто - і до Януковича, за усі роки державної незалежності, Українське військо ніколи не було в полі зору прискіпливої уваги державної влади. Тому забезпечення воїнів всім необхідним значною мірою взяли на себе волонтери.

Загалом в зону АТО було здійснено 11 поїздок. Фінансувалися ці поїздки і придбання необхідного за рахунок добровільних внесків сільгосптоваровиробників, підприємців, простих громадян. Всі кошти, які здаються безпосередньо в штаб організації, а також зі скриньок, які встановлені в магазинах та інших людних місцях, належним чином оформляються комісією, всі витрати підтверджуються рахунками, накладними. Фіксується також і матеріальна допомога від жителів району і підприємців у вигляді продуктів харчування, одягу, інших матеріальних цінностей.

Перед кожною поїздкою волонтери зв’язуються з командуванням військових частин, отримують відповідні документи, забезпечуються супроводом, адже в зону АТО будь-хто потрапити не може.

Алла Горністова та Анна Стожкова під час підписання угоди про співпрацю та взаємодію.На даний час методика надання воїнам допомоги зазнала змін. Держава вже намагається належним чином забезпечити військовослужбовців всім необхідним (хоча, на жаль, і не стовідсотково), водночас люди за цей час суттєво збідніли, тож вже не можуть так активно, як два роки тому, надавати допомогу. До того ж, наші хлопці перебувають на різних ділянках фронту, і їхати задля того, щоб відвідати двох-трьох - занадто дорого. Тому зараз, здебільшого, користуються послугами Нової Пошти. Крім того, додалася ще одна ділянка роботи – допомога воїнам, які повернулися додому. Цим займаються спільно з ГО «Захисник Петрівщини», яку очолює Сергій Савченко.

А.Горністова разом з активісткою організації Вірою Василівною Ревою продемонструвала речі, які виготовляють власноручно та отримали з допомогою керівництва району, зокрема ті, що раніше перебували на балансі дитячого табору ім. Матросова, який припинив своє існування. Це матраци, ватні штани, светри, ковдри, маски-балаклави, шкарпетки, так звані «чуні» для ніг, нижня білизна, теплі рукавиці. Хоча держава і забезпечує солдатів обмундируванням, взуттям, та у фронтових умовах воно швидко зношується, тому у разі необхідності придбавають берці, шиють форму. Все, чим займаються волонтери, важко навіть перелічити.

Ще одна активістка – Віра Іванівна Каплун розповіла про те, як і якими продуктами харчування забезпечують воїнів. Повідала, зокрема, про цікаву технологію виготовлення сухих напівфабрикатів для приготування борщу і супів, про волонтерський город. Сказала, зокрема, що будуть раді, якщо хтось поділиться овочами, бо волонтерські запаси вже закінчуються (це, до речі, стало «домашнім завданням» для юних волонтерів).

Йшла розмова і про Великдень. Він для воїнів має стати таким же святом, як і Новий рік, всі вони повинні отримати святкові посилки. Дитячий парламент започаткував акцію «Великдень разом», яка повинна стати вагомою складовою загальнорайонної акції по поздоровленню учасників АТО. Причому, не можна забути і добровольців та тих воїнів, які підписали контракти на військову службу. А.Горністова зауважила, що в посилках повинні бути освячені паски, гілочки верби і, зрозуміло, різні смаколики.

- Кладіть в посилки те, чим самі хотіли б поласувати, бо воїни там оберігають наше мирне життя, тож ми повинні їм допомогти, вклавши у це свою душу, – порадила вона.

А затим юні учасники заходу переглянули відеоролик про роботу волонтерів, обмінялися думками і досвідом своєї роботи. А ключовим моментом стало підписання угоди про співпрацю між районним парламентом дітей та ГО «Допоможемо воїнам Петрівщини», яку скріпили своїми підписами А.Горністова і голова дитячого парламенту, учениця 10-го класу Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ступенів Анна Стожкова.

Активісти шкільного волонтерського руху, а також районний парламент дітей, як дієва структура шкільного самоврядування, отримали нагороди від своїх старших товаришів – Почесні грамоти.

Підводячи підсумки заходу, В.Бойко висловила впевненість, що побачене і почуте тут проросте гарними сходами добра і патріотизму в діяльності юних волонтерів.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: представники різних поколінь, обєднані спільним відчуттям палкої любові до рідної Вітчизни і щирим бажанням бути їй корисними; Алла Горністова та Анна Стожкова під час підписання угоди про співпрацю та взаємодію.