О.Лукашов і Р.Шаповалов у президії наради.Днями у райдержадміністрації відбулася нарада з підведення підсумків діяльності системи цивільного захисту району щодо запобігання і реагування на надзвичайні ситуації у 2015 році. Нараду вів перший заступник голови райдержадміністрації Олександр Лукашов, в ній взяв участь начальник відділу державного нагляду (контролю) у сфері пожежної безпеки та цивільного захисту Управління ДСНС України в Кіровоградській області, полковник служби цивільного захисту Роман Шаповалов.

Відкриваючи нараду, Олександр Сергійович зазначив, що ДСНС є важливою ланкою державного механізму, що особливо чітко стало видно у світлі подій останніх двох років. На жаль, впродовж багатьох років цивільний захист населення перебував на периферії державних пріоритетів, тому фінансове, матеріально-технічне забезпечення не відповідає вимогам сьогодення. Але працівники служби розуміють, що від їхньої відповідальності, майстерності та професіоналізму залежить збереження матеріальних цінностей, а головне – життя людей. Тому поряд із завданнями, якими вони керуються у своїй діяльності – врятувати і допомогти, головним вважають роботу щодо запобігання надзвичайним подіям.

Р.Шаповалов доповів про ситуацію на території області, діяльність обласного управління і підрозділів ДСНС у 2015 році.

На території області сталося дві надзвичайні ситуації та 2360 надзвичайні події, врятовано 101 особу та матеріальні цінності на суму понад 9 млн. грн.

Протягом серпня-вересня зведений підрозділ ДСНС брав участь в спільних міжнародних навчаннях з підрозділами країн-членів НАТО на території Львівської області.

У червні-жовтні рятувальники Кіровоградщини залучалися до гасіння масштабних пожеж, в тому числі резонансної пожежі на нафтобазі у Васильківському районі Київської області, пожеж торфовищ в Київській області. Четверо пожежників за зразкове виконання завдань під час гасіння названих пожеж заохочені тим, що їм присвоєні звання на ступінь вищі, ніж передбачені для посад, які вони займають.

На колегії ДСНС рятувальники області отримали високу оцінку за дії по подоланню наслідків снігопадів у січні нинішнього року.

Завдяки підтримці керівництва області вперше за щонайменше 15 років виділено 95 тис. грн. на придбання піноутворювача, який отримав і Петрівський підрозділ.

У грудні 2015 року обласною радою затверджено нову програму цивільного захисту, якою передбачено 500 тис. грн. на розвиток пожежно-рятувальної служби, аналогічна програма буде прийнята і Петрівською районною радою.

Роман Анатолійович згадав, що на території Петрівського району в 2015 році сталося 38 пожеж, загинуло дві людини. Це є свідченням того, що проблеми ще є, слід докладати зусиль по запобіганню надзвичайних подій.

У рамках децентралізації планується передання пожежно-рятувальних підрозділів на утримання місцевих об’єднаних громад. До цього слід готуватися, аби фінансування діяльності підрозділів було забезпечене відповідними субвенціями.

Щороку виникають пожежі у природних екосистемах, що призводить до погіршення екологічної ситуації, матеріальних збитків, відволікання пожежно-рятувальних підрозділів від виконання головних завдань. Не на останньому місці тут є людський фактор, що потребує посилення роз’яснювальної і профілактичної роботи.

Важливе місце в діяльності ДСНС є робота з внутрішньо переміщеними особами. Якщо після Чорнобильської катастрофи таких осіб налічувалося 160 тисяч, то нині з тимчасово окупованих районів Донецької і Луганської областей та зони проведення АТО в інші регіони України вже виїхало більше, ніж 1,5 мільйона осіб.

Говорив Р.Шаповалов про стан готовності захисних споруд, формування регіонального резерву, інші проблеми, основні пріоритетні завдання на 2016 рік. Одним з головних є реформування системи ДСНС з урахуванням європейського досвіду, підготовка до інтегрування до системи надзвичайних ситуацій Європейського Союзу.

На нараді виступили також начальник Петрівського РС УДСНС у Кіровоградській області, підполковник служби цивільного захисту Володимир Малюта з інформацією «Про підсумки діяльності системи цивільного захисту району щодо запобігання і реагування на надзвичайні ситуації у 2015 році та постановка завдань на 2016 рік», начальник відділу цивільного захисту райдержадміністрації Іван Лисенко – «Про підсумки роботи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у сфері цивільного захисту у 2015 році та постановка завдань на 2016 рік», начальник ДПРЧ-32 майор служби цивільного захисту Андрій Пащенко – «Про стан протипожежного водопостачання району», головний інспектор Петрівського РС УДСНС, капітан служби цивільного захисту Сергій Уманець – «Про стан забезпечення протипожежного захисту на об’єктах відомчих установ».

Завершуючи нараду, О.Лукашов зазначив, що рятувальники району виконують свої обов’язки на високому професійному рівні, здатні виконати будь-яке завдання, побажав їм подальших успіхів у їхній дуже важливій для суспільства діяльності.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімку: О.Лукашов і Р.Шаповалов у президії наради.