Незабаром розпочинаються Новорічні та Різдвяні свята. Саме їх з нетерпінням очікують як діти, так і дорослі. Бенгальські вогники, серпантин, запах хвої, передчуття чогось нового. Довкола царює атмосфера радості та гарного настрою. Здавалося б, ніщо не може віщувати ніякої біди, проте навіть одна помилка чи секундний недогляд може не лише зіпсувати святковий настрій, а й позбавити вас даху над головою, а також здоров’я та життя. Тож, аби горе не постукало до вашої оселі, не забувайте прості істини  правил пожежної безпеки, і тоді ваш домашній затишок буде збережено.

Основним атрибутом новорічних свят є ялинка, до речі, при її встановленні необхідно суворо дотримуватися правил пожежної безпеки. Це зрозуміло, адже найменша необережність при влаштуванні електрогірлянди або застосування джерел відкритого вогню (свічок), розпалювання бенгальських вогнів у приміщеннях, де встановлена новорічна красуня, можуть призвести до пожежі. До цього слід додати, що часто-густо ялинки прикрашають ще й легкозаймистими іграшками, а це значно ускладнює пожежонебезпечну ситуацію.

Пам’ятайте, що використання піротехніки, особливо несертифікованої, може викликати страшні наслідки, які, скоріше за все, призведуть до каліцтва або навіть до смерті.

Якщо ви все ж таки вирішили придбати фейєрверки, ракети та петарди, то дотримуйтесь правил безпеки при їх використанні:

- не купуйте піротехнічні засоби на ринках чи в переходах, а лише в магазинах, які мають ліцензію на продаж піротехніки;

- перед застосуванням обов’язково прочитайте інструкцію та переконайтесь, що виріб не прострочений;

- не використовуйте піротехнічні засоби у закритих приміщеннях;

- при запалюванні фейєрверків якнайшвидше відійдіть на безпечну відстань;

- огляньте піротехнічні засоби перед використанням. Якщо вони тріснуті чи мокрі, то ні в якому разі не застосовуйте їх;

- зверніть увагу на запальний шнур - він повинен бути не коротшим за 5 см та непошкодженим;

- зберігайте піротехніку в упаковці та не кладіть у кишені;

- якщо ви використали кілька бенгальських вогнів у квартирі, то обов’язково провітріть приміщення;

- використання бенгальських вогнів та інших піротехнічних виробів дітьми повинно проходити лише при нагляді дорослих.

А моя вам порада: не використовуйте піротехнічних виробів узагалі, адже це може коштувати вам і вашим близьким здоров’я чи життя.

Не забувайте про це ні на мить і тоді вам не прийдеться ні про що  жалкувати. Сподіваємося, що виконання вище перелічених, на перший погляд, нескладних порад, дозволить уникнути будь-яких надзвичайних ситуацій і зробить новорічні свята веселими та радісними, сповненими різноманітними приємностями, а головне - безпечними.

Володимир Малюта, начальник Петрівського РС Управління ДСНС України в області

Обережно: тонкий лід

Якщо ви провалилися на льоду рiчки або ставу:

  • Широко розкиньте руки по крайках льодового пролому та утримуйтеся вид занурення з головою. Дiйте рiшуче i не лякайтеся, тисячi людей провалювалися до вас i врятувалися.
  • Намагайтеся не обламувати крайки льоду, без рiзких рухiв вибирайтеся на лiд, наповзаючи грудьми i по черзi витягаючи на поверхню ноги. Головне — пристосовувати своє тiло для того, щоб воно займало якомога найбiльшу площу опори.
  • Вибравшись iз льодового пролому, вiдкотiться, а потiм обережно повзiть у той бiк, звiдки ви прийшли i де мiцнiсть льоду, таким чином, перевiрена. Незважаючи на те, що вогкiсть i холод штовхають вас побiгти i зiгрiтися, будьте обережнi до самого берега, а вже там не зупиняйтеся, поки не опинитеся в теплi.
  • Якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно сповiстiть, що йдете на допомогу. Пiдкладiть пiд себе лижi, дошку, фанеру (це збiльшить площу опори) i повзiть на них. Наближайтесь до ополонки тiльки повзком, широко розкидаючи при цьому руки. До самого краю ополонки не пiдповзайте, iнакше у водi опинитеся вже удвох. Ременi, шарфи, дошка, жердина, санки або лижi допоможуть врятувати людину. Кидати пов’язанi ременi, шарфи або дошки треба за 3-4 метри.
  • Якщо ви не один, тодi, узявши один одного за ноги, лягайте на лiд ланцюжком i рухайтеся до пролому. Дiйте рiшуче i швидко — постраждалий швидко мерзне в крижанiй водi, мокрий одяг тягне його донизу.
  • Подавши постраждалому пiдручний засiб порятунку, витягайте його на лiд i повзiть з небезпечної зони. Потiм укрийте його вiд вiтру i якнайшвидше доставте в тепле мiсце, де розiтрiть, переодягнiть в сухий одяг i напоїть чаєм.

Памятайте: відправлятися на водойми поодинці небезпечно!

Також Петрівський районний сектор У ДСНС України у Кіровоградській області повідомляє, що в підрозділі працює «телефони довіри» 9-73-02. У разі виникнення будь-яких проблемних питань, телефонуйте за вищевказаним номером телефону.

Якщо ж ви стали свідком героїчного вчинку або вам відома людина, що виявила відвагу під час порятунку людини, повідомте про неї за телефоном (022) 22-15-42, 22-09-90 до Управління ДСНС України у Кіровоградській області, або за адресою: вул. Пашутінська,1, м. Кіровоград, 25015.  Всеукраїнська акція «Герой-рятувальник року».

Україна повинна знати своїх героїв.

Андрій Бочаров, провідний інспектор Петрівського РС  Управління ДСНС України в області