учасники співають козацьких пісеньПречиста Свята Покрово –

Козаків покровителько!

І наших звичаїв хранителько!

Молюся тобі, Богородице мила,

Щоб славою ти Україну покрила,

Як землю багрянцем дібров,

Щоб ворог тебе не зборов.

Даруй доброту і любов.

Візьми нас під свій Материнський Покров!

Осінь багата на свята. Одним із найбільших релігійних свят у народі є Покрова Пресвятої Богородиці, яке ми відзначаємо 14 жовтня.

Відзначення свята Покрови має дуже глибоку історію в Україні. Свято було впроваджене ще з часів хрещення Русі. Особливе шанування Покрови Богородиці починається з 12 століття, при князеві Андрієві Боголюбському, який і збудував Покровську церкву на річці Нерль біля свого заміського замку Боголюбове.

Покрова була найбільшим святом для козаків. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю заступницею і покровителькою. Саме тому свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва.

В ті козацькі часи перенеслися і гуртківці ЦДЮТ. 21 жовтня на базі Петрівської ЗШ І ступеня для них відбулися козацькі забави.

Учасники розподілилися на 2 курені: курінь «Козак» та курінь «Запорізька Січ», і змагалися за Булаву – символ Козацької держави.

В конкурсах кожен курінь мав змогу показати свою силу, спритність, та винахідливість: швидко передати листа, скласти з паличок слово «козак», що означає вільний.

На Січі жінок не було, тому козаки самі варили собі їжу. Ми також перевірили кулінарні здібності наших учасників при підготовці крупи для козацької каші та під час її приготування. Виявилося, що це нелегка справа. Але з допомогою вболівальників кашовари все-таки нагодували обідом свої курені.

Козаки часто ходили у виснажливі походи і головним їх супутником була пісня. Наші козачата теж йшли у бій з піснею: «Ой там на горі Січ іде» та «Будемо козаками».

Зі святом Покрови пов’язано дуже багато народних традицій. За народним календарем 14 жовтня закінчувалась осінь, і ця дата була перехідним періодом від осені до зими. Саме тому на це свято народ спостерігав за погодою, і сьогодні ми маємо багато прикмет.

Із знанням прикмет впоралися і наші учасники. Вони вміло і вправно називали їх:

Якщо перший сніг до Покрови випаде, то зима буде ранньою і холодною.

До Покрови осінь – після Покрови – зима.

Яка погода на Покрову, такою буде вся зима…

Боротьба була рівною, але з невеликим відривом перемогу здобула команда «Козак». Учасники змагань показали, що, дійсно, козацькому роду нема переводу!

Інна Вотусь, культорганізатор ЦДЮТ.

На знімку: учасники співають козацьких пісень.