Торгівля людьми – сукупність таких ознак: вербування, перевезення, передача, продаж, усиновлення (удочеріння) у комерційних цілях, використання в порнобізнесі, у військових конфліктах, залучення до злочинної діяльності, насильницькі трансплантація чи донорство, змушення до заняття проституцією, рабство і ситуації, подібні до рабства, примусова праця, залучення в боргову кабалу, використання шантажу, погроз, насильства.

Якщо ви або ваші знайомі вирішили поїхати за кордон:

  1. У жодному разі, ніколи і нікому, крім офіційних службовців, не віддавайте свої ідентифікаційні документи! Завжди отримуйте та сплачуйте за свій закордонний паспорт, візи та проїзні документи самі.
  2. Обов’язково візьміть із собою копію внутрішнього та закордонного паспортів. У разі необхідності ці копії можуть спростити процедуру отримання документів на повернення в Україну.
  3. Ви можете отримати додаткову інформацію, зателефонувавши до громадських організацій, що протидіють торгівлі людьми в Україні. Телефон гарячої лінії управління соціального захисту Петрівської райдержадміністрації: 9-62-52.
  4. Переговори про працевлаштування за кордоном, навчання, туристичні подорожі чи шлюб не ведіть наодинці з агентом. Запросіть взяти участь у переговорах свою довірену особу, члена сім’ї чи близьку людину. Перевірте, чи має агент або фірма ліцензію на посередництво у працевлаштуванні за кордоном.
  5. З метою працевлаштування за кордоном необхідно укласти трудовий договір зрозумілою для вас мовою (у двох примірниках, один з яких залишається у Вас).
  6. Якщо ви їдете за кордон законно працювати, необхідно отримати робочу візу. Туристична, гостьова візи не дають права на роботу. Ви можете зіткнутися з нелегальним становищем, експлуатацією та принизливою депортацією із країни.
  7. Термін законного перебування на території іноземної держави вказаний у візі. Не користуйтесь послугами незна-йомців, які пропонують послуги щодо його подовження.
  8. Залиште своїм родичам та друзям по кілька копій наступних документів: внутрішнього паспорта України, закордонного паспорта, візи, контракту, свідоцтва про народження, проїзних документів та фотографії. До того ж, повідомте їм телефонні номери свого роботодавця, ваших друзів за кордоном, консульства (посольства) України та місця потен-ційного проживання.
  9. Якщо за кордоном потрапили у важку ситуацію, зверніться за допомогою до посольства чи консульства України в країні перебування або зателефонуйте до Міністерства закордонних справ України.

Валентина СИБІРА, начальник управління соціального захисту населення районної державної адміністрації