юні волонтерки готові стати на варті дитячого здоров’яЗа ініціативи райдержадміністрації днями пройшла акція «Здорове покоління – наше майбутнє». Її метою стало прагнення мінімізувати вживання дітьми енергетичних напоїв. Всі дорослі добре знають, якої шкоди здоров’ю завдають так звані «енергетики» і які хвороби вони викликають. Та зрозуміло, що далеко не кожна дитина знає, ба навіть розуміє, до чого може призвести вживання цих напоїв. Саме заради збереження здоров’я підростаючого покоління з усією серйозністю до цього питання підійшла райдержадміністрація, зокрема служба у справах сім’ї, дітей та молоді спільно з районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Вони й розробили спеціальні буклети, що стануть в нагоді всім продавцям шкідливої продукції, а також спеціальні анкети для кожної торговельної точки. Завдяки цьому анкетуванню стало зрозуміло, наскільки відповідальними є люди, що знаходяться по інший бік торговельної вітрини.

Цю акцію впроваджували в життя юні волонтерки - Анна Лугова та Марина Красилова. Обидві дівчинки виявили бажання взяти участь ще й у консультативному пункті «Школа волонтерів», який було створено при районному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Всього було опитано 10 торговельних точок і завдяки анкетуванню виявлено, що 2 з них навідріз відмовилися ставити підпис проти продажу енергетичних напоїв. начальник служби у справах сім’ї, дітей та молоді райдержадміністрації Ірина Лугова презентувала поліграфічну продукцію, яка має закликати всіх до відповідальності за продаж та вживання енергетичних напоїв.

Позитивно відреагували на акцію і пообіцяли не продавати малечі шкідливих напоїв такі магазини: «На фонтані», «Центральний», «Від пуза», Едельвейс», «Петрівський», «Вкусняшка», «Старт» та «Український гастроном». Хочеться окремо подякувати всім, хто з розумінням та відповідальністю поставився до цієї акції. Дуже чудово, що більшість таки розуміє всю значимість збереження дитячого здоров’я.

Звичайно, батьки повинні проводити вдома виховну і роз’яснювальну роботу зі своїми чадами. Та це не знімає відповідальності з людей, які без жодного докору совісті та моралі вкладають в дитячі руки пляшку з вбивчою рідиною уповільненої дії. Незважаючи на те, що в законодавчій базі не передбачено покарання за вживання таких напоїв, всі ми повинні залишатися людьми і пам’ятати: зруйнувати чуже здоров’я, а, можливо, навіть і життя, дуже легко, та чи варта цього та грошова одиниця, яка буде виручена з продажу?

Вікторія Махнюк

На знімках: юні волонтерки готові стати на варті дитячого здоров’я; начальник служби у справах сім’ї, дітей та молоді райдержадміністрації Ірина Лугова презентувала поліграфічну продукцію, яка має закликати всіх до відповідальності за продаж та вживання енергетичних напоїв.