І.Педан та А.Чавгун - майстер бригади будівельників ТОВ «Придніпров’я», яка розпочала ремонт мосту, обговорюють план дійПетрівський селищний голова Ігор Педан знову вирішив балотуватися на посаду селищного голови. Він усвідомлює, що має серед земляків як прихильників, так і недоброзичливців, але ставиться до цього спокійно. Інакше і бути не може, бо ж навіть Господь має опонентів, то що вже казати про таку неспокійну і невдячну посаду, як селищний голова, у роботі якого завжди можна знайти недоліки. Зрештою, впродовж минулих 20-25 років жодна особа, яка займала цю посаду, не користувалася загальною підтримкою, всі мали своїх критиків, хоча у кожного з них були здобутки і гарні справи.

Сьогодні І.Педан розповідає про зроблене, проблеми і плани на майбутнє. Вважає, що міг би зробити ще чимало корисного для рідного селища, якби земляки знову повірили в нього.

- Ігоре Володимировичу, Ви знову вирішили поборотися за посаду Петрівського селищного голови як самовисуванець. Жодна з політичних сил Вам не імпонує?

- Дійсно, я – самовисуванець. Жодна з політичних партій повністю не відображає тих інтересів, які імпонують мені. Селищний голова повинен працювати не на інтереси політичної сили, а на інтереси жителів. Але, якщо мене оберуть селищним головою, то я співпрацюватиму з усіма політичними силами, котрі прагнуть зробити Петрівщину кращою.

- Що Вам вдалося зробити за останні кілька років, а що – не вдалося?

На жаль, через бюрократичну тяганину в державі не все, що планувалось, вдалось закінчити. Те, що громадяни чи підприємці можуть виконати за лічені  години чи дні, через необхідність  узгоджувати, затверджувати, виконувати ряд інших бюрократичних дій, орган місцевого самоврядування може здійснити за тижні, а то й роки.

Але зробити вдалося чимало. Відновлено мостові переходи через р. Інгулець між вул. Ворошилова та Леніна та від вул. Кірова  до вул. Фрунзе. На це використано 89 тис.грн.

У 2014 році селищною радою прийняте рішення про початок робіт по капітальному ремонту мосту через річку Інгулець по вул. Ілліча. У 2015 році проведено процедуру тендерних закупівель, відповідно до якої вартість робіт складає 2810000 грн. У бюджеті селища передбачено 1200000 грн. З обласного бюджету отримано дотацію в сумі 1639900 грн., отримано дозвіл на початок будівельних робіт. Роботи підрядником розпочато 15 жовтня 2015 року.

У 2012 році розпочато реконструкцію напірного водопроводу, замінено більше 4 км труб, виконано робіт майже на 5 млн. грн., співфінансування селищної ради склало 400 тис. грн. З державного бюджету отримано 29000 тис. грн. для продовження робіт по завершенню реконструкції водогону по вул. Леніна, співфінансування селищної ради у 2015 році становить 332 тис. грн.

Селищною радою розпочато роботи по заміні каналізаційних мереж селища. Розроблено проект на всі вулиці (200 тис. грн.) Першочергово були визначені найпроблемніші ділянки, і підрядником проводяться роботи по реконструкції каналізаційних мереж будинків №5 і 6 по вул. Літвінова, вартість робіт 1115000грн.

У 2014 року розпочато реконструкцію покрівлі ВОС КП «Петрівське», у 2015 році витрати на виконання даних робіт склали 860 тис. грн. Роботи завершаться в листопаді місяці 2015 року.

Здійснено ремонт покрівлі першого корпусу будинку малосімейного типу по вул. Літвінова 19, вартість робіт 180тис.грн.

У дошкільних закладах перехід на альтернативні джерела опалення на сьогодні не вдалося здійснити, тому було вирішено виконувати заходи з  енергозбереження. В рамках проекту ПРО ООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” проводиться заміна віконних прорізів в ДНЗ «Рудана» на загальну суму 440 тис. грн., співфінансування селищної ради - 160 тис .грн. В ДНЗ «Сонечко» розпочнуться роботи по утепленню стін закладу на суму 160 тис. грн. Зроблено проект на капітальний ремонт покрівлі ДНЗ «Сонечко».

- З якими труднощами зіткнулися, що заважало нормально працювати, виконати свою програму у повному обсязі?

- У кожній роботі є свої труднощі, тим більше у селищного голови. Але люди повірили, обрали мене на цю посаду, тож я робив все, аби виправдати їхню довіру.

На початку своєї діяльності не мав того досвіду, який маю на даний час. Мені було б легше, якби мав підтримку, та порадитися, на жаль, не було з ким, бо я не був висуванцем представників місцевої влади, які робили ставку на інших людей. Довелося самому освоюватися у новій для себе сфері діяльності, іноді, як кажуть, набивати гулі і вчитися на власному досвіді. Зі сказаного вище видно, скільки зроблено не лише мною, а й депутатами селищної ради, членами її виконавчого комітету, котрі вникали у всі проблеми, що їх життя ставило перед нами. Крім наймасштабніших проектів і заходів дуже багато є питань, які вважаються буденними. Це проведення  різних заходів,, надання допомоги на лікування хворим, на вирішення соціально-побутових питань мешканців селища, учасникам АТО. Хочу також сказати, що місцеві громади повинні бути самодостатніми як у фінансовому плані, так і у вирішенні місцевих проблем, перед ними не повинно бути бюрократичних перепон, бо ж не в Києві, а на місцях видніше – що і як робити.

- Ігоре Володимировичу, чому Ви знову вирішили балотуватися на посаду селищного голови, адже вона не забезпечує спокійного життя?

- Знаєте, є деякий досвід, не хочеться залишити розпочате на півдорозі. Наприклад, той самий міст через річку Інгулець, який є дуже важливим об’єктом, що ділить селище на дві частини. Він будувався, коли найпотужнішими автомобілями були ЗІС-5 та Газ-51, нині ж ним їздять автомобілі важчі, ніж у ті часи були танки. Міст жодного разу капітально не ремонтувався, тож зрозуміло, що його стан вже давно аварійний. Багато зусиль було докладено, щоб виготовити документацію,  віднайти необхідні кошти, отримати дозволи на початок робіт. Тепер залишилося відремонтувати його, щоб він ще довго служив для всіх нас. Варто згадати і завершення реконструкції водогону по вул. Леніна, який забезпечить населення в літній час водою та зніме питання її якості.

Для проведення підготовчих робіт по ремонту таких об’єктів (проекти, дозволи і т.д.) необхідно знати як, в якій формі і на якому рівні звернутись, а цей досвід набувається з часом.

- Які найнагальніші проблеми стоять на даний час перед громадою Петрового, на чию підтримку розраховуєте, аби їх успішно вирішити?

Сьогодення ставить перед нами дуже багато проблем. Живемо у нелегкий час.

Комунальні мережі селища мають вік більше 30 років, і не секрет, що знаходяться в аварійному стані.

До комунальної власності Петрівської селищної ради в травні 2015 року з обласного бюджету передано станцію біологічної очистки стічних вод, яка будувалась протягом 2004-2014 років. На жаль, вона здана в експлуатацію в неналежному технічному стані. У зв’язку з невідповідністю передбаченому у проекті електрообладнанню неможливо запустити її в роботу. На даний час працюємо над приведенням у відповідність вимогам, щоб ввести її в роботу до кінця 2015 року. Як уже говорив, розпочато реконструкцію каналізаційних мереж селища. Будемо працювати, щоб здійснити поетапно ремонт всієї мережі протягом 2015 - 2019 років.

Водогін селища замінено на 35%, почергово його відремонтуємо протягом 2-3 років.

Покрівлі будинків мікрорайонів Сонячний та Артемівський та будинків, які і обслуговує ККП, в переважній більшості потребують капітальних ремонтів.

Успішне вирішення цих та інших проблем можливе за підтримки та співпраці депутатів селищної ради, громадських активістів та всього населення селища.

Наостанок хочу сказати, що наближається час місцевих виборів. Хочу побажати виборцям зробити правильний вибір. Кожен з вас не просто член громади, а господар у своєму селищі. Селищний голова акумулює ваші запити і побажання, разом з депутатами визначає першочергові проблеми і втілює їх в життя. Тож закликаю всіх до активності, свідомого визначення нагальних проблем і спільного їх вирішення.

- Ну що ж, бажаю  успішної роботи, якщо петрівчани знову висловлять Вам свою довіру.

Спілкувався Анатолій Рябоконь.

На знімку: І.Педан та А.Чавгун - майстер бригади будівельників ТОВ «Придніпров’я», яка розпочала ремонт мосту, обговорюють план дій.