Тамара Капустинська отримує іменну премію від Світлани ЛогачевськоїНапередодні Дня працівників освіти у сесійній залі районної ради зібралися керівники району, представники освітянських колективів різних навчальних закладів Петрівщини, керівники органів місцевого самоврядування та всі причетні до становлення та розвитку освіти в районі. Дійство розпочалося з пісні нашого земляка Григорія Крячка «Петрівський край», яку виконали Дмитро Сулима і Вадим Блоха. Затим на інтерактивній дошці присутні переглянули освітянські новини «Тeacher – TV») присвячені Дню учителя, де діти під час інтерв’ю ділилися своїми враженнями про науку і своїх вчителів. Для них з дитячих вуст лунали найкращі побажання, серед яких одне із найголовніших - це терпіння.

Вітаючи освітянську громаду, голова райдержадміністрації Сергій Завалій зробив наголос на значимості праці педагога в суспільстві, адже вчитель завжди буде взірцем для кожного члена громади. Дякував освітянам за професіоналізм та витримку, бажав усім миру, достатку, побільше отримувати від своєї справи позитивних емоцій, а ще - підтримувати дружні стосунки із своїми підопічними, щоб разом порадіти за їхні успіхи. У своїх привітаннях голова районної ради Світлана Тилик додала, що це свято для неї, ніби подих дитинства, спогади про вчителів, які відкрили двері у світ знань. Покликання педагогів - підготувати надійну зміну будівників нової України, а це є найпочесніша і найвідповідальніша місія. За це вони заслуговують великої вдячності і пошани від громадськості. До цих побажань  приєдналася також заступник голови РДА Тетяна Панета, яка безпосередньо опікується освітянською галуззю. Вона теж побажала освітянам, миру, здоров’я, сімейного затишку та взаєморозуміння в родинах. Представники обох гілок влади запевнили, що і надалі сприяти розвитку освіти та сільської інфраструктури.

Цей світлий день належить вам по праву,

Він сотнями осяяний зірок,

Плекаєте ви України славу

І нескінченний ваш урок!

Ці слова ведучого завершили першу частину урочистостей. 

у залі педагоги районуКіровоградщина гордиться всесвітньо відомим ім’ям нашого земляка педагога-гуманіста В.О.Сухомлинського, чия постать яскраво сяє у сузір’ї славетних імен нашого краю. Його науково-педагогічна спадщина не втрачає з роками своєї актуальності, а відкривається все новими і новими гранями. Саме його ім’я носить найпочесніша освітянська нагорода району, яка присуджується і вручається найдостойнішим людям, які зробили гідний внесок у розвиток освіти району. Нею цього разу були нагороджені Ганнівський сільський голова Ніна Цапенко та заступник директора з навчально-виховної роботи, учитель зарубіжної літератури Петрівської загально-освітньої школи І-ІІІ степенів, спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії, вчитель-методист, переможець обласного конкурсу «Учитель - 2013» Ніна Шарова. Голова районної ради Світлана Тилик та заступник голови РДА Тетяна Панета вручили їм дипломи, грошові премії та квіти.

У нашому районі існує ще одна хороша традиція - вшановувати кращих учителів початкових класів, послідовників С.П. Логачевської. Премію свого імені вручила особисто Заслужений учитель України, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії і методики початкової освіти Світлана Логачевська учителю Петрівської ЗОШ І ступеня Тамарі Капустинській, спеціалісту вищої кваліфікаційної категорії. У районі нещодавно започатковано ще одну педагогічну нагороду Петрівської РДА – «За відданість справі», якою першою була удостоєна Світлана Панасівна Логачевська. Цього року цією відзнакою за високий професіоналізм, ініціативу, творчість, вагомий внесок у підвищення якості освіти та результативність у роботі було нагороджено Лідію Анатоліївну Шашубу, вчителя зарубіжної літератури та російської мови Петрівського НВК, котра має вищу кваліфікаційну категорію, є вчителем методистом та відмінником освіти. Грамотою департаменту освіти і науки Кіровоградської ОДА нагороджено Валерія Янишина, директора Іскрівського ЗНЗ. Також  Подякою обласного департаменту освіти і науки відзначено вчителя трудового навчання Петрівського НВК Михайла Царука. За особливий внесок у розвиток освітянської галузі, надання допомоги щодо розв’язання виробничих питань, сприяння у роботі навчальних закладів району нагороджено спільною Почесною грамотою райради та РДА голову Зеленської сільської ради Інну Беркун та голову Чечеліївської сільської ради Сергія Дяченка. За сумлінне виконання своїх обов’язків  Почесними грамотами були відзначені: вихователь Петрівського ЗНЗ «Колосок» Галина Бєляєва, педагог-організатор Петрівського НВК Олена Рябова, заступник директора з навчально-виховної роботи Балахівського ЗНЗ Олена Данильчук, завідувач Луганським ДНЗ «Сонечко» Юлія Дудук, вихователь Петрівського ДНЗ «Рудана» Любов Дерев`янко. Відзнаки були вручені головою районної ради Світланою Тилик та заступником голови РДА Тетяною Панетою.

Почесними Грамотами районного відділу освіти було нагороджено педагога-організатора Чечеліївського ЗНЗ Фатіму Цомаєву, вчителя початкових класів Богданівської ЗШІ-ІІ ступенів Світлану Шостак, вчителя хімії Балахівської школи соціальної реабілітації Юрія Тимченка. Грамотою відділу освіти були також відзначені керівник гуртка ЦДЮТ Дарія Бранець, вчитель історії Іскрівського ЗНЗ Тетяна Баранько, вчитель історії Петрівського НВК Ірина Галушко, вихователь Чечеліївського ЗНЗ Світлана Вибрик, учитель англійської мови Петрівського ЗНЗ Валентина Білоус, керівник гуртка Петрівського ДНЗ «Рудана» Тетяна Кіяшко, завідувач господарства Петрівської загально-освітньої школи І ступеня Тамара Тосик, підсобний робітник Володимирівського ЗНЗ Олена Поліщук. Голова райкому профспілки працівників освіти Людмила Горбанець теж вітала колег зі святом та нагородила Почесними Грамотами районного комітету працівників профспілки керівників профкомів Новостародубського ЗНЗ Віталія Гончарука та Балахівського ЗНЗ Лесю Чудну. Нагороди супроводжувалися номерами шкільної  художньої самодіяльності та у виконанні культпрацівників районного Будинку культури. Тематичного вірша чудово прочитала в дарунок всім педагогам Ніна Цапенко.

Вітаючи освітян, начальник районного відділу освіти Григорій Москалець акцентував їхню увагу на реформуванні освітянської галузі і зазначив, що шляхи її втілення досить складні. Закликав колег не боятися труднощів, а діяти виважено, адже для здійснення цих планів вже є міцна, сформована роками районна команда освітян. Їх працю завжди супроводжує Віра, Надія, Любов, адже покликання бути вчителем – то дар Божий. Далі Григорій Леонідович говорив про важливу справу патріотичного виховання учнівської молоді. Одним з яскравих прикладів цього є вчинок колишнього учня Петрівського ЗНЗ Олександра Хрокала, який одним з перших добровільно пішов захищати країну на Сході. Нещодавно Олександр демобілізувався та повернувся до улюбленої справи і як учасник художньої самодіяльності також виступив на цьому святі. Затим Григорій Москалець подарував колегам пісню про Україну. Завершилося свято словами ведучого: «Нехай ваше життя стелиться барвистим рушником здоров’я, оптимізму та успіхів, достатку і щастя! Нехай освітянська нива колоситься і квітує багатим врожаєм!».

Сергій АНДРУСЕНКО.

На знімках: Тамара Капустинська отримує іменну премію від Світлани Логачевської; у залі педагоги району.