Певне, ні для кого з петрівчан та гостей селища не залишилися непоміченими зміни, що відбуваються в центральній частині райцентру, адже, практично, на очах постали, засяявши новими веселковими барвами, колись одні з найулюбленіших місць дозвілля багатьох поколінь жителів Петрового – набережна та парк відпочинку. На черзі – розпочалося упорядкування території біля приміщення районної ради ветеранів, де споруджується так званий «Сквер ветеранів», здійснюються роботи по очистці дна в прибережній смузі річки Березніговатої, що омиває згаданий вже парк відпочинку безпосередньо перед місцем впадання в Інгулець. Про те, що спонукало до здійснення цих робіт, ми говоримо з їх головними ініціаторами – головою районної ради Світланою Тилик та головою районної державної адміністрації Сергієм Завалієм.

- Світлано Олександрівно, про ті зміни, що відбуваються в селищі, доводиться чути чимало різних відгуків, однак, безумовно, переважна більшість з них – це схвалення, захват і підтримка. Тож, можливо, в кількох словах розповісте нашим читачам, як виникла ця ідея, з чого все розпочалося?

- Знаєте, ще лише доля розпорядилася так, що мені випала честь очолити одну з гілок районної влади, я вже розуміла, що окрім щоденних рутинних і не завжди помітних функцій, треба зробити щось таке, щоб люди нарешті  відчули: влада в районі є, вона діє і намагається залишити по собі якийсь помітний і яскравий слід. Першими проектами, які ми вирішили втілити в життя, стали ремонт управління соціального захисту населення, який став сучасним, зручним для відвідувачів комфортним закладом, діагностичний центр в поліклініці Петрівської ЦРЛ, Музей сільськогосподарської техніки під відкритим небом. 

- Наступними стали парк і набережна, які за оцінкою, передусім, гостей селища, вражають стилістичною досконалістю, сучасністю та оригінальністю дизайну?

- Звісно, мені приємно, що люди так говорять. Ми старалися, щоб ці об’єкти були зручними як для комфортного відпочинку наших громадян, так і для проведення культурно-масових заходів. І в цілому, здається, з поставленим завданням справилися. Хоча, звичайно, з плином життя з’являтимуться ще нові пропозиції, задумки, які також втілюватимуться в додаткові елементи паркового дизайну.

- Очевидно, одним з таких елементів стали й роботи по очистці дна річки Березніговатої та прибережної смуги в місці, прилеглому до парку?

- Можливо, й так, адже це справді виглядає, як логічне продовження тих парково-ландшафтних робіт, які ми розпочали на набережній, в парку, у «Сквері ветеранів». Хоча, звичайно, спонукали до цієї роботи яскраві спогади з дитинства, адже тоді це місце в Петровому було одним з найчарівніших, наймальовничіших. Ще й досі в пам’яті, немов перед очима, стоїть чисте річкове плесо, розрізане навпіл кладкою, якою люди переходили з вулиці Жовтневої до тогочасного торговельного центру селища. По той бік від кладки – невеличкий пляж, який був одним з найулюбленіших місць для купання петрівських дітлахів, а по цей бік – ближче до колишньої лазні (будівля нинішнього кафе «Ляна») спустили своє гнучке віття до води красуні-верби, до яких цілими вервечками були прив’язані човни.

Саме оця краса, що збереглася у пам’яті, і яка останніми вже десятиріччями виявилася, фактично, знищеною як безжальним часом, так і людською байдужістю та недбалістю, спонукала до прагнення повернути її тепер уже у відновленому вигляді для наших дітей та онуків.

Я дуже вдячна, що мене у цій ідеї активно підтримав і голова райдержадміністрації Сергій Завалій.

- Сергію Володимировичу, яким чином вирішили питання фінансування робіт по очистці річки?

- В районі діє бюджетна програма районного фонду охорони навколишнього природного середовища, кошти якої дозволяють використовувати на такі види робіт. Райдерж-адміністрація винесла на розгляд сесії зміни до цієї програми, де і передбачався пункт, що стосується очистки річки. Разом із Світланою Олександрівною звернулися за підтримкою до Богданівської сільської та Петрівської селищної рад. Хочу висловити вдячність депутатам за те, що знайшли кошти і виділили субвенції.

Спочатку сподівалися, що виділених коштів з Фонду охорони довколишнього природного середовища нам вистачить на очищення усієї затоки – впритул до берега, прилеглого до будівлі колишнього райцентрівського універмагу. Насправді ж, виявилося, що за кошторисом виділеної суми вистачає лише на частину прибережної смуги.

Та все ж вирішили не складати рук: головне розпочати і впорядкувати берег, прилеглий до парку. Тут ми плануємо спорудити так званий габіон, тобто укріпити узбережжя штучним бар’єром з каменю, що уповільнив би підмивання берегової смуги та подальше замулення дна річки, далі – плануємо оснастити прибережну смугу лавочками для відпочинку та доріжками. А вже далі, маємо надію, започаткована нами робота буде продовжена.

- Що ж, ми вдячні за спілкування, бажаємо сил і наснаги, аби всі проекти здійснилися саме так, як ви їх запланували. Гадаємо, найвищою оцінкою затрачених вами зусиль є щасливі обличчя петрівчан, для яких сьогодні парк і набережна, як і багато років тому, знову стали найулюбленішим місцем дозвілля та відпочинку, і добре, що «географія» таких упорядкованих, облагороджених місць постійно зростає, за що, безумовно, вам від усіх нас – щира вдячність і глибока шана.

Спілкувався Володимир Кіфенко.

На знімку: габіон обіцяє стати не лише надійною захисною спорудою, але й оригінальним декоративним елементом оздоблення прибережної зони.