ремонтні роботи в Петрівській Свято-Покровській церкви розпочалисяЩе й досі достеменно невідома точна кількість священиків, які стали жертвами безбожного тоталітарного комуністичного режиму. Однією з таких став колишній протоієрей Іскрівського Христо - Воздвиженського храму Миколай, якого було по звірячому закатовано 2 жовтня 1919 року. За життя він прославився своїми добрими справами, був наділений Божим даром цілителя і провидця. Лише у 2001 році на засіданні комісії Священного Синоду його було канонізовано та причислено до лику священномучеників. Відтоді в Іскрівському храмі знаходиться рака з його нетлінними мощами. Ось вже три роки поспіль, як  цього дня здійснюється хресна хода з Ганнівки до Іскрівської церкви. Цього разу на неї прибули священнослужителі Олександрійської єпархії на чолі з преосвященнішим єпископом Боголєпом та паломники з багатьох куточків України, щоб своєю участю в ході вшанувати пам’ять священномученика Миколая. На Петрівщині їх зустріли голова райдержадміністрації Сергій Завалій, його заступник Тетяна Панета та керівник апарату РДА Ольга Сємехова. Вони обмінялися думками про значимість цієї події у житті християн, адже влада мирська і влада духовна повинні дбати разом і працювати на розвиток нашого краю в ім’я миру та добробуту людей. Слід зазначити, що в нашому районі така співпраця налагоджена. Нещодавно, відвідавши службу в Петрівській Свято-Покровській церкві, голова РДА Сергій Завалій виявивбажання посприяти в її реставрації, адже на ремонт храму потрібні чималі кошти і лише за пожертви благодійників відремонтувати його як слід не під силу. Зараз вже виконуються першочергові зовнішні роботи по оновленню храму.

На ходу все прибували і прибували віряни, котрі приєднувалися до вже вишикуваної колони. Цього разу їх кількість була значно більшою проти минулого року. Вони з церковними хоругвами, хрестами та іконами, із співом молитви  вирушили до Іскрівського храму.

Хресна ходаТам відбулася літургія, присвячена пам’яті священномученика Миколая, під час якої паломники молилися за мир у державі. А ще у молитвах йшлося про тисячоліття представлення святого рівноапостольного князя Володимира та 1026 річницю хрещення Русі. Після причастя Владика Боголєп у своїй проповіді  наголошував про неприпустимість розбрату, бажав здоров’я, миру та щоб Господь дав нам сили і терпіння, аби пережити труднощі, які переживає Україна. Також Владика закликав молити Бога, аби припинилося кровопролиття. Бажаючі учасники ходи приклалися в храмі до мощів священномученика Миколая зі своїми проханнями про допомогу. Прихожан частували скромним обідом, після якого відвідали джерела свяченномученика Миколая  та святої великомучениці Параскеви-П’ятниці. Участь в хресній ході, спільний молебень та цілюща джерельна вода позитивно вплинули на емоційний стан людей, які відвідали священні місця.

Сергій АНДРУСЕНКО.


 проповідь Владики Боголєпа

На знімку: ремонтні роботи в Петрівській Свято-Покровській церкві розпочалися; Хресна хода; проповідь Владики Боголєпа.