Виховуємо маленьких патріотів

Луганський дошкільний навчальний заклад «Сонечко»«Дитинство – найважливіший період людського життя, не підготовка до майбутнього життя, а справжнє, яскраве, самобутнє неповторне життя. І від того, яке було дитинство, хто вів дитину за руку в дитячі роки, що ввійшло в її розум і серце з навколишнього світу, від цього багато залежить, якою людиною стане сьогоднішній малюк».

Ці слова Василя Олександровича Сухомлинського припали до душі педагогам Луганського дошкільного навчального закладу «Сонечко». Тому кожного дня ми працюємо над тим, щоб створити в закладі атмосферу творчості, відповідальності, толерантності, поваги до особистості. Свій садочок ми називаємо «Країною дитинства», в якій разом живуть і працюють, пізнають і досліджують, мріють і фантазують, захоплюються та радіють дорослі і малюки. Педагоги дошкільного закладу реалізують вимоги Державного стандарту дошкільної освіти, тож і діяльність педагогічного колективу спрямована на всебічний гармонійний розвиток дітей. Заклад відповідає потребам населення, функціонує в ньому три групи, що дає можливість охопити всіх дітей дошкільною освітою.

Наш садочок вважається опорним з питань впровадження педагогічної спадщини В.О.Сухомлинського. Плануючи і шукаючи сучасні, інноваційні підходи до роботи з підвищення якості навчання дошкільників, ми зрозуміли, що виховати творчу особистість та покращити роботу з обдарованими дітьми допомогає індивідуальна та гурткова робота, що проявляється в різних видах діяльності дитини – навчання співу, хореографії, математиці, спорті, малюванні, природі, мовленні. Показником рівня підготовленості малят є результативність їх участі у Всеукраїнському фестивалі театрального мистецтва, конкурсі «Інгулецька росинка», районному конкурсі «Дошкільня року», традиційно в селі проводяться виступи талановитих дітей на святах в садочку та в Будинку культури. Аналіз результатів конкурсів виявив достатньо якісну систему роботи з обдарованими і здібними вихованцями.

вихованці та вчителіУ садочку систематично проводяться семінари – практикуми, присвячені запровадженню спадщини В.О.Сухомлинського, в систему роботи ввійшли заходи: «День землі», «День книги», «День рідної мови», тематичні свята,розваги, конкурси, показові заняття, змагання. Завдяки спільній роботі ДНЗ і сім’ї продовжуються персональні виставки творчих батьків, «Літературний конкурс» та конкурс «На найкращу іграшку».

Значне місце в закладі займає посада  практичного психолога. Педагог з дітьми всіх груп проводить моніторингові дослідження, тренінги, анкетування не тільки дітей, а й батьків і педагогів. Надаються різноманітні консультації щодо корекційної роботи. Обстеження  дітей Луганського ДНЗ показали високий та середній рівень показників знань, що свідчить про вклад великої праці педагогів по навчанню наших дошкільнят.

Завідуюча та педагоги ДНЗ «Сонечко» роблять реальні кроки щодо реалізації спільних заходів між дитячим садком та школою. Взаємозв’язок педагогів і вчителів здійснюється на семінарах-практикумах з обговорення програм і планів навчально-виховної роботи. Взаємне консультування дає можливість усвідомлювати, що підготовка дітей до школи, яка є одним із головних завдань дошкільної освіти, має спрямовуватися на всебічний розвиток особистості.

Сьогодні, як ніколи, гостро постало питання громадянина – патріота, відповідального, відданого своїй країні. Ознайомлення з історією, культурою, побутом рідного народу – невід’ємна складова патріотичного виховання. Виховуючи патріотизм у дітей,  педагоги розробляли заходи для підтримки наших захисників. Разом з малятами проводимо акції: «Допоможи воїну АТО», «Напиши лист солдату», а ще відправляли  вітальну посилку, за що отримали щиру подяку від захисників.

Турбота про маленьких луганчан постійно в полі зору наших спонсорів: директора СВК «Агрофірма «Маріампольська» К.В.Міщаніна голови профспілки господарства О.В. Дудука та голови сільської ради О.І Соботюка, які прикладають багато зусиль щодо покращення матеріально-технічної бази дошкільного навчального закладу в проведенні ремонтів, оснащенні ігрових майданчиків, утворенні розвивального життєвого простору в групах, за що ми їм усім дуже вдячні.

Завдяки сумлінній праці працівників Луганського ДНЗ, та підтримці трудового колективу агрофірми, голови сільської ради за результатами діяльності у 2014/2015 навчальному році підтверджено статус «Кращий дошкільний навчальний заклад району»

Юлія Дудук, завідувач Луганського ДНЗ «Сонечко».