урокЗ 1 вересня 2015 року службою у справах дітей спільно з відділом освіти, районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді та кримінальною міліцією у справах дітей Петрівського РВУМВС України в Кіровоградській області проводиться Всеукраїнський рейд „Урок”. Зазначений профілактичний захід відбувається у ІІ етапи: на початок навчального року та станом на жовтень місяць.

Мета рейду – запобігання дитячій бездоглядності, виявлення дітей, які не приступили до занять з 1 вересня, обстеження умов проживання дітей в неблагополучних та багатодітних сім’ях та надання їм адресної допомоги для підготовки до нового навчального року. Тож хочу на його початку звернутися з допомогою засобів масової інформації до керівників загальноосвітніх шкіл району, класних керівників та батьків школярів із закликом - спільними зусиллями забезпечити, аби кожна дитина сіла за парту і почала свій навчальний рік.

Основними причинами, через які діти не відвідують навчальні заклади, є наступні:

- невиконання батьками або особами, які їх замінюють, своїх обов’язків - 50%;

- самовільне залишення навчальних закладів - 25% 

- матеріально-фінансові проблеми - 23 %;

- інші причини (за станом здоров’я, перебування за кордоном тощо) - 2%

На даний час у районі кількість дітей шкільного віку становить 2 043. Станом на 10 вересня 2015 року службою у справах дітей спільно з відділом освіти райдержадміністрації було виявлено 1 дитину, не залучену до навчання.

Щоб діти сіли за парти і отримали середню освіту, спеціалісти служби у справах дітей, спільно з кримінальною міліцією у справах дітей та відділом освіти, відвідують сім’ї, які перебувають на профілактичному обліку. Вже обстежено 37 таких сімей. В тому, що діти не відвідують школу, винні, в першу чергу, горе-батьки. Водночас, вони мають знати, що за неналежне виконання батьківських обов’язків та байдуже ставлення до виховання дітей в адміністративному кодексі існує окрема стаття (ст. 184КпАП).

Якщо вам відома будь-яка інформація про дітей, які виховуються у складних та несприятливих умовах, не відвідують заклади освіти з будь-яких причин, служба у справах дітей звертається до вас з проханням  інформувати нас за адресою: смт. Петрове, вул. Ілліча, 38, каб. 204 або за телефоном 9-62-63.

Ірина Лугова, начальник служби у справах дітей РДА.