пояснення про отриманн субсидіїЗ 1 вересня розпочався другий етап підвищення тарифів на електроенергію – у середньому ціни виросли на 23% порівняно із нинішнім тарифом. Нові платіжки зі збільшенням плати за комунальні послуги населення отримає і з настанням опалювального періоду.

Єдиний вихід – оформлення житлової субсидії. Досі багато хто не оформляв субсидій, бо вважав цю процедуру важкою. Але зрозуміло, що незабаром субсидії можуть стати порятунком навіть для тих, хто ними ніколи не користувався.

Щоб переконатися, наскільки складним є процесс оформлення субсидії, голова райдержадміністрації Сергій Завалій вирішив випробувати це на практиці і на початку тижня завітав до управління соціального захисту населення РДА.

Понеділкового ранку в управлінні вже було досить людно, особливо в кабінеті відділу прийому громадян, куди, в першу чергу, потрапляють всі відвідувачі.

Спеціаліст цього відділу Анастасія Терзова детально пояснила Сергію Завалію про всі етапи оформлення субсидії.

Заступник начальника управління соціального захисту населення Світлана Попіль ознайомила очільника району з роботою працівників управління. Сергій Володимирович відмітив надзвичайну важливість роботи з людьми, що потребують підтримки держави, та побажав працівникам управління вдалого робочого тижня.

Тож ведемо мову про його враження від побаченого і почутого.

- Отже, Сергію Володимировичу, про що ще стосовно процедури і порядку призначення субсидій не було відомо Вам і, можливо, не було сказано нашим читачам?

- Однією з особливостей нинішньої реформи є адресність субсидій, яка передбачає, що державна допомога надаватиметься тільки відповідно до об’єктивних потреб кожної сім’ї. Подаючи до органів соціального захисту документи, необхідні для нарахування субсидії, спеціалісти пояснюють громадянам, що вони не зобов’язані вказувати там конкретні розміри своїх доходів. Це простіше, бо заявник повинен вказати тільки вид свого доходу, його джерело: пенсія, стипендія, чи заробітна плата тощо.

Далі органи соціального захисту, співпрацюючи з Державною фіскальною службою та Пенсійним фондом України, самостійно визначають розмір державної допомоги - субсидії.

Важливо знати й те, що при призначенні субсидії, вилучено всі одноразові виплати: виплати матерям-героїням, одноразові виплати в разі загибелі воїна в зоні АТО, усі інші виплати, належні військовослужбовцям, які несуть службу в зоні АТО.

Гадаю, це дуже вірне рішення, яке повинне зайвий раз нагадувати нашим військовослужбовцям, що держава про них не забуває, що держава вдячна за той героїчний вчинок, який кожен з них здійснив, узявши до рук зброю, аби захистити територіальну цілісність і єдність нашої країни. Тож, вважаю, буде цілком справедливо, аби родини військовослужбовців отримали більшу субсидію, більший соціальний захист.

- Сергію Володимировичу, порядок надання субсидій виписано бездоганно, і все ж, з огляду на ту складну ситуацію, що її переживає сьогодні наша країна, і зокрема: велика кількість переселенців, біженці, інші, пов’язані з військовими діями та економічною кризою процеси – напевне, можуть мати місце і конфліктні моменти, які ускладнять рішення щодо надання чи не надання субсидії. Як з цим бути?

- Справді, такі речі можуть виникати та й виникають час від часу. Однак їх також намагаємося передбачити. Зокрема, сьогодні суттєво розширено повноваження органів місцевої влади в частині прийняття рішень про надання субсидій в цих, як ви говорите, «конфліктних» ситуаціях. Передусім, це стосується випадків «прописаний – не прописаний», «прописаний, але не проживає», особові рахунки виписані на іншу людину тощо. Тож органам місцевої влади надано можливість самостійно дослідити обставини кожного з таких випадків, а вже потім на координаційній комісії з питань організації діяльності та методичного забезпечення спеціальних служб для надання населенню субсидій приймати рішення про її призначення. До речі, комісія під головуванням заступника голови РДА Тетяни Панети проводить свої засідання за потребою, а сьогодні ця потреба - приймати рішення з питань субсидій, практично, щотижня.

Хочу сказати, якщо немає достатніх підстав для протилежного рішення в спірних чи сумнівних моментах – комісія приймає його, зазвичай, саме на користь родини.

Ще раз нагадаю: підготувати необхідні для отримання субсидії документи дуже і дуже просто. Ви повинні заповнити два бланки, які отримали поштою всі жителі району, та надіслати їх до управління соціального захисту райдержадміністрації. Якщо ж десь, можливо, хтось з якоїсь причини ці бланки не отримав – можна їх узяти чи в управлінні соцзахисту, чи в найближчій сільській раді, чи навіть просто роздрукувавши з Інтернету: вони там є на багатьох сайтах, починаючи з сайтуМіністерства соціальної політики, і закінчуючи сайтами його регіональних представництв, банків, юридичних консультацій тощо. Достатньо лише увести в пошуковик фразу: «Бланки для субсидії». Загалом же процедура призначення субсидії навіть не передбачає потреби заявника безпосередньо спілкуватися з відповідними держслужбовцями. Отримавши заповнені бланки поштою, субсидію нараховують за спеціальною формулою, і про її розмір сім’ю сповістять листом в 10-денний термін. На сьогодні існує єдине обмеження в нарахуванні субсидії: її не буде призначено, якщо впродовж цього року, за який подається декларація, родиною було здійснено покупки на суму від 50 тисяч гривень і вище.

- А як в питанні отримання субсидій поводять себе громадяни району? Чи достатньо активні вони, аби стверджувати, що в нашому районі система субсидій діє ефективно?

- Гадаю, що так. Я сьогодні сам поспілкувався із заявниками, що з початку робочого дня прийшли на прийом до управління соцзахисту. Вони отримують необхідні роз’яснення, поради, консультації ввічливих і привітних спеціалістів. Щоденно сюди звертаються 70-90 чоловік. Приймають і обробляють документи щодо призначення субсидій щодня понад двадцяти особам, а часом і більше. Вдячний спеціалістам, які відповідають за призначення субсидій, бо вони працюють, практично, без обідньої перерви та у вихідні, і у святкові дні. Знаю, що колектив управління соцзахисту добре обізнаний із єдиною технологією прийому громадян, які звертаються за призначенням всіх видів соціальної допомоги, тож здатні, за потребою, допомогти чи замінити колег.

Станом на 11 вересня поточного року надійшло вже 1354 заяв та декларацій про доходи і витрати осіб за новими спрощеними формами, в тому числі 288 з них – через поштове відділення, і 395 – через уповноважених осіб сільських і селищних рад.

- Що ж, Сергію Володимировичу, ми вдячні Вам за спілкування, сподіваємося, що воно виявиться цікавим, а головне – корисним для усіх читачів районки.

Спілкувався Володимир Кіфенко