Ірина ЛуговаЧому на цій землі так зла багато,
І за чиї гріхи, земні і неземні,
У дитбудинках плачуть немовлята,
Безвинно-винні крихітки малі.
Тож будьмо милосердні, добрі люди!
Державні діти - то наш спільний біль.
Нехай і їх життя щасливим буде,
А їхні сльози - не чужі, - мої.

У день, коли на світ з’являється малюк, щасливі батьки сяють посмішками. Нові незвичні ролі - мама, тато… Вони відчувають себе іншими людьми - відповідальнішими, дорослішими, досвідченішими. Але є батьки, які стають мамами і татами не в момент народження малюка, а тоді, коли цей малюк трішечки підріс, набув свого життєвого досвіду, навіть, зневірився у тому, що на світі є добрі та люблячі дорослі люди, які прийшли до батьківства шляхом усиновлення, взяття дитини під опіку чи створення прийомної сім’ї. Усиновлення визнане в Україні пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Про всі аспекти всиновлення дітей, щоб, можливо, в майбутньому вони стали чудовою підказкою багатьом людям, бажаючим стати мамою та татом, ми спілкуємося з начальником служби у справах дітей РДА Іриною Луговою.

- Ірино Іванівно, поясніть, будь ласка, що таке усиновлення згідно законодавчої бази?

- Відповідно до статті 207 Сімейного кодексу України усиновленням вважається прийняття усиновлювачем у свою сім’ю особи на правах доньки чи сина, яке здійснене на підставі рішення суду.

- Хотілося б дізнатись - хто саме може бути усиновлювачем?

- Таке право може бути надане дієздатній особі віком не молодше двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини, особам, що старші за дитину, яку вони бажають усиновити, не менш як на п’ятнадцять років, різниця у віці між усиновлювачем та дитиною не може бути більшою ніж сорок п’ять років.

- Розкажіть, будь ласка, якомога детальніше про те, які кроки потрібно зробити громадянам, що бажають усиновити дитину?

- Перш за все, громадяни України, які бажають подарувати тепло дитині, звертаються до служби у справах дітей, спеціалісти якої завжди тепло їх зустрінуть, нададуть відповідні рекомендації та перелік документів, які необхідно зібрати. До речі - зовсім не складний.

- Ірино Іванівно, а як проходить знайомство кандидатів в усиновлювачі з дитиною, бо це є чи не одним з найголовніших аспектів?

- Служба у справах дітей за місцем обліку кандидатів в усиновлювачі після взяття їх на облік ознайомлює кандидатів в усиновлювачі з інформацією про дітей, які перебувають на обліку з усиновлення, та видає направлення для знайомства з дитиною до служби у справах дітей за місцем перебування дитини. Також забезпечує знайомство кандидатів в усиновлювачі з обраною ними дитиною. Після встановлення контакту з дитиною кандидати в усиновлювачі звертаються до служби у справах дітей за місцем проживання дитини із заявою про бажання усиновити її. Служба у справах дітей, на території якої проживає дитина, на підставі заяви кандидатів в усиновлювачі готує висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини для подання до суду. Кандидати в усиновлювачі самостійно звертаються до суду із заявою про усиновлення.

- Розкажіть більш детально, які існують державні гарантії при усиновленні дитини?

- Дитина, яка усиновлена, зберігає право на пенсію, інші соціальні виплати, а також на відшкодування шкоди у зв’язку із втратою годувальника, які вона мала до усиновлення. Особа, яка усиновила дитину – сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, має право на грошову допомогу при усиновленні дитини у розмірі як при народженні першої дитини, на отримання відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, на отримання одноразової оплачуваної відпустки тривалістю 56 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (при усиновленні дитини віком старше трьох років), на отримання щорічної оплачуваної відпустки тривалістю 10 календарних днів.

На сьогоднішній день на місцевому обліку з усиновлення в службі у справах дітей Петрівської районної адміністрації перебуває 50 дітей – ситріт та дітей, позбавлених батьківського піклування - з них 36 дітей влаштовані до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, які діють на території області, 14 дітей перебувають в дитячих державних закладах та потребують влаштування до сім’ї. Дітям, які втратили родину, може допомогти кожен, хто небайдужий: одні – усиновлять, інші – допоможуть дитині знайти батьків, треті – нададуть фахову консультацію тим, хто виявив бажання усиновити, або тим, хто вже усиновив.