Приймання заяв і повідомлень про злочини, що вчинені або готуються, незалежно від місця і часу їх вчинення, повноти отриманих даних, а також особистості заявника, здійснюється тим органом внутрішніх справ, до якого на-дійшло звернення чи повідомлення, цілодобово оперативним черговим органу внутрішніх справа. Оперативний черговий, прийнявши заяву чи повідомлення про злочин, зобов’язаний діяти згідно з Інструкцією з організації реагування ОВС на повідомлення про злочини, негайно направити на місце події слідчо-оперативну групу чи оперативну групу та вжити всіх можливих заходів, щоб запобігти злочинові або припинити його, організувати невідкладні дії з розкриття злочину у короткий термін.

Заяви або повідомлення представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування, громадськості чи окремих громадян про злочини можуть бути усними або письмовими. Усні заяви заносяться до протоколу усної заяви (повідомлення) про злочин, який підписують заявник та посадова особа, що прийняла заяву. При цьому заявник попереджується про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину, про що відмічається у протоколі. Письмова заява повинна бути підписана особою, від якої вона подається. Повідомлення підприємств, установ, організацій і посадових осіб повинні бути викладені в письмовій формі.

Подання заяви можливе як черговому, так і до канцелярії ОВС. До канцелярії можливе надання довільно написаної заяви або звернення, надіслані поштою або подані особито громадянами. Звернення одразу реєструються до книги звернень громадян та розглядаються у місячний термін. Є і такі, що потребують додаткового вивчення і перевірки, але не більше п’ятнадцяти днів з дня отримання. Тоді загальний термін складе сорок п’ять діб. Якщо у заяві мова йде про злочин, то таке звернення вимагає негайної перереєстрації до Єдиного реєстру.

Прокурор, слідчий або інша уповноважена особа (черговий по ОВС, працівник СОГ тощо) зобовязанні прийняти протокол заяви про кримінальне правопорушення і відмова у прийнятті не допускається. Прийнята заява або повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення обов’язково на протязі доби і не пізніше, вноситься до Єдиного реєстру досудових розслідувань, та розпочинається розслідування кримінального провадження.

Досудове розслідування може тривати визначені терміни:

- на протязі одного місяця з дня повідомлення особі про підозру її у вчиненні кримінального проступку;

- на протязі двох місяців з дня повідомлення особі про підозру її у вчиненні злочину.

Також строки досудового розслідування можуть бути продовжені, але при цьому не можуть перевищувати:

- двомісячного терміну із дня повідомлення особі про підозру її у вчиненні кримінального проступку;

- шестимісячного терміну із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості;

- дванадцятимісячного терміну із дня повідомлення особі про підозру її у вчиненні особливо тяжкого або тяжкого злочину.

Анна Пащенко, інспектор по РНГФ