Про надання державних соціальних послуг у I півріччі 2015 року

З метою виконання завдань Президента України, Кабінету Міністрів України та реалізовуючи Програму економічного і соціального розвитку на 205 рік і Програму зайнятості населення району на період до 2017 року, районний центр зайнятості, спільно з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, соціальними партнерами та роботодавцями, проводить відповідну роботу щодо збільшення зайнятості шляхом надання державних соціальних послуг незайнятому населенню району в тому числі безробітній молоді, соціально-незахищеним верствам населення, демобілізованим учасникам АТО, вимушеним переселенцям та інвалідам. 

Ринок праці мовою цифр

Упродовж звітного періоду на обліку в центрі зайнятості (далі РЦЗ) перебували 933 осіб, з них - 672 в статусі безробітних.

Із загальної кількості перебуваючих на обліку – 53% особи, що займали робітничі місця, 29% - посади службовців та 19% - особи без професії або такі, що займали місця, які не потребують спеціальної підготовки.

Соціально-демографічна структура свідчить, що жінки займають 61% від загальної кількості безробітних, а молодь віком до 35 років - 45%.

На сьогодні потребують вирішення питання працевлаштування 314 осіб, які звільнені з роботи з різних причин, а саме: звільнені за згодою сторін 121 особа, за власним бажанням 61 особа, по закінченні строкового трудового договору 24 особи, у зв’язку із скороченням чисельності 13 осіб.

Із загальної кількості перебуваючих на обліку - 103 особи, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, 7 демобілізованих учасників АТО, 4 переселенців.

Заходами активної підтримки було охоплено 549 незайнятих трудовою діяльністю громадян.

Протягом звітного періоду працевлаштовано 284 особи, незайнятих трудовою діяльністю, з них 243 безробітних, 114 осіб, які потребували соціального захисту, 1 учасник АТО і 3 переселенці.

Із загальної кількості працевлаштованих – 40% жінки, 34% - молодь до 35 років.

Рівень працевлаштування безробітних становить 36,1%.

Цим ми завдячуємо керівникам СВК Агрофірма «Маріампольська», ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська», СФГ «Роксолана», відділу освіти Петрівської РДА, ТОВ «Агрофірма Фортуна», ТОВ Агрофірма «Маяк», МПП «Вибір» та багатьом іншим.

Вислів «Роботодавець - клієнт №1» сформувався в службі зайнятості недарма: роботодавці у нашій сфері відіграють кілька важливих ролей: вони є i соціальними партнерами в питаннях реалізації політики зайнятості i, водночас, клієнтами, які потребують сприяння у вирішенні питань підбору кадрів. Незаперечним аргументом щодо цього є те, що саме роботодавці мають значний вплив на формування ринку праці і саме від їхньої активної позиції залежить, куди поверне крива графіку безробіття.

Кількість роботодавців, які проінформували про наявність вакансій у звітному періоді, зменшилася на 3,4 відсоткових одиниці. В базі даних нараховувалося 309 вакансій, 78,6 відсотки із яких укомплектовано (243/309).

Організація підприємницької діяльності

Одним із напрямів діяльності служби зайнятості є сприяння у започаткуванні власної справи незайнятим громадянам.

Законодавством визначено, що призначена допомога по безробіттю може виплачуватися одноразово для організації підприємницької діяльності безробітним, яким виповнилося 18 років, у разі, якщо вони не можуть бути працевлаштовані за сприяння служби протягом одного місяця у зв’язку з відсутністю для них на ринку праці підходящої роботи. Одноразова виплата призначеної допомоги по безробіттю здійснюється у розмірі залишку не виплаченої допомоги по безробіттю, визначеної конкретному безробітному відповідно до статей 22 та 23 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”.

Бажаючим заснувати власну справу надаються профорієнтаційні послуги та послуги з питань організації підприємницької діяльності.

Упродовж 6 місяців 2015 року 10 безробітних використали цю можливість та зареєструвалися підприємцями.

Загальна сума коштів, яку вони отримали для організації власної справи, склала 120тис. грн., в середньому 12.0 тис. грн. на 1 особу.

Кошти безробітними використані як стартовий капітал на організацію традиційних для нашого району видів діяльності (торгівлі, вирощування продукції рослинництва і тваринництва та надання послуг населенню (пасажирські перевезення, юридичні послуги).

Заохочення роботодавців до створення нових робочих місць

Законом України «Про зайнятість населення» передбачено стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць шляхом виплати компенсації в розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за кожну працевлаштовану особу.

Таку щомісячну компенсацію фактичних витрат у розмірі єдиного соціального внеску може отримати кожен роботодавець: як юридична, так і фізична особа-підприємець.

Право на ці компенсації мають роботодавці-юридичні особи, що працевлаштували осіб, котрі  мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (один з батьків, що має на утриманні дітей віком до 6 років; особа, яка виховує без одного з подружжя дитину віком до 14 років чи дитину-інваліда; дітисироти, молодь, яка закінчила ЗОШ, ПТЗ, ВНЗ, молодь, демобілізована з військової служби; особи, яким до пенсії залишилося 10 і менше років; звільнені з місць позбавлення волі), не зменшували чисельність працівників за попередній рік, не мають заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та/або страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, та яких не визнано банкрутом або стосовно них не порушено справу про банкрутство.

Право на компенсацію мають роботодавці – фізичні особи-підприємці, які відносяться до пріоритетних видів економічної діяльності і перелік яких затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2013 року № 347, в разі працевлаштування на новостворені робочі місця зареєстрованих безробітних (не обов’язково квотної категорії).

Протягом звітного періоду шестеро роботодавців скористалися цим видом послуг та одержали компенсацію єдиного соціального внеску (зокрема приватний підприємець Капелюшний Б.В.; Краснюк О.Г.; СФГ «Авал»; СФГ «Смарагд 9»; «Орач плюс Т» та СФГ «Тривет») в розмірі 33.4 тис. грн.

Професійне навчання

Серед основних послуг, що надаються центром зайнятості, є професійне навчання безробітних, яке проводиться шляхом професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації шляхом стажування, що, як правило, прискорює працевлаштування особи на відповідну роботу, сприяє її закріпленню на робочому місці, розвиває професійну мобільність, активізує її зусилля на ринку праці.

Упродовж 6 місяців поточного року підвищували кваліфікацію шляхом стажування на підприємствах, установах та організаціях району 86 осіб (підприємець-початківець, тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, продавець продовольчих товарів).

Закінчили навчання 85 осіб, із них 79 осіб – працевлаштовано.

Оплачувані громадські та тимчасові роботи

Для багатьох незайнятих громадян такі роботи є основним джерелом наповнення сімейного бюджету, і взагалі це корисна та взаємовигідна справа.

За звітний період участь у громадських та тимчасових роботах брали 220 безробітних. Це кожний третій безробітний, що перебував на обліку. Рівень залучення до громадських робіт від загальної кількості перебуваючих на обліку громадян за звітний період становить майже 33%.

Виконувалися роботи з благоустрою та озеленення населених пунктів, ліквідації несанкціонованих звалищ, ремонту тротуарів, упорядковуванню існуючих зелених насаджень, території кладовищ тощо.

Роботи були організовані за рахунок різних джерел фінансування, зокрема: коштів підприємств (16,5 тис. грн.), місцевих бюджетів (33,0 тис. грн.) та за рахунок коштів Фонду (33, тис. грн.). Всього використано 82.5 тис.грн.

Без допомоги органів влади та наших соціальних партнерів - роботодавців вирішити це питання було б неможливо. Ми вдячні за співпрацю сільським і селищним головам та керівникам ПОУ (ТОВ «Верес», ТОВ «Агрофірма Фортуна», СВК Агрофірма «Маріампольська», ПСП «Райпольське» та іншим).

Ольга Павлюк, директор Петрівського центру зайнятості.

(Закінчення в наступному номері)