КІРОВОГРАДСЬКИЙ ПРОФЕСОР ЗАЛМЕН ФІЛЕР ПРО ВПЛИВ СОНЯЧНОГО ОПРОМІНЕННЯ НА СОЦІАЛЬНО-ПОЛІТИЧНІ ПРОЦЕСИ

Професор Філер сідає за ноутбук і фіксує зміни графіка сонячної активності, звіряючи свої позначки з сайтом Національного управління з повітроплавання і дослідження космічного простору США. Цю процедуру 82-річний кіровоградський вчений виконує щодня більше трьох десятиріч, займаючись дослідженням впливу випромінювань Сонця на життя людини. Правда, в кінці 70-х в СРСР не було ні комп’ютерів, ні Інтернету, а з наукової літератури - лише рідкісні архівні рукописи та невелика книжечка «Фізичні фактори історичного процесу». Її автор - видатний вчений Олександр Леонідович Чижевський, який висунув гіпотезу про зв’язок соціальних катаклізмів і циклів сонячної активності в 1915 році. У нинішньому році дивовижному відкриттю, що проливає світло на природу воєн, повстань та революцій, виповнюється сто років.

- Аналізуючи і зіставляючи ці дані, можна не тільки пояснити, але і передбачати можливість державних переворотів та інших соціальних негараздів, - переконаний Залмен Філер, професор кафедри прикладної математики, статистики та економіки Кіровоградського педуніверситету імені Винниченка. - Можна також обґрунтовувати прогнози щодо майбутніх врожаїв, які безпосередньо пов’язані з числовим показником сонячних плям (або, кажучи по-науковому, числом Вольфа). Ці графіки є покажчиками небезпек, що зачаїлися. Наприклад, Велика французька революція, загибель «Титаніка», аварія на Чорнобильській АЕС та інші знакові події відбувалися тоді, коли активність Сонця досягала апогею. Навіть події, які відбулися на Майдані, в Мукачевому і тривають на сході України, цілком зрозумілі з точки зору геліосоціологіі.

Залмен Філер - один з учених, які серйозно ставляться до космічних вібрацій і всього, що з ними пов’язано. Теорією Чижевського він зацікавився в кінці 70-х років минулого сторіччя, коли очолював кафедру вищої математики Донецького політехнічного інституту. Сьогодні знання професора допомагають аграріям Кіровоградщини планувати види на врожай, виходячи з особливостей клімату в різні роки. Адже під час мінімуму сонячної активності зими стають суворими і безсніжними, а літо - сухим і спекотним.

- Рудольф Вольф був першим астрономом, який став вимірювати активність Сонця кількістю плям, - розповідає Залмен Юхимович. - Розглянемо на конкретному прикладі. Так, 1 липня кількість Вольфа було 41, а сьогодні після максимуму 131, вже 39. За добу це число усереднюється, оскільки ситуація на Сонці безперервно змінюється. Перший максимум активності був 6 липня, другий, рівний йому за величиною, - 9 липня. З цього моменту пройшов тиждень, а вплив Сонця запізнюється - адже відстань до Землі становить 150 млн км. Якщо вимірювати в світлових одиницях, то промінь з поверхні Сонця до Землі йде всього 8 хвилин. Але до нас долітають не тільки світло, а й потоки часток з вмороженим у цей потік магнітним полем (він доходить до Землі від 24 годин до 4 діб). На картинці, яку я щодня обробляю, перша колонка означає швидкість сонячного вітру, друга - щільність потоку. Вона змінюється, і 9 липня середня швидкість була 370 кілометрів на секунду, а середня щільність - понад 4 протони в кубічному сантиметрі. Такі потоки до Землі доходять за три - чотири дні. Саме на ці дні припадають події в Мукачевому, коли в перестрілці загинули люди.

- Як сонячне випромінювання впливає на Землю?

- По-перше, відбувається вплив безпосередньо на мозок людини. По-друге, цей потік частинок з магнітосфери, яка оточує планету, доходить до поверхні Землі і впливає на все живе: атмосферу, гідросферу, земну твердь (у вигляді землетрусів, вивержень вулканів, цунамі), рослинний і тваринний світ, включаючи людину.

Першим це зрозумів російський вчений Олександр Чижевський, який почав дослідження в 1915 році. Він усвідомив вплив цих факторів на суспільство і фактично створив галузь науки, яка все ще не вважається офіційною. Чижевський описав свою гіпотезу в величезній книзі, в 1918 р у віці 21 року захистив докторську дисертацію на спільному засіданні вченої ради Московського університету та історико-архівного інституту. Він був знайомий з наркомом освіти Луначарським. Той сприйняв його ідеї з інтересом і навіть обіцяв посприяти, щоб про них дізнався Ленін. Але не склалося. Через деякий час Луначарський запропонував автору скоротити обсяг книги. Ця брошура була видана в Калузі в 1924 році обсягом 72 сторінки.

Залмен Юхимович показує мені це унікальне видання, роздруковане з фотоплівки. У 1979 році він звернувся в Державну бібліотеку імені Леніна, яка прислала фотокопію твору Олександра Чижевського. У книзі є цікавий підзаголовок: «Вплив космічних факторів на поведінку організованих людських мас і на хід всесвітньо-історичного процесу, починаючи з 5 століття до Різдва Христового».

- Чижевський розумів, що підняв тему світового значення, - продовжує Залмен Філер. - Думаю, він би хотів видати своє творіння і англійською мовою, але скромні можливості друкарні не дозволили зробити цього. Там не вистачило шрифту навіть на книгу Ціолковського, науковим наступником якого був Чижевський. Ще в юні роки Олександр Леонідович потрапив і під вплив його ідей. Звідси і такий космічний погляд на тему. Відкриття коштувало Чижевському восьми років ув’язнення в таборах, 8 років заслання. Адже, виходячи з його теорії, виходило, що будівництвом комунізму в СРСР керували не партія і товариш Сталін, а нікому незрозуміла сонячна активність.

- А як ви почали цікавитися цією темою?

- У той час мені довелося пережити смерть батьків, і я ненадовго призупинив роботу над своєю дисертацією, продовжуючи педагогічну діяльність. Мені в руки потрапила книга про відомого вченого Акселя Берга - основоположника радянської школи біологічної кібернетики та біотехнічних систем і технологій. Потім я прочитав статтю про Олександра Чижевського та його книгу «Земне відлуння сонячних бур». Це було моє перше знайомство з виданням, яке стало одним з найбільш значних поповнень моєї домашньої бібліотеки. Мені, як фахівцю з теорії коливань і використанню вібрацій в різних технологіях, було цікаво: а хто створює сонячні коливання? Машини створюють конструктори, а хто керує Сонцем? Я якраз їхав у відрядження до студентів, які проходили практику в Сєвєродонецьку, а заразом і побачити доньку, яка теж була в числі практикантів. Вже перед від’їздом до Донецька показав їй книгу Чижевського. У цей момент я помітив, що піки сонячної активності припадають на певні роки: Велика французька революція 1789 року, створення «Маніфесту комуністичної партії» Маркса і Енгельса (1848 рік), Російські революції 1905 і 1917 років та інші дати. Все це наштовхувало на думку про зв’язок вагомих історичних подій з сонячною активністю.

Я виявив на одній зі сторінок «Земного відлуння сонячних бур» виноску, в якій говорилося: «У ці роки спостерігаються масові психози». Цензура прибрала рядки про масовий психоз у другому виданні книги. Можливо, Чижевський (або редактор видання) змушений був вдатися до езопової мови, щоб говорити про соціальні явища.

У списку літератури в цій книзі я побачив і його калузьку брошуру 1924 року видання, тож захотів дізнатися більше про автора. Пізніше, коли  вже отримав фотокопію цієї книги з Ленінської бібліотеки, я почав більш предметно вивчати тему і продовжив пошуки.

За допомогою колег по кафедрі та електронно-обчислювальної машини вдалося визначити: Сонце і Місяць створюють приливи в морях і океанах на Землі, але вплив Сонця значно більший. Період сонячної активності триває приблизно 11 років. Це дало Залмену Філеру підстави розрахувати, що наприкінці 80-х - початку 90-х років можуть відбутися події, здатні кардинально поміняти соціально-економічний устрій країни. Своїми міркуваннями він поділився з президентами Борисом Єльциним і Леонідом Крачуком, написавши листи в їхні адміністрації.

На жаль, прогнози вченого залишалися гласом волаючого в пустелі. Вище керівництво не вважало їх гідними уваги. Зате в Кіровоградській облраді зацікавилися прогнозами Залмена Філера. З подачі тодішнього глави депутатського корпусу області Миколи Сухомлина професора Філера запрошували до співпраці з аграріями, до його порад прислухалися і навіть надрукували кілька брошур про стан сонячної активності та її наслідків.

Сьогодні академік Української Академії оригінальних ідей, доктор технічних і кандидат фізико-математичних наук Залмен Філер продовжує свої дослідження разом зі студентами педагогічного університету. Час від часу в пресі з’являються його публікації, які підтверджують вірність теорії Чижевського. Так, в одній зі статей він пише про нинішню ситуацію в Україні: «Пік сонячної активності 2012 - 2014 рр. загострив боротьбу між правлячими і «опозиційними» олігархами, яка переросла в новий Майдан, привела до загибелі Небесної сотні, антиянуковичевського перевороту і фактично до виникнення громадянської війни в Україні з втручанням путінської Росії. Соціально-економічні та політичні протиріччя в країні підмінили мовно-національними - це сприяло відколу Криму і спробам відколоти від України «Новоросію». А в світі в цей період прокотилася «Арабська весна». Вона не принесла народам свободи, а сприяла хаосу та економічному розгрому в цих країнах. Руйнівні процеси досі тривають в Лівії, Іраку та Сирії ».

- Зараз починається спад сонячної активності, - розповідає Залмен Філер. - А це вселяє надію, що політики, які зарвалися,  схаменуться, і війна поступово зміниться перемир’ям, а пізніше, в 2016 - 2017 роках, і миром. Це процеси тривалі: громадянська війна після революцій 1917 року йшла майже 5 років. Стільки ж знадобилося ще для наведення порядку в економіці СРСР. Але я вірю, що у людей вистачить мудрості і мужності обернути наукові відкриття на користь Землі і людству.

З сайту http://rk.kr.ua/