медпункт в зоні АТО30 червня 2015 р. відбулося засідання військово-цивільного штабу Міністерства оборони України, на якому розглядалися проблемні питання, що виникають у медичних служб силових структур у зоні проведення АТО. Зокрема на засіданні розглядалися питання створення медичних формувань. Перший заступник Міністра охорони здоров’я України Олександра Павленко запропонувала Міністерству оборони переглянути завдання щодо створення медичних формувань, враховуючи економічні можливості країни, наявні фінансові, матеріальні, кадрові ресурси та вимоги щодо швидкого реагування на можливі військові дії й надання своєчасної та якісної медичної допомоги постраждалим військовослужбовцям і мирному населенню. На жаль, на сьогодні відсутній «бюджет особливого періоду», не визначені шляхи покриття витрат та механізми фінансування заходів для забезпечення розгортання і повноцінного функціонування медичних формувань.

«Заклади охорони здоров’я, на базі яких повинні розгортатися медичні формування, мають комунальне підпорядкування і не належать до сфери управління МОЗ України. Їх перепрофілювання потребує рішень місцевих органів», — наголосила Олександра Павленко. Учасники засідання погодилися з першим заступником Міністра в тому, що нормативна база щодо розгортання та функціонування медформувань застаріла. Було прийняте рішення про оперативний перегляд наявної нормативної бази, включаючи спільні накази Міністерства оборони та МОЗ України, що визначать правові, організаційні й економічні умови створення таких формувань.

Заступник Міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський, який здійснив робочий візит на Донеччину і Луганщину, окреслив коло питань, вирішення яких потребує залучення центральних органів виконавчої влади. Одне з нагальних — відсутність юридичних підстав для переїзду бригад екстреної медичної допомоги із сусідніх регіонів на територію Донецької та Луганської областей: центри екстреної медичної допомоги (ЕМД) та медицини катастроф (МК) є комунальними закладами і фінансуються з обласного бюджету відповідної адмі-ністративно-територіальної одиниці. Тому МОЗ ініціює національний проект з розбудови єдиних оперативно-диспетчерських центрів ЕМД та МК з метою сформувати єдиний медичний простір і маршрут пацієнта.

Підготувала Вікторія Махнюк