Одним із пріоритетних напрямків державної політики є детінізація занятості населення та заробітної плати, яка є головним чинником соціальних гарантій людини під час її активної трудової діяльності та ресурсною базою для формування соціального пакету при виході працівника на пенсію.

З огляду на це, впродовж всього свого активного життя, метою кожної людини є проявити свої здібності, знання, уміння та навики саме в трудовій діяльності на благо всього суспільства.

Зі свого боку, держава гарантує кожному громадянинові винагороду за добросовісну працю, яка має бути пристойною оцінкою зусиль та результатів праці кожного.

Обов’язком кожного роботодаця є гідно оцінювати добросовісну працю найманого працівника – своєчасно і в повному об’ємі виплачувати йому заробітну плату і здійснювати відрахування в соціальні фонди в порядку та в спосіб, встановлений законодавством України.

Реаліями новітньої історії нашого суспільства є непоодинокі факти порушення законів про працю – використання роботодавцями найманої праці без належного оформлення трудових відносин, виплата заробітної плати, сума якої менша за мінімальну заробітну плату, визначену Законом, несвоєчасна сплата прибуткового податку та єдиного соціального внеску.

Злісними порушниками, звісно, є окремі роботодавці, а жертвами, в переважній більшості, прості працівники – наші односельці, які, чого гріха таїти, інколи, з тих чи інших міркувань, погоджуються на неправомірний порядок винагороди за свою працю.

Таким чином наймані працівники позбавляються права на гарантований розмір заробітної плати; права на оплачувану відпустку, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами; права на оплату лікарняного; права на достроковий вихід на пенсію; права на скорочений робочий день, тиждень, якщо ви працюєте в шкідливих умовах праці; права не працювати у вихідний і святковий день; права на допомогу по безробіттю; права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві й професійних захворювань; права на зарахування виробничого стажу; права на матеріальне забезпечення в порядку соціального страхування в старості.

Поряд з цим, держава повністю компенсує витрати роботодавцям, які вони несуть по гарантованому збереженню заробітної плати своїм найманим працівникам, що виконують священний обовязок по захисту суверенної цілісності нашої країни в зоні проведення антитерористичної операції на її східних рубежах.

З метою виявлення фактів неправомірного використання найманої праці, попередження випадків виплати заробітної плати в розмірі меншому, ніж це передбачено Законом, в районі утворено робочу групу по легалізації «тіньової» заробітної плати та зайнятості населення. 

Ця робоча група уважно вивчить інформацію будь-кого, хто звернеться до неї з фактами ігнорування вимог законодавства про працю.

Йдеться про те, що всі ми, органи, уповноважені владою на здійснення контролю, та прості трудівники, повинні зайняти чітку позицію та наполягати на дотриманні вимог законодавства.

За порушення цих вимог, згідно Закону від 28 грудня 2014 року “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнодержавного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці”(стаття 265), передбачено штрафні санкції  до тридцятикратного розміру мінімальної заробітної плати.

А згідно статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за подібні правопорушення передбачаються штрафні санкції в розмірі від тридцяти до двох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Це крайні заходи впливу, але, щоб до цього не доходило, кожному працюючому необхідно стояти самому на сторожі своїх законних інтересів і, хоча б раз на рік, перевіряти розмір своєї заробітної плати та відрахувань єдиного соціального внеску, які декларує роботодавець до Пенсійного фонду України, щоб виключити можливість наявності помилок, неточностей і недостовірності даних та мати впевненість у одержанні справедливо заробленої пенсії та інших соціальних гарантій. І робити це потрібно не тоді, коли вже досягнуто пенсійного віку, чи виникли якісь складні життєві обставини, а в період здійснення своєї, законом обумовленої, трудової діяльності.

Повідомити про факти порушень законодавства про  працю, чи отримати консультацію з питань трудової діяльності ви зможете, звернувшись до управління соціального захисту населення райдержадміністрації по «гарячій лінії» за номерами 9-63-33; 0679435140.

Валентина СИБІРАначальник управління соціального захисту населення РДА