Бєлград після обстрілуУ 1992 році на території Соціалістичної Республіки Югославія (СРЮ) розгорілося криваве полум’я громадянської війни між різними релігійними та етнічними групами. Незалежна Українська держава 3 липня 1992 року на звернення Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй (ООН) до держав світу щодо участі у припиненні кровопролиття на теренах СРЮ відгукнулася постановою Верховної Ради України “Про участь батальйонів Збройних Сил України в Миротворчих Силах ООН у зонах конфліктів на території колишньої Югославії”. Так розпочалась діяльність України у міжнародних миротворчих операціях.

Так Володимир Володимирович Сидоренком став першим командиром першого українського миротворчого контингенту. Народився він у 1951 році, закінчив розвідувальний факультет Академії імені М. В. Фрунзе з відзнакою. Проходив службу на посадах від командира розвідувального взводу до заступника начальника розвідки штабу армії у Південній групі військ, Білоруському та Київському військових округах. У 1992-1993 роках взяв участь у миротворчій операції на теренах колишньої  Югославії. 29 червня 1992 року рішенням Військової ради 6-ї танкової армії Володимир Володимирович був рекомендований та згодом призначений на посаду командира 240-го окремого спеціального батальйону. Батальйон, який створювався як абсолютно автономна військова частина, був сформований у надзвичайно стислий строк – три тижні! Але за цей час було підібрано 400 осіб, прийнято близько 100 одиниць техніки, отримано зброю та боєприпаси, а також велику кількість різного майна. До складу 240 ОСБ увійшли дві спеціальних роти, взвод артилерійської розвідки, автомобільний взвод та взвод зв’язку.

З перших хвилин  прибуття до Югославії стало зрозуміло, що ситуація в країні надзвичайно складна та небезпечна. Місто та аеродром постійно обстрілювались, у тому числі снайперами.Через дві доби після прибуття українського батальйону з мінометів була обстріляна позиція комплексу артилерійської розвідки, внаслідок чого сім українських миротворців було важко поранено. Один з них, старший лейтенант Сергій Топіха, помер від отриманих поранень в шпиталі в Німеччині. Через тиждень, 7 серпня, в результаті мінометного обстрілу розташування батальйону було поранено ще вісім українців. Але, незважаючи на всі труднощі, наші військовослужбовці виконували всі покладені на них миротворчі завдання. Так, тільки за перші чотири місяці українські “блакитні шоломи” провели понад 800 конвоїв з гуманітарними вантажами.

З нагоди Міжнародного дня миротворців Володимир Сидоренко побажав тим, хто перебуває у місіях або готується до них, бути завжди готовими до виконання бойових завдань, а своїм товаришам по місії міцного здоров’я, миру, злагоди та усіх благ.

Підготувала Вікторія Махнюк

На знімку: Бєлград після обстрілу.