Олександр ЧорноіваненкоУ цьому запевнив голова обласної ради Олександр Чорноіваненко під час засідання робочої групи щодо проекту перспективного плану формування територіальних громад області, яке відбулося 7 липня.

Участь у засіданні брали представники районних робочих груп в онлайн режимі.

Зокрема, на початку засідання Олександр Чорноіваненко зазначив, що є громади, які вже готові до об’єднання і депутати обласної ради повинні дати їм «зелене світло», прийнявши перспективний план формування територіальних громад. Перспективний план може і буде змінюватись. Голова обласної ради закликав представників робочих груп із районів і міст області висловлювати проблеми, з якими вони стикаються в процесі об’єднання.

Далі члени робочої групи заслухали представників всіх робочих груп із районів і міст області, які поінформували про ситуацію з об’єднанням територіальних громад на відповідних територіях. Так, окремі сільські і селищні громади не хочуть об’єднуватись, а прагнуть залишити все по-старому, хоч і матимуть проблеми з фінансуванням, адже об’єднані громади отримають доступ до Державного бюджету України на рівні міст обласного значення і матимуть змогу прямого фінансування. Вже до 1 серпня цього року спроможні громади, які планують об’єднатись, мають право подати проекти на 2016 рік для фінансування за рахунок Фонду регіонального розвитку.

За пропозиціями територій проект перспективного плану формування територіальних громад області налічуватиме 183 громади, частина з них добровільно вирішила об’єднатись, інша ж – прагне нічого не змінювати. У той же час, директор Офісу реформ Володимир Нижник повідомив, що офісом розроблено проект перспективного плану, який складається з 42 економічно спроможних громад і запропонував внести на сесію обласної ради обидва проекти, аби депутати обласної ради прийняли рішення.

На що Олександр Чорноіваненко зазначив: «добровільність, і ще раз добровільність – головний принцип об’єднання громад. Ми не будемо діяти всупереч людям. Коли ті громади, які об’єднались, покажуть результати роботи, коли життя їхніх людей покращиться, тоді й інші громади поспішать об’єднуватись. Ще будуть зміни до перспективного плану, адже з’являтимуться нові бажаючі об’єднуватись. Це – нормальний процес. Має бути пілотний проект, який покаже результати».

- На сесію обласної ради буде внесений лише той перспективний план, який повністю враховує думки людей! – наголосив голова обласної ради.