учні школи успіху вітають дорогих гостейЗагальновідомо, що без грунтовних знань практично неможливо добитися успіху в житті. Не випадково ж всі заможні люди прагнуть направляти своїх дітей в найпрестижніші навчальні заклади України, Європи та США. І все ж, щоб стати успішним, не обов’язково бути багатим, але обов’язково потрібно мати гарну освіту, основи якої можна здобути і в звичайній сільській школі. Саме це доводить робота педагогів Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів, яка недаремно носить звання «Школа успіху».

Підтвердженням високого статусу школи стало те, що вона обрана для участі в програмі Американського Комітету допомоги українським сиротам і дітям без батьківської опіки.

Засновником і головою Комітету є українець, професор Джон (Іван) Карк з Каліфорнії. Сам круглий сирота, він потрапив за кордон, де, завдяки наполегливості і працьовитості, здобув освіту, став науковцем (він доктор історичних наук, крім того, захистив магістерські дипломи по суспільному праву та менеджменту) і меценатом. Виконавчим директором Комітету в Україні є Галина Юрченко.

Комітет з 1993 року співпрацює з урядовими установами України – Міністерствами освіти і науки та соціальної політики, а також з відповідними структурними підрозділами в областях. Протягом цього часу було реалізовано ряд соціальних програм, в тому числі «Окуляри для сиріт України», «Стипендії для студентів-сиріт України». У 2015 році було започатковано нову програму, вже не тільки для дітей-сиріт – «Найкращий учень класу». В Кіровоградській області для участі в Програмі було обрано дві школи –  Кіровоградську спеціалізовану ЗШ І-ІІІ ступенів №6  та Петрівську ЗШ І-ІІІ ступенів.

Г.Юрченко в шкільній світлиціІ ось нещодавно до школи прибула Г.Юрченко, щоб виконати приємну місію – вручити кращим учням молодших, середніх і старших класів премії у розмірі 500 гривень. Розпочався візит з екскурсії школою, під час якої директор навчального закладу Л.Гнатюк розповідала про школу, про успіхи її вихованців у оволодінні знаннями та на спортивних аренах. Галина Терентіївна зауважила, що вражена побаченим, бо далеко не кожна навіть міська школа може конкурувати з цією сільською як за зовнішнім виглядом, впорядкованістю і естетичним станом приміщення і території, так і за матеріально-технічним забезпеченням та якістю навчання.

Офіційна процедура вручення премій кращим учням супроводжувалася виступами учасників художньої самодіяльності школи та команди веселих і кмітливих «Хутор» (яка, до речі, також отримала премію).

Хтось може запитати: навіщо грошові відзнаки, чи варто саме таким чином заохочувати учнів?

На це сам пан професор Д.Карк казав:

Л.Гнатюк і Г.Юрченко вручають премії кращим учням старших класів-Народившись, людина мусить вирішувати, як жити і ким (а не чим) бути. А мета життя людини повинна включати забезпечення особистого існування, позитивний внесок в життя суспільства (громади) та допомогу іншим людям там, де потрібно і можливо. Для цього потрібно здобути якісну освіту, чесно і ефективно працювати, добиваючись якнайкращих результатів, не бути тягарем для родини і суспільства та шанувати права інших людей.

Українцям у діаспорі доводилося тяжко працювати, щоб добитися успіху. Адже це, здебільшого, не багачі з народження, а люди, які здобували освіту і чесно заробляли гроші. В часи моїх молодих літ мені часто допомагали чужі люди, доля сприяла, а головне – я був свідомий того, що освіта, здобуті знання – є найкращою зброєю для досягнення успіху.

Завжди, обираючи напрям дій, треба братися за справу, яка є потрібною, корисною, чесною і можливою для виконання.

Як видно з цих слів, Д.Карк, допомагаючи дітям, таким чином дякує долі і людям, які свого часу допомогли йому добитися життєвого успіху.

загальне фото нагороджених учнів з гостямиНачальник відділу освіти райдержадміністрації Г.Москалець, який взяв участь в церемонії вручення, висловив вдячність Г.Юрченко за високу оцінку роботи Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів і підтримку найуспішніших учнів.

- Україна обов’язково переможе і увійде до сім’ї найуспішніших країн світу, бо її юні громадяни перемагають у оволодінні знаннями. Вони обов’язково виправдають високу довіру, стануть рушійною силою держави у її поступі до прогресу і процвітання, – переконаний  він.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: учні школи успіху вітають дорогих гостей; Г.Юрченко в шкільній світлиці; Л.Гнатюк і Г.Юрченко вручають премії кращим учням старших класів; загальне фото нагороджених учнів з гостями.

Фото автора.