Сергій Кузьменко у ході робочої співбесіди з головою Петрівської РДА Сергієм ЗаваліємПро це заявив голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко у ході робочої співбесіди з головою Петрівської РДА Сергієм Завалієм за участі керівників структурних підрозділів облдержадміністрації. Сергій Завалій – якраз з числа нових (призначений на посаду у квітні нинішнього року), але новою для нього є, власне, не лише посада, а й сфера діяльності, адже до цього в органах виконавчої влади він не працював, прийшовши на державну службу з підприємницького середовища.

– Наше завдання сьогодні, – зазначив голова ОДА, – послухати про те, якою Ви бачите ситуацію в районі, почути  перелік найгостріших проблем, визначити, яка допомога для їх вирішення Вам потрібна. І, звісно, підтримати Вас, щоб завдання, поставлені Президентом України під час вашої з ним зустрічі, і ті, які ви отримали від мене, були в підсумку виконані.

У вступному слові керівник області коротко зупинився на темах, котрі нині визначені як першочергові, і над якими, за його словами, має сконцентруватись у своїй роботі керівник Петрівської райдержадміністрації.

Насамперед, це безпекові питання, а конкретніше – все, що пов’язане зі службою надзвичайних ситуацій, а також, що стосується мобілізації та демобілізації.

– Тому просив би Вас жорстко контролювати ці питання, – наголосив Сергій Кузьменко, – оскільки вони є пріоритетними в нашій державі, і на території району Ви особисто відповідаєте за їх реалізацію, незважаючи на те, скільки часу працюєте на своїй посаді.

Щодо мобілізації та демобілізації слід бути, образно кажучи, на прямому зв’язку з військовим комісаріатом, разом з правоохоронними органами контролювати питання призову на військову службу, і жодних дискусій у цьому плані не повинно виникати. Поставлені завдання мають бути виконані на сто відсотків.

Зупинився голова ОДА і на питанні, яке неодноразово піднімається протягом останнього часу. Йдеться про те, що Кіровоградщина, на жаль, не може похвалитися високими доходами своїх жителів. За словами Сергія Кузьменка, рівень заробітних плат, який є в області, і в тому числі у Петрівському районі, нас не може задовольняти. Тому нині триває активна робота з сільгосптоваровиробниками – і через департамент агропромислового розвитку, і напряму – щодо того, аби після отримання нового врожаю виробники підняли заробітну плату своїм працівникам. Безумовно, це стосується і Петрівського району, який за рівнем середньої зарплати посідає 11-те місце в області. Голова ОДА вважає, що район має і умови, і перспективи для того, щоб значно покращити цей показник

Ще одним важливим іспитом для Сергія Завалія, як і для голів інших райдержадміністрацій, стане питання перспективного розвитку територій та добровільного об’єднання громад. Підходити до нього треба дуже зважено. З одного боку, у нас немає вибору: ми мусимо рухатися шляхом змін і реформ, вибудовуючи модель країни, яка буде конкурентоспроможною і зможе дати більше якісних послуг своїм жителям. З іншого боку, це має відбуватися у спокійній обстановці, без збурення, в жодному разі, настроїв людей, аби не політизувати даний процес.

Тому – максимум дипломатії, максимум інформації людям з цього питання. Їм треба роз’яснювати, що таким чином робиться перший крок, що це, по суті, створення дорожньої карти і плану, за яким ми в майбутньому – тоді, коли будуть прийняті зміни до Конституції України та відповідне законодавство, зможемо повернутися до виконання цього завдання.

Також у переліку першочергових питань, які райдержадміністрація повинна тримати на контролі – соціальний захист громадян (зокрема, йдеться про дотації і субсидії) та оздоровлення дітей, зважаючи на те, що закінчується навчальний рік і школярі мають отримати здоровий та змістовний відпочинок.

Голова Петрівської РДА Сергій Завалій зазначив, що район загалом виконує завдання, котрі перед ним ставляться. Але є, звичайно, певні питання, які потрібно підтягти чи які потребують вирішення, і на них він хотів би звернути увагу, сподіваючись, у тому числі, й на підтримку обласної влади.

Щодо мобілізації. Район виконує завдання в повному обсязі, але для поліпшення роботи з цього питання, покращення допомоги демобілізованим учасникам АТО та, зважаючи на численні звернення людей, хотів би мати військкомат на своїй території. Повернути, як було раніше. За словами Сергія Завалія, він зустрічався і з військовим комісаром Олександрії (куди територіально відносяться призовники Петрівщини), і з заступником обласного військового комісара, інформував їх, що на території району є придатне для військкомату приміщення, воно під охороною, відповідає й іншим вимогам, але справа не зрушила з місця. Хоча порозуміння є.

Наступне питання, яке досить болюче для району – вкрай незадовільний стан автомобільних доріг. Проведений аналіз свідчить, що зношеність дорожнього покриття сягає 90%, причому це стосується шляхів як обласного, так і місцевого значення. Найбільш незадовільна ситуація на Водянському, Луганському, Іскрівському та Олександрійському напрямках. На території населених пунктів вона не краща.

У зв’язку з цим, із сільськими та селищними головами досягнуто домовленості про проведення розширеної наради щодо ремонту місцевих доріг. Голова РДА вважає, що до цього потрібно залучати і соціально відповідальний бізнес, тому що якщо зараз нічого не робити, то завтра може бути уже пізно – зважаючи на критичний стан доріг.

Сергій Кузьменко підтвердив, що у Петрівському районі дійсно – одні з найгірших за своїм станом дороги в області. Ще місяць тому він давав доручення керівнику облдавтодору врахувати це при плануванні робіт і тепер поцікавився у голови РДА, чи хоч щось зроблено за цей період. З’ясувалося, що не зроблено нічого, за останній місяць жодних ремонтних робіт, у тому числі ямкового ремонту, на дорогах обласного значення на території ра-йону не проводилося.

Інше проблемне питання – необхідність капітального ремонту мосту по вулиці Ілліча у селищі Петровому. Міст перебуває у незадовільному стані, тобто він є аварійний, а, між тим, розташований на автодорозі, по якій курсує транспорт у кіровоградському та криворізькому напрямках. Проектно-кошторисна документація, необхідна для проведення ремонтних робіт, виготовлена, однак у Петрівської селищної ради відсутні кошти для їх фінансування. А тому потрібна допомога з області, адже йдеться про безпеку людей, які щодня проїжджають цим мостом.

За словами голови обл-держадміністрації, про необхідність його ремонту мова йде вже не перший рік, тож цю проблему треба, знову ж таки, обговорювати з облавтодором і вживати конкретні заходи.

Третє велике комплексне питання, на якому зупинився Сергій Завалій і яке теж давно наболіле – стан водопостачання та водовідведення в районі. Є кілька об’єктів цієї сфери на території різних населених пунктів – одні будуються чи модернізуються, інші чекають початку будівництва або ремонту. Це стосується, зокрема, необхідності реконструкції водопровідної мережі по вулиці Леніна у районному центрі. Протягом кількох десятків років на цій мережі жодного разу не проводився капітальний ремонт, тому часто відбуваються пориви, водопостачання припиняється, що викликає обурення і скарги місцевих мешканців. Даний об’єкт подано до Фонду регіонального розвитку на 2015 рік, є всі документи, необхідні для фінансування та проведення робіт, тож керівник району сподівається, що реконструкцію водомережі буде проведено і жителі вулиці, врешті-решт, матимуть постійне та якісне водопостачання.

У селі Богданівці водопровідну мережу необхідно будувати (тут її немає зовсім). Джерелом водопостачання для мешканців є існуючі шахтні колодязі. Проектно-кошторисна документація по даному об’єкту також розроблена і подана до Фонду регіонального розвитку. Однак реалізація проекту планується лише у наступному році.

Не вирішене до кінця «водне» питання у селі Петрівське. На місцевій водомережі труби замінені, споживачам лічильники встановлені за рахунок агропідприємства, однак до сьогодні не устатковано, хто ж буде балансоутримувачем водопроводу.

Голова ОДА доручив довести дане питання до логічного завершення, аби закрити проблему, тим більше, що основний обсяг роботи уже зроблено.

Керівник Петрівської райдержадміністрації отримав доручення і з інших питань. Це стосується, зокрема, суттєвого покращення ситуації щодо підготовки та інвентаризації захисних споруд цивільного захисту (з цього приводу критичні зауваження висловив заступник директора департаменту інфраструктури та промисловості – начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Володимир Слінченко). Варто також переглянути, у бік збільшення, видатки на літнє оздоровлення дітей (нинішнього року вони вчетверо менші, ніж торік) та на соціальний захист воїнів АТО, попрацювати з підприємствами, де виплачують надто низьку заробітну плату, що негативно впливає як на рейтинг області, так і на рейтинг району (такі пропозиції надав директор департаменту соціального захисту населення Олександр Догаров). Тим паче, що за інформацією керівника департаменту фінансів облдержадміністрації Сергія Шеремета, доходну частину район виконує і перевиконує.

Окрім того, Сергій Шеремет привернув увагу голови райдержадміністрації до ще одного немаловажного факту: у Петрівському районі в одній із сільських рад є досить значний залишок коштів колишнього природоохоронного фонду – більше 12 мільйонів гривень. Такого немає в жодному районі. Якщо скористатись цим ресурсом, то можна було б, приміром, вирішити питання не водопостачання, а каналізації, тобто «підв’язати» дані кошти і потреби району.

Не було зауважень до керівництва РДА у департаменту освіти і науки. Навпаки, заступник директора департаменту Алла Олійник зазначила, що це один із районів, який плідно працює над зменшенням кількості малокомплектних шкіл.

Про відсутність претензій заявив і заступник директора департаменту охорони здоров’я Олександр Скрипник. А от у голови РДА є, за його словами, великі зауваження до роботи підвідомчої департаменту районної лікарні. На цю медичну установу надходять скарги і до райдержадміністрації, і на гарячу лінію обласної державної адміністрації. Тому в лікарні треба наводити порядок.

Голова ОДА звернувся до Олександра Скрипника з проханням обговорити разом з керівником району дане питання і вирішити, яких заходів слід вжити, аби усунути проблеми. Щоб у мешканців району не було жодних підстав нарікати на негаразди у діяльності центральної районної лікарні чи її фахівців.

(З веб-сайту облдержадміністрації)