фрагмент засідання круглого столу.Останнім часом усе частіше доводиться зустрічатися з явищем використання найманої праці громадян без оформлення трудових відносин, тому питання легалізації зайнятості й заробітної плати набуває актуальності, адже від цього залежить як рівень соціального захисту та добробуту людини, так і розвиток району в цілому.

Так днями у районному центрі зайнятості відбувся День відкритих дверей для роботодавців, змістом якого стало питання легалізації трудових відносин та заробітної плати.

У рамках заходу  відбулося засідання круглого столу на тему «Легалізація зайнятості – один із шляхів вирішення соціально-економічних проблем району» за участі роботодавців та представників райдержадміністрації.

Л. Кісільова, заступник директора-начальник відділу надання соціальних послуг районного центру зайнятості, поінформувала присутніх про ситуацію на місцевому ринку праці, охарактеризувала напрями роботи служби зайнятості щодо легалізації тіньової зайнятості через проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи як з роботодавцями, так із особами, які перебувають на обліку в службі зайнятості.

В. Сибіра, начальник управління праці та соціального захисту населення Петрівської райдержадміністрації, зазначила, що в районі створена робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, якою проводиться відповідна робота щодо недопущення тіньової зайнятості населення, виплати заробітної плати «в конвертах».

Н. Педан, заступник начальника управління Пенсійного фонду України в Петрівському районі, у своєму виступі підкреслила, що питання забезпечення легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, дотримання законодавства про працю є невід’ємною частиною пенсійного забезпечення.

Також вона надала коротку інформацію про здійснені управлінням заходи щодо легалізації заробітної плати та їхній вплив на ситуацію зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне забезпечення. 

Крім цього, присутніх поінформовано про те, що з 1 січня 2015 року відбулися істотні зміни в законодавстві, спрямовані на детінізацію ринку праці та легалізацію заробітної плати.

Підсумовуючи результати роботи засідання круглого столу, учасники внесли конструктивні пропозиції щодо виведення нелегальних робочих місць та заробітної плати в правове поле та дійшли висновку, що тільки спільними зусиллями всіх сторін соціального діалогу можна долати проблеми тіньової зайнятості населення.

Тетяна Біденко, провідний фахівець з питань зайнятості відділу надання соціальних послуг Петрівського районного центру зайнятості

На знімку: фрагмент засідання круглого столу.