загальне фото учасників заходуСвято Перемоги – особливе свято – величне, вистраждане… Подвиг героїв – переможців у цій жахливій війні непідвладний часу, як і наша щира та безмежна вдячність їм – людям, які виявили нездоланну мужність та незламність духу в боях за рідну землю та свободу країн Європи.

У цьому році Україна та Європа відзначають 70-ту річницю перемоги над нацизмом. Торік святковим гаслом було: «Ніколи знову». Але «знову» стало реальністю. Тож гасло цього року: «Пам’ятаємо, перемагаємо».

Велика ціна цієї перемоги – це мільйони загиблих та мільйони поранених, а скільки загиблих від тяжких ран в повоєнні роки, а мільйони зламаних людських доль…

Уламки тих страшних подій і досі – протягом десятиріч ранять душі й серця наших людей, а події тієї жахливої війни назавжди залишаться незагойною раною для теперішніх та майбутніх поколінь, болючим шрамом нашої пам’яті.

Ми у вічному боргу перед ветеранами за їхню обірвану війною юність, за невичерпну силу духу, за прояви незбагненної мужності, свідому самопожертву заради життя на землі.

Ми щиросердно дякуємо ветеранам Великої Вітчизняної війни за стійкість, за мужність, пишаємось їх подвигами.

І думалось тоді, що ця війна остання, що не допустить людство більше такого знущання над собою.

Прикро, що сумні сторінки історії повторюються, і сьогодні мирне небо України накрила чорна хмара військового протистояння. Ще рік тому ніхто не міг подумати, що життя розділиться  на «до війни» і «війну»

Україна охоплена  війною. Справжньою. Реальною. У цій війні ми вже маємо тисячі загиблих і поранених.

Наш земний уклін,наша довічна вдячність усім тим, хто здобув нам мир у 45- році і хто сьогодні перебуває під обстрілами «Градів», ризикуючи власним життям заради миру та спокою в нашій країні.

виставка «Дорогами війни...»У районній дитячій бібліотеці до відзначення Дня пам’яті і примирення і Дня Перемоги оформлена книжково – ілюстративна виставка «Дорогами війни, дорогами безсмертя» проведена година пам’яті, «Біля святого вічного вогню вклонімось визволителям доземно» та відбувся майстер-клас «Мак як символ пам’яті в Україні».

На майстер-клас до бібліотеки завітали учні 5-го класу Петрівського НВК. Перш, ніж виготовляти квітки, бібліотекар читальної зали Лідія Сидоренко розповіла дітям про символізм маку в українській традиції, про те, яке значення він має, і хто з письменників описував його в творах художньої літератури. Діти мали змогу передивитися добірку відеороликів, які пояснюють, чому саме квітка маку актуальна та символічна для українців цими травневими днями й ознайомитися з цьогорічним гаслом «Пам’ятаємо. Перемагаємо».

А потім діти поринули в творчий процес, адже створювали символ пам’яті та примирення і символ Перемоги.

Відомо, що червоний мак є символом пам’яті жертв Першої та Другої світових воєн у Європі, яка зазнала величезних втрат у боротьбі з нацизмом та фашизмом. Для нас, українців, квітка червоного маку ще з козацьких часів була символом пролитої у боях козацької крові, не раз оспівана у народних піснях та думах. У зв’язку з трагічними подіями останнього року трактуємо її й як символ пам’яті за загиблими у війні на Сході країни.

Червоний мак вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році. А тепер червоний мак набуває особливого символічного значення й в Україні, передусім, після прийняття Указу Президента про вшанування в Україні 8 травня Дня пам’яті та примирення.

Ми пам’ятаємо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона – запорука нашої неминучої Перемоги сьогодні.

Ніна Єременко, директор районної дитячої бібліотеки.

На знімках: загальне фото учасників заходу; виставка «Дорогами війни...».