звучить Гімн УкраїниУ Ганнівській загальноосвітній школі 8 травня пройшов урочистий захід, приурочений до Дня пам’яті і примирення. Його головною подією стало відкриття меморіальної дошки пам’яті випускника школи 2007 року Олександра Хруля - воїна-добровольця, який загинув в боях за Донецький аеропорт.

Вшанувати його пам’ять разом з вдячними односельцями прибули голова райдержадміністрації Сергій Завалій, голова районної ради Світлана Тилик, заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета, Ганнівський сільський голова Ніна Цапенко, голова районної організації ветеранів України Олег Гіюк і, звичайно ж, мама Олександра Анжела Тук та інші члени його родини.

Захід виявився велелюдним і надзвичайно хвилюючим, люди не стримували сліз, коли ведучі згадували про Олександра, як про хорошого, вихованого, совісного і роботящого хлопця. Мамині ж сльози були невимовно гіркими.

С.Завалій і мама Олександра відкривають меморіальну дошку пошаниСашко мав звичайну мирну професію зварювальника, якою володів досконало. Свідченням цього є те, що, працюючи на одному з підприємств Кривого Рогу, виборов першість міста у змаганні на звання «Кращий за професією». Він любив маму, любив рідну Ганнівку, любив Батьківщину. Тому і пішов захищати від ворожої навали Батьківщину, Ганнівку і маму. Та у війни є жорстока і несправедлива закономірність – в першу чергу гинуть найкращі, залишаючи сиротами дітей, наповнюючи сумом і болем душі рідних і близьких. Сашко не встиг пожити, створити сім’ю, не залишив сиротами дітей. Він осиротив тільки маму і членів своєї родини.

Про це говорив С.Завалій, наголосивши на тому, що Олександр – справжній герой, бо віддав своє юне життя за Україну, захищаючи її від жорстокого і підступного ворога. Він висловив слова найщирішої вдячності мамі, яка виростила достойного сина.

- Пам’ять про Олександра залишиться назавжди в серцях земляків, бо герої не вмирають, – сказав на завершення виступу Сергій Володимирович.

С.Тилик зауважила, що в день пам’яті за жертвами Другої світової війни українцям доводиться згадувати і загиблих у сьогоденній неоголошеній війні, яка ятриться раною на Сході України. Важко збагнути, як могло таке статися, що матері ховають дітей, дружини – чоловіків, діти – батьків? Вони захищають Батьківщину, тож залишаться в наших душах.

учасники заходу схилили голови перед зображенням загиблого герояСвітлана Олександрівна повідомила, що Олександр Хруль посмертно нагороджений обласною відзнакою за самовідданість і хоробрість, яку голова обласної державної адміністрації С.Кузьменко доручив С.Завалію вручити мамі героя.

Н.Цапенко також висловила повагу і вдячність мамі Олександра від імені  громади.

- Земля дає людям хліб і чисту джерельну воду, дає життя. Єдине, що їй не під силу – захистити себе, тому це доводиться робити нашим синам. Земля свята, як і Україна, тому ми вважаємо святим подвиг її захисників. Вічна їм пам’ять! Ми не забудемо нашого захисника, не залишимо без уваги його родину, - запевнила вона.

Світлана Сувора – тітка Олександра – сказала, що не з такої нагоди мріяла б зібратися його родина, не таким чином вшановувати героя. Сьогодні сумує вся Україна, тисячі родин загиблих героїв.

горять свічки - хвилина мовчання;- Побратими Олександра називають нас із сестрою мамами, – зізналася вона. - Бажаємо, щоб всі вони повернулися додому живими, щоб якомога пошвидше закінчилася війна і не плакали більше батьки над могилами дітей, а діти зустріли живих батьків.

До присутніх звернулися також воїн-інтернаціоналіст П.Гладченко і учасник бойових дій в зоні АТО А.Ящук. Вони говорили про те, що ще зовсім недавно Олександр, як і тисячі його однолітків, пішов зі шкільного подвір’я, як виявилося - щоб повернутися у мармурі і бронзі пам’ятників та меморіальних плит. Але герої не вмирають, бо будуть жити у пам’яті всіх українців.

- Мамо, не плач. Я повернуся весною

У шибку пташинкою вдарюсь твою.

Прийду на світанні в садок із росою,

А, може, дощем на поріг упаду.

Мамочко, вибач за чорну хустину,

За те, що віднині будеш сама.

Тебе я люблю. І люблю Україну.

Вона, як і ти, була в мене одна.

виступає А.ЯщукЦі слова ведучих передували хвилині мовчання, якою присутні вшанували світлу пам’ять Олександра Хруля, героїв Небесної Сотні та всіх українців, які віддали своє життя за свободу і незалежність України.

І ось, нарешті, настала й церемонія урочистого відкриття Меморіальної дошки пам’яті О.Хруля. Її здійснив С.Завалій разом з мамою Олександра, С.Тилик, Н.Цапенко, а протоієрей Сергій Тітов провів обряд її освячення.

За свободу України проливали кров багато поколінь патріотів. За Україну боровся і командир Степової дивізії ганнівчанин Кость Пестушко. На честь борців за незалежність кращі учні-випускники поклали квіти до пам’ятного знаку К.Пестушка.

Учні школи підготували для учасників заходу концертну програму. Після завершення офіційної частини всі бажаючі поклали до меморіальної дошки квіти, багато хто з тих, хто добре знав Олександра, не міг стримати сліз. 

Анатолій РЯБОКОНЬ.

вінок від учнів - до пам’ятного знаку К.Пестушка  тітка Олександра С.Сувора (крайня справа) біля меморіальної дошки дорогого племінника.

На знімках:звучить Гімн України; С.Завалій і мама Олександра відкривають меморіальну дошку пошани; учасники заходу схилили голови перед зображенням загиблого героя; горять свічки - хвилина мовчання; виступає А.Ящук; вінок від учнів - до пам’ятного знаку К.Пестушка; тітка Олександра С.Сувора (крайня справа) біля меморіальної дошки дорогого племінника.