начальник управління Пенсійного фонду в Петрівському районі Наталія ЛетінськаУ Верховній Раді України зареєстровані внесені Урядом законопроекти щодо докорінної зміни принципів функціонування системи пенсійного забезпечення: Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій (реєстр. № 2767), проект Закону про внесення змін до статті 588 Митного кодексу України щодо призначення пенсій посадовим особам органів доходів і зборів за єдиними принципами (реєстр. № 2768), проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо призначення пенсій посадовим особам контролюючих органів за єдиними принципами (реєстр. № 2769) та проект Закону про внесення зміни до статті 87 Бюджетного кодексу України щодо сплати страхових внесків до накопичувальної професійної пенсійної програми (реєстр. № 2770).

На питання щодо особливостей реформування системи пенсійного забезпечення в Україні відповідає начальник управління Пенсійного фонду в Петрівському районі Наталія Летінська.

- Яка мета пенсійної реформи? 

- Мета реформи - розбудова багаторівневої, багатокомпонентної пенсійної системи, що дозволить ви-плачувати пенсії з трьох різних джерел: солідарної системи, накопичувальної системи та системи недержавного пенсійного забезпечення.

- Які основні зміни передбачені зареєстрованими законопроектами?

- Проектом закону щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій передбачається удосконалення функціонування солідарної системи, зокрема, призначення всіх пенсій за нормами єдиного закону та скасування спеціальних пенсій (крім військових), звільнення солідарної системи від невластивих для неї виплат та визначення розмірів всіх видів пенсій, надбавок, підвищень та доплат до них в одному законі, запровадження накопичувальної системи пенсійного забезпечення, запровадження професійної пенсійної системи для окремих категорій професій.

З 1 січня 2016 року пенсія державним службовцям та прирівняним до них особам, (судді, прокурори та народні депутати) призначатиметься на загальних умовах. Спеціальні пенсії, призначені до 1 січня 2016 року, будуть виплачуватись у розмірах, визначених законодавством, яке діяло до вказаної дати.

- Які основні завдання та параметри запровадження накопичувальної пен-сійної системи?

- Впровадження накопичувальної системи дозволить розвантажити солідарну систему, сформує індивідуальні накопичення громадян, дасть можливість залучати інвестиційний ресурс громадян на розбудову національної економіки, дасть поштовх розвитку національного фондового ринку.

Накопичувальну пенсійну систему планується запровадити з 1 січня 2017 року. Обов’язковому страхуванню в накопичувальній пенсійній системі підлягатимуть особи до 35-річного віку. Також у накопичувальній системі передбачена добровільна участь, в якій можуть взяти участь особи віком від 36 до 55 років. Передбачається, що у 2017 році ставка внеску становитиме 2 відсотки і  кожного наступного року вона буде збільшуватися на 1 відсоток, до досягнення 7 відсотків у 2022 році, у подальшому цей відсоток залишатиметься незмінним.

- Для яких категорій працюючих планується запровадити професійну пенсійну систему?

- Проектом Закону визначено п’ять  категорій учасників професійної пенсійної програми.

Перша категорія - особи, які працюють за списком №1;

Друга категорія - особи, які працюють за списком №2, робітники локомотивних бригад та окремі категорії працівників; водії вантажних автомобілів та інші;

Третя категорія - особи, які мають право на пенсію за вислугу років (освіта, охорона здоров’я та інші);

Четверта категорія - жінки трактористи-машиністи та інші (пільгові умови та за вислугу років);

П’ята категорія - державні службовці та прирівняні до них особи.