Підвищення тарифів: як захиститися?

Соціальний захист родин у разі підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги забезпечується шляхом надання таким родинам державної соціальної допомоги у вигляді житлових субсидій.

У зв’язку з прийняттям Урядом країни рішення про підвищення соціальних гарантій для сімей по сплаті за житлово-комунальні послуги з 01 травня 2015 року, житлові субсидії для громадян стануть доступнішими. Запроваджено спрощений порядок надання житлових субсидій.

Особам, які отримували житлову субсидію протягом опалювального періоду 2014/2015 років, субсидія з травня 2015 року призначатиметься без звернення на підставі раніше поданих документів, без необхідності надання Заяви і Декларації

Це потрібно знати:

- субсидії призначаються у разі, якщо розмір плати сім‘ї за житлово-комунальні послуги у межах норм споживання з урахуванням пільг, які надаються відповідно до чинного законодавства, перевищує середньомісячний сукупний дохід осіб без податку з доходів фізичних осіб за попередній календарний рік, а для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива - на основі річного за попередній календарний рік. За бажанням громадян субсидія призначається на основі середньомісячного (за шість місяців, що передують зверненню) сукупного доходу осіб, після подання довідок про доходи таких осіб за зазначений період за формами, затвердженими Мінсоцполітики.

- якщо Вам призначено субсидію, але Ви не сплачуєте обов‘язкової частки плати за житлово-комунальні послуги, за поданням організацій, що надають ці послуги, нарахування субсидії може бути припинено.

 Яким чином можна отримати субсидію?

Щоденно спеціалісти управління соціального захисту населення Петрівської районної державної адміністрації здійснюють прийом документів та проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу з кожним відвідувачем щодо надання субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

Для призначення субсидії необхідно подати лише два документи – Заяву про призначення житлової субсидії та Декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, форма яких спрощена. 

Зазначені заява та декларація можуть бути надіслані поштою або передані через уповноважених працівників сільських та селищних рад управлінню соціального захисту населення за місцем реєстрації заявника.

Громадянин, якому призначено субсидію, повинен протягом місяця інформувати управління соціального захисту населення про зміни у складі зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, їх соціального статусу, зміни у переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, про купівлю товарів або оплату послуг. Для цього громадянин подає управлінню соціального захисту населення відповідні документи.

Громадянин несе відповідальність за надані відомості про доходи, майно, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на призначення субсидії та на визначення її розміру.

Сума субсидії, перерахована (виплачена) внаслідок подання громадянином  документів з недостовірними відомостями, повертається ним у подвійному розмірі.

Як працює програма житлових субсидій

Субсидія на житлово-комунальні послуги - це безготівкова допомога, тобто кошти на руки громадянам не видаються. Компенсація частини витрат на оплату житлово-комунальних послуг відбувається шляхом перерахунку грошей з державного бюджету на рахунок комунальних підприємств, які надають домогосподарству житлово-комунальні послуги.

Термін, на який призначається субсидія

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на дванадцять місяців з місяця звернення за її призначенням. Субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається один раз на календарний рік за особистим зверненням громадян.

Субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива та відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг надається на календарний рік. При цьому субсидія на оплату житлово-комунальних послуг розраховується з місяця звернення за її призначенням до кінця поточного року.

Види послуг, на які призначається житлова субсидія

Субсидія призначається для відшкодування витрат на оплату користування житлом або його утримання та на комунальні послуги, до яких відносяться водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергія, вивезення побутового сміття та рідких нечистот.

У яких випадках субсидія не призначається:

Якщо будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (осіб, які фактично проживають), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії здійснив купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, транспортного засобу (механізму), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатив послуги з будівництва, ремонту квартири (будинку) або автомобіля, транспортного засобу (механізму), телефонного (в тому числі мобільного) зв’язку, крім житлово-комунальних послуг у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами та медичних послуг, повязаних із забезпеченням життєдіяльності на суму, яка на дату купівлі (оплати) перевищує 50 тисяч гривень.

За детальнішою інформацією звертайтесь до управління соціального захисту населення районної державної адміністрації, що розташоване за адресою: смт Петрове вул. Ілліча, 32

- телефон «гарячої лінії» - 9-63-33; 

- телефон начальника управління соціального захисту населення Валентини Сибіри  067-943-51-40.

До уваги осіб з обмеженими фізичними можливостями!

Управління соціального захисту населення Петрівської райдержадміністрації здійснює направлення осіб з інвалідністю на професійне навчання до реабілітаційних закладів, які знаходяться в сфері управління Мінсоцполітики.

Обов’язковою умовою направлення для професійної реабілітації є наявність медичних показань (відмітка в індивідуальній програмі реабілітації в розділі 4 «Професійна реабілітації» в колонці «Місце проведення» - запис «Центр професійної реабілітації») та наявність повної загальної середньої освіти.

За більш детальною інформацією (стосовно переліку професій, необхідних документів) звертайтесь до управління соціального захисту населення за адресою: смт Петрове, вул. Ілліча, 32, тел. 9-63-33.

В. СИБІРА, начальник управління соціального захисту населення районної державної адміністрації