В районному Будинку культури пройшло засідання розширеної ради відділу культури і туризму райдержадміністрації, на яке були запрошені всі працівники культосвітньої галузі, сільські, селищні голови.

Вела засідання і виступила з доповіддю про роботу впродовж минулого року начальник відділу Н.Подкопаєва.

Стратегію розвитку галузі у 2014 році визначила районна програма розвитку культури на 2013-2015 роки, затверджена рішенням сесії районної ради від 29 березня 2013 року (в новій редакції від 26 вересня 2014 року).

Загальний обсяг фінансування по галузі у 2014 році склав 4035,0 тис. грн., з них районний бюджет – 2540,2 тис. грн., місцеві бюджети – 1494,8 тис. грн., або 98% до уточненого плану на 2014 рік. Заробітна плата з нарахуваннями – 3291,3 тис.грн., або 81,6%, енергоносії – 348,3 тис. грн.(8,6%), на розвиток галузі – 395,4 тис. грн. (9,8%). Середня заробітна плата у бібліотечних працівників склала 2,6 тис. грн., у клубних працівників 1,8 тис. грн., у педагогічних працівників 2,2 тис. грн.

Протягом 2014 року відділом культури і туризму райдержадміністрації здійснено 3 комплексні (Водянська, Чечеліївська сільські, Петрівська селищна ради) і одна тематична (всі сільські, селищні ради району) перевірки здійснення виконавчими органами сільських, селищних рад делегованих повноважень органів виконавчої влади. Результати перевірок було розглянуто на засіданнях колегії райдержадміністрації та видані відповідні розпорядження голови райдержадміністрації.

У 2014 році повністю збережено мережу культ-освітніх закладів. На сьогодні в районі функціонує 44 заклади культури: 20 клубних, 21 бібліотечних, дві школи естетичного виховання, один музей історії. Постійно проводиться профорієнтаційна робота, станом на 01.01.2015 року заочно навчаються 4 особи.

Бібліотеки району проводять масову роботу з метою залучення нових та утримання постійних своїх читачів. Проводяться заходи по відзначенню державних та релігійних свят, по патріотичному, естетичному, моральному вихованню підростаючого покоління, ведеться профілактика щодо поширення шкідливих звичок серед молоді, правові всеобучі, заходи на екологічну тематику, години народознавства, з історії рідного краю. Працівники бібліотек налагоджують контакти з потенційними спонсорами з метою залучити позабюджетні кошти та поповнити книжкові фонди. Загалом за рік до фондів бібліотек надійшло 2,8 тисяч примірників літератури на суму 49 тис. грн. Зокрема священник Володимирівської церкви о. Сергій подарував бібліотекам 760 книг на релігійну тематику, а один з кандидатів у депутати передав Ганнівській бібліотеці літератури на 2 тис. грн.

Дбають про поповнення бібліотечних фондів керівники Ганнівської, Чечеліївської та Зеленської сільських рад. Вони поповнили фонди відповідно на 7, 10 і 8 тис. грн.

Петрівська центральна районна бібліотека продовжила роботу по забезпеченню інформаційної підтримки населення, поширення комп’ютерної грамотності, оперативно задовольняла інформаційні запити користувачів, вела плідну співпрацю з різними установами та організаціями. Серед багатьох масових заходів, проведених протягом року, можна відзначити літературну годину «Об’єднаймо Україну Тарасовим словом», годину спілкування «Разом вирішувати проблеми простіше», інформаційний тренінг «Що ти знаєш про лідерство».

Продовжує діяти інформаційно-ресурсний центр, який надає людям безкоштовний доступ до Інтернету з можливістю навчання основам роботи на комп’ютері. За рік його послугами скористалися понад півтори тисячі разів. При бібліотеці діють молодіжний клуб «Гармонія» та Вища народна школа. Для працівників сільських бібліотек систематично проводяться семінари-практикуми, користувачі бібліотеки брали участь в обласних та всеукраїнських соціологічних дослідженнях на тему сімейного життя, до 200-річчя з дня народження Т.Шевченка, на визначення кращої української книги та ін.

Пріоритетним напрямком роботи районної дитячої бібліотеки стало створення умов для творчого, інтелектуального, духовного розвитку дітей, задоволення їхніх освітніх потреб. Завдяки програмі «Бібліоміст» діє Інтернет-центр, користувачі якого мають можливість скористатися безкоштовним доступом до Інтернету. Інформаційні технології дають можливість створення та розширення власних віртуальних продуктів. Бібліотека має свій сайт, де можна знайти інформацію про цікаві заходи, ознайомитися з новими рубриками (наприклад – «Героям слава»). Бібліотека була учасницею Всеукраїнських, обласних та районних заходів. У Всеукраїнському віртуальному фотоконкурсі «map-Ukraine Шевченкіана», ініційованому Національною бібліотекою України для дітей до 200-річчя від дня народження Т.Шевченка, у номінації «Сім’я і Шевченко» зайняла ІІІ місце. Бібліотека була учасницею загальноукраїнської акції «Бібліотек@ - територія єдності». Було проведено флеш-моб «Нас єднає Шевченкове слово».

Працівники проводили роботу і за межами бібліотеки. В мікрорайонах «Сонячний» та «Артемівський» діяв літній читальний зал під гаслом «Якщо ви не читаєте – ми йдемо до вас». При бібліотеці працюють «Школа ввічливості», клуби «Інтернет-Чомучки», «Книга і лялька». 

Завдяки спонсорській допомозі В.Деркача в бібліотеці замінене вікно на металопластикове.

Петрівський районний Будинок культури надає організаційно-методичну допомогу клубним закладам району. Здійснюються виїзди в клубні установи, проведено 6 семінарів для клубних працівників, узагальнено кращий досвід роботи Олександрівського сільського клубу, розповсюджено 4 сценарно-репертуарних, 6 методичних матеріалів. В клубних закладах району діють 14 любительських об’єднань і клубів за інтересами, 71 аматорський колектив, що на один більше, ніж в минулому році.

Серед найбільш значущих культурно-дозвіллєвих заходів можна назвати конкурс «Петрівщина має таланти», огляд аматорських колективів, присвячений 200-річчю з дня народження Т.Шевченка «Доки жити будемо, тебе, Тарасе, не забудемо!», Всеукраїнське свято театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти», районний ярмарок-продаж виробів майстрів декоративно-ужиткового та прикладного мистецтва «Місто майстрів», районну акцію «Рушник єдності».

Впродовж багатьох років у клубних закладах району діють 4 народних аматорських колективи: квартет «Елегія» та театр малих форм «Обрій» РБК, фольклорний колектив «Джерело» Олександрівського СК та вокальний ансамбль «Тополя» Володимирівського СБК.

Хоровий колектив «Родина» РБК (керівник - Т.Танчинець) взяв участь у ХХІІІ Всеукраїнському фестивалі-конкурсі вокально-хорового мистецтва «Калиновий спів» і зайняв друге місце у номінації «Народний спів». Театральний колектив РБК (керівник - Г.Бискуб) взяв участь у 55-му обласному огляді-конкурсі «Театральна весна Кіровоградщини», зайняв третє місце. Фольклорний колектив «Джерело» (керівник - Д.Когут) взяв участь у регіональному святі фольклору «Андріївські вечорниці» і підтвердив звання «народний». Творчий колектив РБК був учасником ІІІ Центрально-Українського музейно-туристичного фестивалю і зайняв перше місце у конкурсі презентацій туристичних маршрутів «Мандрівка рідним краєм» за відеоролик «Там, де Інгулець-ріка простелилась…». Художні колективи району були активними учасниками обласного свята театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти», культурної програми Національної агропромислової виставки «Агроекспо – 2014», обласних передсвяткових ярмарків та виставок декоративно-ужиткового мистецтва. 

Петрівська дитяча музична школа працювала над розвитком музичних здібностей та художніх смаків учнів в процесі навчальної та концертної діяльності. Діти навчаються грі на фортепіано, акордеоні, вчаться хоровому та сольному співу, освоюють хореографічне, образотворче та декоративно-прикладне мистецтво. На кінець 2014 року контингент складав 148 учнів. У школі діють творчі колективи: хор молодших класів, зведений хор «Барвінок», вокальні ансамблі «Лілея» та «Нотка», інструментальні ансамблі, хореографічні колективи «Карамельки» та «Самоцвіти».

Музейна мережа району складається з районного музею історії та п’яти музеїв на громадських засадах. У Петрівському музеї історії ведеться науково-просвітницька і освітньо-виховна робота, планомірно здійснюється збереження, систематизація, популяризація пам’яток матеріальної і духовної культури. Протягом звітного періоду проведено акцію «Музей – громаді та суспільству». Зібрані під час акції експонати дають змогу підготувати нову експозицію «Українська хата початку ХХ століття», яку планується створити протягом 2015 року.

Після завершення доповіді Н.Подкопаєва вручила нагороди керівникам місцевих громад, які найкраще дбають про розвиток культури на своїх територіях, кращим працівникам культосвітніх закладів району, найактивнішим учасникам художньої самодіяльності та учасникам акції «Рушник єдності».

Після закінчення розширеної ради працівники РБК провели інструктаж з працівниками клубних закладів  щодо планування роботи з урахуванням нових суспільно-політичних реалій, надали ряд методичних порад.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: Тетяна Молотковська відзначена як активна вишивальниця; група нагороджених культпрацівників.