клумбаЛюдина завжди повинна залишатися Людиною!

Виховання починається ще з дитячого садочка, де нас вчать бути людяними, а найголовніше - поважати працю інших людей. Велика роль у вихованні належить батькам, саме вони відповідальні за те, чи виросте з дитини справжня людина. Та чомусь, виходячи у доросле життя, далеко не всі залишаються вихованими. І цьому є дуже яскраві підтвердження, як, наприклад, те, що у нашому Петрівському парку відпочинку ледь не щодня нещадно топчуть клумби, виривають квіти, ба - навіть руйнують дитячі гойдалки. Саме собою виникає питання: і куди ж ділася вся людяність, чого варте таке виховання? Більшість людей приходять сюди, щоб помилуватися квітами і виглядом оновленого парку, матусі приходять з дітками, щоб ті мали змогу погратися на дитячих ігрових майданчиках. Та тут бувають і вандали, і хулігани, які приходять, щоб потішити себе нищенням, ламанням, розкиданням сміття. Таким чином розважаються, бо вони, вибачте, звикли до подібних свинських розваг. Бувають тут і нечисті на руку люди, які крадуть саджанці, щоб прикрасити власне подвір’я. А днями якісь покидьки намагалися підпалити прямо під дитячою гіркою багаття, та, злякавшись людей, які звернули увагу на це неподобство, втекли.

Хіба можуть такі особи називатися людьми? Ні, - скоріше тваринами, бо це їм набагато ближче і звичніше. Напевне, ніколи не зможу зрозуміти таку манеру поведінки, бо завжди існує якась межа, перейшовши яку, ти вже не людина, а лише сутність. Після кожної подібної «розваги» вандалів робітники комунальних служб змушені наводити лад і працювати вдвічі більше, щоб виправити весь той жах.

Якщо у цих людей немає поваги до чужої праці, то, напевне, немає поваги і до самого себе. До якого ж рівня треба опуститися, щоб свідомо руйнувати результати чужої праці на благо суспільства! Бо реконструкція парку проводиться для того, щоб наше селище стало кращим, впорядкованішим, щоб там могли відпочивати і дорослі, і діти. Невже комусь приємніше жити у бруді, ходити засміченими вулицями, дивитися на бур’яни замість квітів?

Тож, якщо до свідомості цих людей неможливо достукатися, то слід шукати інших шляхів, аби на них можна було вплинути. Райдержадміністрація прийняла рішення про встановлення відеокамер, які з усіх ракурсів покажуть все, що діється в парку та на набережній. Можливо, хоч це зупинить вандалів, змусить їх остерігатися необачних вчинків. На жаль, лише загроза покарання здатна утримати певну категорію людей від правопорушень, бо вони неспроможні замислитися над тим, що подібні вчинки не гідні людини. Адже, щоб мислити, потрібно мати мозок, а, судячи з їхніх вчинків, він у них відсутній!

Вікторія МАХНЮК.