Валентина Сибіра: Система надання житлових субсидій покликана мінімізувати негативний вплив підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги

Соціальний захист родин у разі підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги забезпечується шляхом надання таким родинам державної соціальної допомоги у вигляді житлових субсидій.

У зв’язку з прийняттям Урядом країни рішення про підвищення соціальних гарантій для сімей по сплаті житлово-комунальні послуги з 1 травня 2015 року житлові субсидії для громадян стануть доступнішими. Запроваджено спрощений порядок надання житлових субсидій.

Субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами з урахуванням пільг, які надаються відповідно до законодавства, і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу.

Конкретніше про процедуру призначення субсидій ми спілкуємося з начальником управління соціального захисту населення райдержадміністрації Валентиною Сибірою.

- Отож, Валентино Григорівно, які документи необхідно подати для призначення житлової субсидії?

- Для призначення субсидії громадянин, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, подає структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації заяву про призначення житлової субсидії та декларацію про доходи та витрати на осіб.

Зазначені заява та декларація можуть бути надіслані поштою структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації заявника.

Громадянин несе відповідальність за надані відомості про доходи, майно, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на призначення субсидії та на визначення її розміру.

- На яку площу призначається субсидія?

- Соціальна норма володіння чи користування загальною площею житла встановлена в розмірі 13,65 м2 на кожного зареєстрованого у житлі та додатково 35,22 м2 на домогосподарство, тобто 48,87 м2 на одну особу.

В окремих випадках за рахунок коштів, передбачених для надання субсидій, виходячи з конкретних обставин, субсидії можуть призначатися структурними підрозділами з питань соціального захисту населення на понаднормову площу житла за рішенням комісії, утвореної виконавчими органами міської ради. Рішення про призначення (відмову у призначенні) житлових субсидій у таких випадках приймаються на підставі акту обстеження матеріально – побутових умов сім’ї.

- На який термін призначається житлова субсидія?

- Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на дванадцять місяців з місяця звернення за її призначенням. Субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається один раз на календарний рік за особистим зверненням громадян.

Субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива та відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг надається на календарний рік. При цьому субсидія на оплату житлово-комунальних послуг розраховується з місяця звернення за її призначенням до кінця поточного року.

Після закінчення терміну отримання субсидії структурні підрозділи з питань соціального захисту населення здійснюють розрахунок субсидії на наступний період (дванадцять місяців, календарний рік) для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому відповідному періоді.

У разі, коли оплата послуг з централізованого опалення проводиться лише в опалювальний період або для індивідуального опалення використовується природний газ (електроенергія), розмір субсидії розраховується окремо на опалювальний і неопалювальний періоди.

Громадянин, якому призначено субсидію, повинен протягом місяця інформувати структурні підрозділи з питань соціального захисту населення про зміни у складі зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, їх соціального статусу, зміни у переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, про купівлю товарів або оплату послуг. Для цього громадянин подає структурному підрозділу з питань соціального захисту населення відповідні документи.

- У яких випадках житлова субсидія може бути не призначена?

- Субсидія не призначається, якщо:

- будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії (призначенням субсидії без звернення) здійснив купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, транспортного засобу (механізму), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку тощо або оплатив послуги з будівництва, ремонту квартири (будинку) чи автомобіля, транспортного засобу (механізму), телефонного (в тому числі мобільного) зв’язку тощо, крім житлово-комунальних послуг у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами та медичних послуг, пов’язаних із забезпеченням життєдіяльності, на суму, яка на час купівлі (оплати) перевищує 50-кратну величину прожиткового мінімуму для зазначених осіб. При цьому враховується прожитковий мінімум, установлений та затверджений відповідно до Закону України „Про прожитковий мінімум” для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення;

- під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства державним соціальним інспектором з’ясовано, що будь-хто із складу зареєстрованих уитловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, має додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно (здає у найм (оренду) житлове приміщення (будинок) або його частину; працює без оформлення трудових відносин у встановленому порядку; отримує доход від утримання худоби, птиці, інших тварин, доход від народних промислів, використання наявної сільськогосподарської техніки, вантажної машини, мікроавтобуса тощо).

- Кого з членів сім”ї враховують  при розрахунку житлової субсидії?

- Субсидія розраховується, виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, у тому числі осіб, призваних на строкову військову службу.

Кількість осіб та їх соціальний статус визначається на початок місяця, в якому надійшло звернення за призначенням субсидії, а у разі повторного призначення субсидії на наступний період – на початок місяця, з якого призначається субсидія.

У разі, коли обсяг споживання води, газу, електроенергії вимірюється індивідуальними засобами обліку, субсидія розраховується, виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, які фактично у ньому проживають, на підставі рішень районних, районних у містах Києві і Севастополі державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних рад або утворених ними комісій та актів обстеження матеріально-побутових умов сім’ї. При прийнятті рішень у таких випадках враховується наявність документів, що підтверджують тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих, до яких належать, зокрема, довідки, що підтверджують місце перебування особи в іншій адміністративно-територіальній одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання.

- А в яких випадках надання житлової субсидії припиняється?

- Надання раніше призначеної субсидії припиняється:

за поданням житлово-експлуатаційних організацій, житлово-будівельних (житлових) кооперативів, об’єднань співвласників багатоквартирного будинку та організацій, що надають житлово-комунальні послуги, якщо змінився власник особового рахунку, громадянин, якому призначено субсидію, не сплачує відповідну частку житлово-комунальних послуг, за винятком випадків, пов’язаних із затримкою виплати заробітної плати, пенсії тощо, яка підтверджується відповідними документами, – з місяця, в якому надійшло таке подання. Подання надається зазначеними організаціями структурним підрозділам з питань соціального захисту населення до 10 числа місяця, що настає за місяцем, в якому виникли такі обставини;

якщо громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи та майновий стан, що вплинули на встановлення права на субсидію і визначення її розміру, внаслідок чого йому була надміру перерахована сума субсидії, – з місяця, в якому виявлено порушення;

у разі переїзду сім’ї в іншу місцевість та настання обставин, що унеможливлюють надання субсидії (зокрема смерть одинокої особи), – з місяця, що настає за місяцем, в якому відбулися зміни;

у разі купівлі товарів або оплати послуг на суму, яка на час купівлі (оплати) перевищує 50-кратну величину прожиткового мінімуму для зазначених осіб. 

за заявою уповноваженого власника (співвласника) житла, наймача житла у державному та громадському житловому фонді, члена житлово-будівельного кооперативу, власника (співвласника) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок, – з місяця, що настає за місяцем її подання, якщо інше не обумовлено заявою.

У разі, коли через несплату громадянином відповідної частки житлово-комунальних послуг надання субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг припинено, громадянин набуває право на її призначення на наступний період після подання документів, що підтверджують погашення заборгованості, яка виникла за період отримання субсидії.

Сума субсидії, перерахованої (виплаченої) надміру внаслідок свідомого подання громадянином документів з недостовірними відомостями або неповідомлення громадянином про зміни, повертається ним у подвійному розмірі за вимогою органу, що призначив субсидію.

- Що ж, ми вдячні Вам за інформацію, яка, сподіваємося, виявиться корисною для наших читачів. Нагадаємо, що для більш детального роз’яснення можливих нюансів запровадження системи надання житлових субсидій слід звертатися до управління соціального захисту населення Петрівської районної державної адміністрації, що розташоване за адресою: смт Петрове, вул. Ілліча, 32

- телефон «гарячої лінії» - 9-63-33, 

- телефон начальника управління соціального захисту населення Валентини Сибіри 067-943-51-40.