О.Радул проводить семінар.Цей вислів є девізом проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Громади нашого району беруть участь вже у третьому етапі Проекту. Люди переконалися, що ця співпраця дійсно дієва, дає можливість втілити в життя те, що місцевим громадам самотужки зробити було б не під силу.

Цього разу право участі в Проекті вибороли чотири громадські організації з Петрового, Чечеліївки, Іскрівки та Нового Стародуба.

Днями пройшов семінар-тренінг по підготовці мікропроектних пропозицій з керівниками територіальних громад і членами громадських організацій, які беруть участь в Проекті. Семінар провела координатор обласного підрозділу впровадження Проекту Олена Радул.

Олена Миколаївна нагадала, що в громадських організаціях повинно бути не менше, ніж по 60 – 80 чоловік, а запропоновані проекти бажано, щоб підтримували більшість жителів. Мікропроектна пропозиція – це заявка на грант, який становить $10000. Пріоритетні напрямки – охорона здоров’я (крім проектів, що стосуються районних лікарень), звичайне (традиційне) і інноваційне енергозбереження, охорона навколишнього середовища, водопостачання та водовідведення. Причому, мікропроект повинен передбачати закінчений цикл робіт.

Протягом місяця необхідно підготувати документацію, тож роботу по виготовленню проектів вже слід розпочинати. Обласний підрозділ може рекомендувати громадським організаціям проектантів, які мають відповідні ліцензії і вже зарекомендували себе, як надійні партнери. Крім того, слід мати на увазі, що до подання проекту необхідно зібрати необхідні кошти для його співфінансування – 5% від загальної суми, тож О.Радул надала детальну інформацію про умови співфінансування. Вона розповіла також про координуючу роль форуму місцевого розвитку, особливості виготовлення проектно-кошторисної документації, формування бюджету мікропроектів, можливості їх здешевлення тощо, відповіла на запитання присутніх.

У роботі семінару взяв участь представник підприємства «Єлисаветграделектромонтаж» О.Геращенко. Він розповів, що підприємство активно займається освоєнням інноваційних технологій в енергетиці, зокрема – вуличним освітленням на сонячних модулях. Крім того переконливо довів, що майбутнє саме за інноваційними технологіями, бо вичерпні джерела енергії - це вчорашній день. В країнах Європи, які мають однакові з Україною умови для використання сонячної енергії, на альтернативні джерела вже припадає до 10% від загального обсягу енергетики, в Україні ж – поки що менше 1%.

О.Геращенко ознайомив учасників семінару з технічними характеристиками обладнання для вуличного освітлення, а також для опалення приміщень та генерації електроенергії, відповів на запитання.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімку: О.Радул проводить семінар.

Фото автора.