полеУ цьому році посівна компанія почалась трохи раніше, ніж зазвичай, і йтиме вона під гаслом «Аж занадто дорого». Цьому посприяли ціни на паливо та мастила, на пестициди, гербіциди, мінеральні добрива та на закупівлю самого насіння. Враховуючи всі ці фактори, звичайно ж, в кінці травня ми отримаємо далеко не дешеві продукти харчування. Проте в цій ситуації треба зрозуміти і сільськогосподарських виробників, які не мають певного рішення проблеми. Вони можуть залишити найкращі землі відпочивати до наступного року з надією, що тоді розпоряджатимуться ними більш раціонально, можуть також засадити їх різними зерновими культурами, але, щоб взяти хороший врожай, це мають бути рослини, що погано впливають на землю, наприклад, соняшник. Деяким взагалі доведеться вести своє господарство в борг, та в цьому випадку є дуже великий ризик втратити все.

Про скорочення своїх планів щодо посівної вже відверто заявляють фермери Волинської, Запорізької, Миколаївської та інших областей. Пояснюють вони це нелегке рішення тим, що навіть великі аграрні підприємства не в змозі встояти перед підвищенням цін. Лише деякі аграрії не оминули скористатися нагодою запастися паливом заздалегідь, щоб не відчувати невпинного росту цін, вони закупили паливо ще до Нового року, коли ціни на нього були більш-менш прийнятні. Ті, хто кинувся купувати паливо в останній момент, вже зіткнулися з ціною 21-23 гривні за літр. А далі рахуйте самі: щоб придбати тонну палива треба продати 16 тонн картоплі, тож більшість фермерів вирішило скоротитися, вважаючи цю ситуацію повністю втраченою логіки.

Та паливо - це не єдине, що вражає своєю ціною, не стала винятком ціна на насіння та добрива. ЇЇ швидке зростання призводить до того, що фермери будуть змушені вести економію на гербіцидах та мінеральних добривах. Та далеко не кожен знає, що якісне, дороге насіння потребує і дорогого добрива. Серед сільськогосподарських виробників вже шириться думка, що ця осінь не віщує нічого хорошого, тож чекають її з тривожним серцем. Тим часом експерти в цій справі вже роблять свої прогнози ситуації, більшість з яких доволі невтішні, адже не дають жодних шансів на те, що осінь мине без господарств-банкрутів. Тож у цьому році ми спостерігатимемо восени набагато менше овочів, ніж минулого року. Це не може не вплинути і на зернові культури, а як наслідок - і на ціну хліба, яка за експертною оцінкою збільшиться до максимальної відмітки.

Проблеми торкнулися не лише віхи зернових та овочевих культур, а й фермерів, що займаються виключно розведенням тварин. Зараз, щоб забезпечити тварині повноцінне харчування, треба витратити в 2,5 рази більше попередньої суми, але при закупівлі м’яса в магазинах ніхто і не збирається підінімати ціну на нього. Сильно вплинув і той критерій, що наразі не всі можуть дозволити собі свинину чи яловичину, тож більшість просто перейшли на курятину. Тож фермерам доведеться прибрати тварин, адже утримувати їх немає сенсу. А поки залишається тільки сподіватись, що з приходом осені на хліб з маслом вистачить і фермерам, і споживачам.

Підготувала Вікторія Махнюк