Чи дочекається торжества Закону і справедливості луганська громада?

Певне, найбільше уваги в ході розгляду питань, винесених на порядок денний сорок шостої сесії районної ради шостого скликання, яка відбулася наприкінці минулого тижня, депутати приділили обговоренню інформації прокурора району та начальника райвідділу УМВС України в Кіровоградської області про стан законності, боротьби зі злочинністю, охорони громадського порядку та результати діяльності на території Петрівського району за ІІ півріччя 2014 року. Після того, як обидва з доповідачів, зокрема прокурор району Віктор Апостолов та начальник Петрівського РВ УМВС Євгеній Чуйко ознайомили присутніх зі статистикою, котра характеризує криміногенну ситуацію в районі та види і способи впливу на неї з боку наглядової та правоохоронної структур, до обох доповідачів виникло ряд питань, зокрема й не зовсім приємних. З чого можна було зробити висновок, що якраз з ефективністю боротьби зі злочинністю ми маємо деякі проблеми. Зокрема Ганнівський сільський голова Ніна Цапенко, звертаючись до начальника РВ УМВС, зізналася, що останнім часом в Ганнівській територіальній громаді за допомогою до правоохоронців уже вирішили не звертатися, оскільки усі попередні звернення, зокрема по факту руйнації автобусних зупинок, лавочок, урн, крадіжки їх металевих елементів так і залишилися без реагування. Євгеній Чуйко визнав існування проблеми, зазначивши, що відповідальний за дану територіальну громаду дільничний інспектор уже звільнений з лав працівників УМВС за неналежне виконання своїх обов’язків. Загалом же головний міліціонер району обіцяє, що надалі подібні випадки без реагування правоохоронців не залишатимуться, хоча й зазначив, що здійснювати кримінальне провадження було б значно простіше, аби по кожному з об’єктів, які стають предметом злочинних посягань, були оформлені належним чином документи про право власності. Тоді б розпочинати слідчі дії можна було б на підставі існуючої і добре відпрацьованої процедури.

Ще одним питанням, яке вже вкотре в сесійній залі ставили обом доповідачам і на яке жоден з них так і не зміг дати зрозумілої та вичерпної відповіді, стала вже давно відома  нашим читачам скандальна ситуація з землекористуванням на території Луганської сільської ради. Нагадаємо, вперше про цю проблему заговорили ще близько трьох років тому, коли кількасот гектарів орної землі, яка перед цим перебувала в багаторічній оренді місцевого господарства – СВК «Агрофірма «Маріампольська», причому оброблялася, як це загалом властиво названій агрофірмі – дбайливо, з використанням найсучасніших агротехнологій, направлених на збереження родючості, раптом незрозумілим управлінським рішенням були передані іншому землекористувачеві – керівникові селянського фермерського господарства М.М.Копаню. Показово, що без згоди місцевої територіальної громади така дія була б протизаконною, але оскільки сільська рада відповідного дозволу не надавала, а водночас чомусь з’явилися документи, що дають можливість громадянину Копаню здійснювати господарську діяльність на спірних ділянках, логічно припустити, що зазначена дозвільна документація була просто підроблена.

Відтак, аби нарешті перейти від безкінечних розмов про вчинене неподобство (яке, між іншим, залишає без роботи кілька десятків мешканців луганської територіальної громади) до реальних кроків по його усуненню, голова постійної комісії районної ради з питань діяльності територіальних громад, об’єднань громадян, регламенту, депутатської етики та дотримання законності Олександр Поворознюк запропонував конкретний алгоритм дій. Зокрема, Олександр Григорович порадив Луганському сільському голові Олексію Соботюку подати невідкладно, одразу по закінченні сесії, заяви до прокуратури та до райвідділу внутрішніх справ про факт підробки дозвільної документації (що саме по собі вже є досить серйозним злочином), а вже на наступній сесії районної ради зобов’язати прокурора району та начальника РВ УМВС надати інформацію про виконання відповідного провадження та про хід розслідування цієї скандальної історії.

Ще одним з питань, яке цього сесійного дня викликало пожвавлення в залі, став звіт начальника відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації Геннадія Горбанця про виконання Програми економічного і соціального розвитку району на 2014 рік. Власне, безпосередньо до інформації, поданої у звіті, питань не виникло. Натомість той же Олександр Поворознюк попросив Геннадія Миколайовича прокоментувати дії його підлеглих під час перевірки цін на хлібобулочну продукцію в окремих магазинах райцентру (детально про цю ситуацію йшлося  в передрукованому районкою інтерв’ю Олександра Поворознюка під назвою «Або робимо реформи, або комусь здаємося», що було вміщене в № 21 від 21 березня цього року). Зокрема, Олександр Григорович вважає дещо парадоксальною ситуацію, коли прискіпливість контролюючих органів зосереджена не на тих суб’єктах господарювання, що продають хліб з максимально завищеною торговельною надбавкою, а чомусь навпаки - на тих, чия ціна сьогодні є найдоступнішою для й так суттєво збіднілих за останній рік наших громадян. При тому, до речі, що на сьогодні в області є чинним розпорядження голови обласної державної адміністрації, згідно з яким торговельна надбавка на ряд продовольчих товарів першої необхідності, зокрема й хлібо-булочних виробів, не має перевищувати 10% їх собівартості. Геннадій Миколайович спробував пояснити факт такої перевірки і характер висловлених в її ході претензій недосвідченістю своїх підлеглих, однак сказати, що це пояснення виглядало аж занадто переконливим, на жаль, не доводиться. Тож, аби надалі ні в кого з громадян не могло виникнути підозри в тому, що державні структури лобіюють комерційні інтереси окремих суб’єктів підприємницької діяльності, представники, очевидно, усіх контролюючих органів мають освіжити в пам’яті своїх підлеглих ті задачі і завдання, заради досягнення яких ці органи, власне, й створювалися.

Інші питання черги денної резонансними обговореннями вже не супроводжувалися. Зокрема цього сесійного дня було заслухано звіт про виконання Плану роботи районної ради та Плану діяльності з підготовки проектів регулярних актів за 2014 рік, затверджено розпорядження голови районної ради (стосовно звільнення з посади за власним бажанням колишнього вже керівника Петрівського ККП Д.Ханіса), затверджено структуру та чисельність виконавчого апарату районної ради (інформацію з цих питань надав заступник голови районної ради Володимир Руденко). Про внесення змін та доповнень до бюджетної програми районного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2015 рік розповіла начальник відділу регіонального розвитку містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та з питань цивільного захисту населення райдержадміністрації Світлана Заєць. Власне, на цьому питанні зупинимося детальніше, оскільки воно безпосередньо стосується усіх петрівчан. Зокрема, як повідомила голова районної ради Світлана Тилик, черговим масштабним проектом по впорядкуванню райцентру передбачається здійснити значний обсяг робіт по очистці прибережних зон та русла річки Інгулець, а також її притоки Березніговатої, передусім у місці, прилеглому до Парку відпочинку з тим, щоб продовжити роботу по впорядкуванню усієї  паркової зони, включно зі старим торговельним центром. Загалом на ці роботи передбачається спрямувати 1 млн.400 тис. грн коштів природоохоронного фонду за рахунок субвенції Богданівської сільської ради. До речі, підготовчі роботи по втіленню цього проекту в життя вже почалися, і в ньому петрівським комунальникам активно допомагають працівники і техніка ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська».

А ще сесія цього дня затвердила звіт про виконання районного бюджету за 2014 рік та підтримала зміни й доповнення до свого ж рішення від 27 січня поточного року «Про районний бюджет на 2015 рік» (інформувала начальник фіну правління райдержадміністрації Галина Овдій), розглянула ряд інших питань. 

Володимир КІФЕНКО.