В попередньому номері районки ми інформували про доручення голови області Сергія Кузьменка структурним підрозділам, територіальним органам міністерств та відомств, суб’єктам економічної діяльності та й загалом громадянам Кіровоградщини вжити заходів задля скорочення споживання електроенергії, особливо у так звані «пікові» години, тобто з 8 до 11 та з 17 до 21. Разом з тим, звертаючись до керівника обленерго, Сергій Кузьменко просив посилити інформаційну роботу і при входженні в аварійну ситуацію завчасно оповіщати населення про відключення світла.

Сьогодні пропонуємо увазі читачів районки офіційний лист-відповідь правління «ПАТ «Кіровоградобленерго» стосовно цієї ситуації.

Враховуючи введення надзвичайного стану в об’єднаній енергосистемі України, різке погіршення енергетичного балансу через дефіцит палива на теплових електростанціях та зменшення виробітку електричної енергії на ГЕС у зв’язку з малою водністю на річках Дніпровського та Дністровського басейнів, для недопущення відділення об’єднаної енергетичної системи України від енергооб’єднання країн СНД та Балтії, по команді диспетчера ДнЕС (Дніпровська Енергетична Система) по м. Кіровограду та Кіровоградській області вводяться графіки аварійних відключень (ГАВ) на 2014-2015 роки. Величину навантаження по ГАВ, час відключення та кількість черг визначає черговий диспетчер національної енергетичної компанії України та диспетчер ДнЕС. Термін реалізації графіків аварійних відключень становить 10-15 хвилин. Обсяги відключення доводяться до рівня 100 МВт (30% від граничної дозволеної потужності). Це, в свою чергу, змушує ПАТ «Кіровоградобленерго» вводити Графіки аварійних відключень на 100% і не дає змоги проводити ротацію відключених споживачів та призводить до перерв в електропостачанні споживачів більше двох годин.

Спираючись на вищевикладене, ПАТ «Кіровоградобленерго» не може спрогнозувати величини та терміни відключення, оскільки це визначають чергові диспетчери НЕК та ДнЕС, в залежності від ситуації в ОЕС України.

Для того, аби мінімізувати тривалість та кількість аварійних відключень, ПАТ «Кіровоградобленерго» проводить роботу з населенням щодо необхідності зниження електроспоживання (інформування населення в засобах масової інформації про складну ситуацію в електроенергетичній галузі). Також проводиться роз’яснювальна робота з промисловими та сільськогосподарськими споживачами в частині зниження добового електроспоживання і потужності в години максимуму навантаження енергосистеми та переходу підприємств на роботу вгодини мінімальних навантажень (нічний час).

Враховуючи ситуацію в енергетиці, просимо сприяння з боку органів виконавчої влади в доведенні до споживачів інформації про необхідність зниження електроспоживання.

Олександр Стрюченко, голова правління ПАТ «Кіровоградобленерго».