Постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 505 ”Про надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг” запроваджено щомісячну адресну допомогу переселенцям для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

1. Кому надається грошова допомога?

Грошова допомога надається громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають на території України і переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, а також стоять на обліку в органах соціального захисту населення.

2. Хто призначає і виплачує грошову допомогу?

Призначення та виплату грошової допомоги здійснюють органи соціального захисту населення за фактичним місцем проживання (перебування) за заявою уповноваженого представника сім’ї.

3. На який термін надається грошова допомога?

Грошова допомога призначається з дня звернення та виплачується терміном не більше 6 місяців.

4. В якому розмірі надається грошова допомога?

Грошова допомога надається в таких розмірах:
– непрацездатним громадянам (пенсіонери, інваліди, діти) – 884 грн на одну особу (члена сім’ї);
– працездатним громадянам – 442 грн на одну особу (члена сім’ї).

Загальна сума допомоги на сім’ю розраховується як сума розмірів допомоги на кожного члена сім’ї, але не може перевищувати 2400 грн.

5. Перелік документів для призначення грошової допомоги:

– заява;
– паспорт громадянина України;
– копії свідоцтв про народження дітей та свідоцтва про шлюб;
– довідки всіх членів сім’ї про взяття на облік осіб, переміщених з тимчасово окупованої території України і районів проведення антитерористичної операції;
– письмова згода в довільній формі на виплату грошової допомоги уповноваженому представнику сім’ї від інших членів родини;
– згода на обробку персональних даних.

6. Яким чином виплачується грошова допомога?

Грошова допомога перераховується органом соціального захисту населення на рахунок в установі уповноваженого банку.

ВАЖЛИВО!

Постановою Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 № 595 ”Деякі питання фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької та Луганської областей” затверджено Тимчасовий порядок фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької та Луганської областей. 

Згідно пункту 8 вищезазначеної постанови пенсії та інші соціальні виплати з бюджетів усіх рівнів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування виплачуються за заявами цих осіб до органів, які здійснюють такі виплати.

Звертаємо Вашу увагу, що особам, яких не взято на облік відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №509 «Про облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції» від 01.10.2014, виплата пенсій, соціальних виплат з грудня 2014 року припиняється.

З питань оформлення довідки про взяття на облік та подання документів для призначення щомісячної адресної допомоги особи, які переміщуються та проживають на території Петрівського району, мають звернутися до управління соціального захисту населення Петрівської районної державної адміністрації, що розташоване за адресою: 

смт. Петрове, вул. Ілліча, 32, телефон ”гарячої лінії” – 9-63-33.

Валентина Сибіра, начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації