На Східному фронті (дай, Боже, щоб не з’явилися в Україні й інші фронти) триває дивне «перемир’я»: українські війська отримали команду щодо заборони ведення наступальних бойових дій, вони мають право відкривати вогонь лише у відповідь на вогонь ворога і задля відбиття його атак, у той час, як бандформування сепаратистів і російські найманці постійно обстрілюють і атакують наші позиції. Про цинічне ставлення росіян до мінських домовленостей (щодо того, що діями сепаратистів керують саме з Кремля, ні у кого вже немає сумнівів) свідчить ганебний випадок з московським актором М.Порєчєнковим, який під час «туристичної» поїздки на Донбас обстріляв з крупнокаліберного кулемета позиції захисників Донецького аеропорту. Причому, закінчивши стрілянину, він нахабно виголосив: «Перемирие!» і гидко зареготав. Розуміє, фашистська сволота, що за домовленостями стріляти не можна, але ж недаремно ще Бісмарк зауважив, що угоди і договори з Росією не варті паперу, на якому вони написані.

Під час «перемир’я», на жаль, щодня гинуть та отримують поранення військовослужбовці українських добровольчих батальйонів та інших військових формувань. На Донбасі воює чимало й наших земляків, які час від часу телефонують до нас, розповідаючи про події на фронті. Один з них – доброволець-прикордонник Олександр Хрокало, який перебуває у складі гарнізону блок-посту №4, що під Маріуполем, – повідомив, що днями стався черговий напад на блок-пост, який було обстріляно з різних видів зброї. Бойовики спробували його атакувати, але напад був відбитий зі значними втратами для ворога. Цього разу ніхто з наших вояків не загинув, хоча один отримав тяжке поранення – куля снайпера перебила йому ногу.

Путінська фашистська Росія продовжує підлу й цинічну війну проти України, намагаючись заблокувати наш європейський вибір. Саме це і є головною метою Путіна, який розуміє, що, обравши європейський вектор розвитку, Україна здатна досить швидко піднятися на значно вищий рівень економічного розвитку і добробуту населення. Це його найбільше лякає, цей страх і штовхає його на порушення норм міжнародного законодавства та моралі. 

Та хоч як би важко нам не було, ми переможемо. Бо ми воюємо за свою свободу і незалежність, на відміну від бандитів-сепаратистів і російських найманців, які воюють за гроші, а тепер вже й за страх неминучої розплати.

Анатолій РЯБОКОНЬ.