Донедавна роботодавці, створивши робочі місця, отримували упродовж року з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття дотацію для відшкодування витрат на оплату праці осіб, працевлаштованих за направленням служби зайнятості. Новим Законом України «Про зайнятість населення», передбачено інший фінансовий стимул, а саме - щомісячну компенсацію фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштованого на нове робоче місце безробітного. Цілий рік економити на внесках можуть ті роботодавці, котрі беруть на роботу не менше ніж на два роки громадян, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці. Рік не платити єдиний внесок також можуть представники малого бізнесу за умови працевлаштування безробітних на нові робочі місця в пріоритетних видах економічної діяльності не менше, ніж на два роки. 

Це є одним з важливих напрямків стимулювання роботодавців та суб’єктів малого підприємництва до створення нових робочих місць.

Постановою Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2013р № 347 затверджено Порядок компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Роботодавці, які планують збільшення штату працівників та працевлаштовують безробітного на нове робоче місце за направленням центру зайнятості, мають право на таке компенсування. Щомісячно, повертаючи від 36,76% до 49,7% від суми заробітної плати працівника, можна реально заощадити кошти для розвитку бізнесу. 

Загалом ця послуга корисна не лише роботодавцям, а й шукачам роботи. Оскільки стимулює керівників підприємств та приватних підприємців не просто створити нове робоче місце, а й офіційно оформити трудові відносини та  забезпечити соціальні гарантії.

У 2014 році лідером та прикладом у Петрівському районі є ФОП О.Г.Краснюк, який працевлаштував чотирьох безробітних, ФОП Б.В.Капелюшний, який уклав трудові відносини з двома працівниками, та СФГ «Бережани», куди працевлаштовано одного безробітного.

У перспективі до кінця року компенсацією єдиного внеску відповідно до пріоритетного виду економічної діяльності скористаються ще три підприємства району.

Підготував Руслан Доліч, спеціаліст районного центру зайнятості