директор ЦДЮТ Валентина Бойко висловлює гордість своїми вихованцямиНещодавно освітяни відзначили своє професійне свято. З року в рік все вагомішими стають їхні здобутки: учні загальноосвітніх шкіл району беруть активну участь в конкурсах, олімпіадах, займаючи призові місця, багато випускників стають студентами вищих навчальних закладів, що є свідченням того, що вони у школі здобули глибокі знання. 

Не гірші досягнення мають і педагоги, які працюють у галузі позашкільної освіти. На базі загальноосвітніх шкіл діють гуртки Центру дитячо-юнацької творчості. Станом на 1 жовтня поточного року 1337 дітей є учасниками 36 гуртків. Позашкільною освітою охоплено 63% учнів загальноосвітніх навчальних закладів району.

Показником ефективності роботи є участь в районних, обласних і Всеукраїнських конкурсах, змаганнях, акціях та інших заходах. Упродовж 2013-2014 навчального року вихованці ЦДЮТ брали участь у районних і обласних етапах Всеукраїнських конкурсів «Космічні фантазії», «Мирний космос», «Вчимося заповідувати», «Парки – легені міст і сіл», «Історія міст і сіл», «Я – європеєць», «Моя Батьківщина – Україна», «Географічний майданчик в дії», «Свій голос віддаю на захист природи», «Птаха року», «Молодь тестує якість», «Плекаємо сад», «Конкурс екологічних проектів», «До чистих джерел», «Юний дослідник», «Моя Україна», «Молодь обирає здоров’я», «Моральний вчинок», «Знай і люби свій край» - загалом у 33 районних етапах Всеукраїнських конкурсів і акцій.

Плідно працює екологічний гурток «Жайворонок», яким керує Н.Тимченко. Системний підхід до виховання екологічної культури, екологічного стилю мислення дає результати. Вихованці гуртка щороку представляють свої роботи на обласні конкурси і займають призові місця. У цьому році зайняли перше місце у конкурсах «Вчимося досліджувати та охороняти природу», «До чистих джерел», «В об’єктиві натураліста», друге місце у конкурсі «Вчимося заповідувати», третє – в акції «Годівничка». 

Переможці обласних етапів беруть участь у Всеукраїнських, де здобули 4 перемоги. Робота Влада Дар’єва, учня Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ступенів, «Люби своїх зелених друзів, підживлювать не забувай – отримаєш із квітів рай» зайняла І місце у фінальному етапі конкурсу-огляду «Галерея кімнатних рослин». Виріб Олександри Комишової, вихованки гуртка декоративно-ужиткового мистецтва «Барвінок», зайняв І місце у фінальному етапі новорічно-різдвяної виставки «Новорічна композиція». Анна Корж, вихованка гуртка «Жайворонок», взяла участь у очному ІХ Всеукраїнському конкурсі дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» у Києві з роботою «Вплив синтетичних миючих засобів на довкілля» і зайняла ІІ місце. Робота Тетяни Єпіфанцевої, вихованки гуртка соломоплетіння «Плетінка» зайняла ІІІ місце у національному етапі VІІ Міжнародного екологічного конкурсу в Польщі, у м. Вроцлаві у номінації художніх робіт «Птахи – диваки».

Серед 20-ти районних заходів, проведених протягом навчального року, свята, конкурси, які вже стали традиційними: фестиваль художньої самодіяльності учнівської молоді «Інгулецька росинка», фестиваль родинних традицій «Танцюємо і співаємо разом з батьками», конкурс учнівського самоврядування «Лідер року», конкурс екологічних агітбригад, фестиваль-конкурс «Молодь обирає здоров’я», чемпіонат КВК (клубу веселих і кмітливих) тощо. Саме ці заходи дають змогу дітям розкрити свої таланти та здібності, самореалізуватися, творчо зростати. Знову успішно виступила команда КВК «Хутор» Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів. У фінальному турі обласного етапу чемпіонату шкільних команд КВК сезону 2013-2014 навчального року «Хутор» виборов ІІІ місце. Команда «Єдність» Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступені - переможець районного етапу Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Молодь обирає здоров’я», виборола в нинішньому році ІІ місце в обласному етапі (у минулому році – ІІІ місце). Активно працює євроклуб «Промінь Європи» на базі Балахівської ЗШ І-ІІІ ступенів, який у цьому році взяв участь в обласних заходах: конкурсі проектів «Крокуємо до Європи», семінарі євроклубів Кіровоградщини «Ярмарок проектів», конкурсі стіннівок «Мандрівка європейськими країнами» (І місце), конкурсі малюнків «Країни Європи моїми очима», конкурсі світлин «Європейське обличчя мого краю», фестивалі «Єврофест – 2014» (І місце).

Активно розвивається авіамодельний спорт. Вихованці авіамодельного гуртка «Юні пілоти» (керівник О.Кашевєров) мають у своєму доробку перші місця на обласних змаганнях (кімнатні моделі), загальнокомандному та особистих заліках на відкритих змаганнях (мікромоделі літаків) у м. Олександрії.

Вже вісім років поспіль проводяться науково-практичні конференції юних дослідників. Діти виступають з доповідями про свою роботу, захищають свої проекти і дослідницькі роботи. Крім того, на базі ЦДЮТ створена мала академія наук, членами якої є вже майже 40 учнів. Це дасть змогу проводити більш широкі дослідження, поліпшувати якість науково-практичних робіт.

Є багато й інших досягнень в роботі ЦДЮТ, згадати про всі заважає брак газетної площі. Головним підсумком роботи стало те, що ЦДЮТ став переможцем V огляду-конкурсу роботи позашкільних навчальних закладів області. Конкурс проходив у два етапи. На першому, заочному, обласна комісія розглядала надіслані матеріали про роботу позашкільних закладів. Другий етап проходив у листопаді 2013 року – обласна комісія на місці знайомилася з роботою гуртків, організацією і якістю проведення масових заходів, переглянула великий концерт вихованців гуртків ЦДЮТ. Підведення підсумків огляду-конкурсу відбулося 17 вересня нинішнього року на обласній конференції, яка проходила у День позашкільної роботи. Директору ЦДЮТ В.Бойко було вручено кубок і диплом переможця. 

До цієї перемоги додалася ще одна – ЦДЮТ зайняв перше місце в області серед веб-сайтів позашкільних закладів.

Тож побажаємо педагогам позашкільної освіти подальших успіхів у їхній важливій роботі, яка допомагає дітям розкривати і розвивати свої таланти, виховувати майбутніх вчених і дослідників, митців і природоохоронців, патріотів України.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімку: директор ЦДЮТ Валентина Бойко висловлює гордість своїми вихованцями