ОліяНе секрет, що одним з найвагоміших важелів економіки, зокрема й на місцях, є розвиток і вдосконалення малого й середнього бізнесу. Його запорукою є впровадження нових технологій, обладнання, аби продукція, що пропонується споживачеві, була якомога якіснішою, доступнішою, тобто конкурентнішою.

Ми свого часу невипадково на початку ведення бізнесової справи зробили акцент на створенні об’єктів переробної промисловості, адже для такого аграрного району, яким є наша Петрівщина, цей вид діяльності є і логічним, і, безумовно, перспективним. Однак переробна промисловість, певне, як ніяка інша, потребує особливого системного оновлення, удосконалення, постійного контролю якості.

Саме до якості продукції, зокрема соняшникової олії, ми завжди ставилися особливо уважно і вимогливо, тож лише тільки з’явилися нарікання відповідного характеру (чого гріха таїти: з цим справді час від часу виникали проблеми, особливо внаслідок різких коливань температури, що, безумовно, позначалося й на особливостях технологічного процесу), дійшли висновку про необхідність оновлення і удосконалення обладнання, що тепер успішно й здійснили. Крім того, встановили додаткові фільтри, очищаємо парафіни та фосфатити гідратацією. 

Тож тепер наша продукція – а це олія сортів «Бурштин» і «Запашна» - є своєрідною візитівкою підприємства і користується великим попитом не лише серед споживачів Петрового та району, а й в довколишніх районах, зокрема в Новгородківському та П’ятихатському, а також у місті Жовті Води. Цю дуже смачну і поживну продукцію першого віджиму залюбки беруть на реалізацію заклади торгівлі, приватні суб’єкти підприємницької діяльності. Отож, як бачимо, у виграші усі - і ми, виробники, чия продукція стала більш конкурентною і затребуваною на ринку, і, безумовно, споживачі, які отримали до свого столу духмяну, насиченого бурштинового кольору продукцію, яка чудово доповнює смак салатів чи інших домашніх страв ніжним запахом свіжосмаженого насіння.

Однак у даному разі хотілося б звернутися й до наших оптових та дрібнооптових клієнтів, які здають насіння на переробку. Шановні друзі! Гадаю, кожен з вас погодиться, що яким би досконалим не було обладнання, яким би сучасним не був технологічний процес, але якщо сировина для переробки подається неналежної кондиції, то про кінцеву якість переробленої продукції годі говорити. А тепер скажіть відверто: чи багато хто з вас має можливість у домашніх умовах зберігати насіння таким чином, щоб воно не втрачало своєї товарної цінності: не пріло, не пошкоджувалося шкідниками? Певне, якщо такі і є – то їх одиниці. Натомість у нас на підприємстві ваше насіння збережеться у належному стані, адже ми маємо достатню кількість добре вентильованих складських приміщень, де воно ретельно перетрушується, обробляється засобами боротьби зі шкідниками, причому виключно дозволеними санітарними нормами і правилами препаротами. Тож подумайте, чи варто тримати насіння вдома, ризикуючи, що воно втратить свої кондиційні якості, чи краще віддати на зберігання його нам, натомість отримуючи олію в будь-який зручний для вас час у тому об’ємі, який вам необхідний на даний момент?

До речі, незважаючи на те, що через несприятливі погодні умови цього року насіння соняшнику взагалі не надто високої якості, ми норми видачі, тим не менш, не скоротили, і, як раніше, видаємо по 30% олії і по 30% макухи. Нехай це й позначатиметься певним чином на недоотриманні очікуваного прибутку, та, у свою чергу, деякими труднощами, пов’язаними з розміром заробітної плати наших працівників, та все ж ми прагнемо зберегти й взаємовигідні партнерські стосунки з нашими клієнтами. Тож приєднуйтеся до їх числа: запевняю - не пожалкуєте!

Шулим Коренблюм, співвласник АПФ «Лідер».