Мова піде не про те, про що ви подумали, прочитавши заголовок, а про найсвятішу любов – матері до своєї дитини. Цю любов оспівують поети і письменники, історія знає безліч випадків, коли задля порятунку дитини матері йшли на тортури, смерть і навіть злочини. Втім, буває і навпаки – коли ставлення матері до своїх дітей не можна назвати інакше, ніж злочинним. 

Є у одному із сіл нашого району горе-мати, яка проміняла турботу про своїх дітей на горілку і розпусту. Гроші, які отримує на їх утримання, пропиває разом з «кавалерами», а діти – хлопчик і дівчинка - живуть впроголодь, одягнуті у якесь лахміття, не знають ні уваги, ні материнського тепла.

Одного разу у відповідні районні інстанції надійшло повідомлення, що ця жінка (назвемо її Ольгою) вже кілька днів поспіль пиячить, діти в ці кілька днів нічого не їли, тож їх потрібно рятувати, бо може статися біда. Хоча вже був пізній вечір, до домівки Ольги прибула компетентна комісія, аби перевірити, чи відповідає сигнал дійсності. Побачена картина вразила: в хаті, як у хліву, Ольга і її «друзі» - очманілі від оковитої, діти - напівживі від голоду, брудні, вошиві, перелякані. Тож прийняли рішення про термінове відібрання дітей у зв’язку з тим, що є реальна загроза їхньому здоров’ю і життю.

Слід сказати, що в районі є люди, які мають бажання взяти у свої сім’ї родини, створивши прийомну сім’ю. У черзі на отримання дітей стояла жінка з іншого села (назвемо її Оксаною), яка мала власних дітей приблизно такого ж віку, як і діти Ольги, тож прийняли рішення передати дітей саме цій сім’ї. Згідно із законодавством, держава починає виплату коштів на утримання прийомних дітей тільки після завершення відповідних процедур і отримання дітьми статусу таких, що залишилися без батьківського піклування та набули статус прийомних. До того часу сім’я, у якій вони перебувають, повинна їх утримувати за власний рахунок. Оксана з чоловіком таки погодилися на це, розраховуючи, що незабаром отримують статус прийомної сім’ї і будуть отримувати відповідні кошти. Впродовж двох чи трьох місяців, відколи діти опинилися в сім’ї Оксани, їх стало не впізнати. Вони мають здоровий вигляд, виглядають чистими, доглянутими, навчилися сміятися. До Оксани ставилися, як до мами.

А тим часом сестрі Ольги стало соромно, що з нею таке сталося, і вона розпочала активну діяльність, аби не допустити позбавлення Ольги материнських прав. Найняла досвідченого адвоката, якимсь чином домовилася із завідуючою дитсадком та завідуючою сільським ФАПом, щоб вони свідчили на суді про те, що Ольга мало не ідеальна мати, і дітям у неї живеться, як у раю. Суд, вислухавши свідків, став на сторону біологічної матері і відмовив у задовольненні позову щодо позбавлення горе-матері материнських прав.

На це рішення відразу ж було подано апеляцію і, як свідчать відповідні посадові особи органів, які стоять на сторожі прав дітей, є всі передумови того, що ця апеляція буде задоволена. Але…

Оксана наступного ж дня заявила, що більше не чекатиме, коли почне отримувати гроші на утримання дітей, бо і так вже багато на них витратила, тож візьме їх у сім’ю лише тоді, коли отримає статус прийомної сім’ї. На слова, що треба ще трохи почекати, адже довше доглядала дітей, була лише одна відповідь: «Будуть гроші, тоді і заберу дітей!». Аби її умовити, організували зустріч Ольги і Оксани з дітьми. Дівчинка ще маленька, тож її думку дізнатися важко, а хлопчик на запитання: «Хто твоя мама?» чітко вказав на Оксану. Та і це її не розчулило, стояла на своєму: «Гроші отримаю – заберу дітей!».

А тим часом у селі, в якому вона живе, стали розповсюджуватися чутки, що посадові особи районних служб, причетних до вирішення долі дітей, відібрали малят у Оксани, щоб повернути Ользі, бо мають з цього якийсь зиск. 

Виникає питання – як бути у тому випадку, коли апеляційний суд вирішить справу на користь дітей? За законом Оксана має право їх взяти у прийомну сім’ю, але ж виявляється, що діти їй також потрібні лише заради грошей. 

От і виходить, що для біологічної матері діти були лише способом отримувати від держави гроші для «веселого» життя. Таку ж саму мету – отримувати від держави гроші - має і Оксана, висловивши готовність створити прийомну сім’ю. 

Як бути? Виходить, що це завдання з двома невідомими?

Анатолій РЯБОКОНЬ.