По-перше: не дозволяйте себе принижувати. 

Найчастіше більшість жертв фізичного насильства, тривалий час дозволяли кривдити себе словами. Тобто спочатку жертва потерпає від психологічного насильства, а потім відбувається фізичне насильство.

Тому не дозволяйте себе ображати, принижувати з початку стосунків, не дозволяйте по відношенню до себе дій, які можуть привести до насильства.

По-друге: правильно оцінюйте ситуацію.

Сімейні конфлікти здійснюються в замкнутому просторі будинку чи квартири, де немає можливості зовнішнього втручання. У разі загрози конфлікту треба вийти з дому — конфлікт на людях, як правило, стає менш напруженим.

Якщо виникає загроза конфлікту (і як наслідок — насильства), спробуйте запросити людину, яка зменшить напруження, — наприклад, родича. Але не слід використовувати в ролі громовідводу дітей. Бережіть їх нервову систему і не провокуйте насильства по відношенню до них.

По-третє: не провокуйте конфлікт. 

Більшість убивств і тяжких тілесних ушкоджень здійснюються на побутовому ґрунті, тобто є наслідком імпульсивних, а не спланованих дій.

Якщо відомо, що один із членів сім’ї негативно реагує на якісь дії (наприклад, уживання вами алкоголю, запізнення, контакти з певними особами та ін.), не провокуйте конфлікти і як наслідок — потенційне насильство.

Якщо ж ви бажаєте примусити чоловіка ревнувати, злитися та інше — ви провокуєте негативне ставлення до вас, конфлікт і потенційне насильство. Пам’ятайте про це!

По-четверте: будьте особливо обережними з п’яними.

Значну частину насильств по відношенню до жінок здійснюють п’яні чоловіки. Дуже часто у п’яному стані агресивними стають цілком неконфліктні люди. Якщо ви бачите, що чоловік перебуває у стані сп’яніння, не з’ясовуйте з ним стосунків, не реагуйте на його провокації та намагайтесь заспокоїти його, не робіть різких зауважень.

Якщо зупинити конфлікт не вдається, спробуйте залишити приміщення: вийдіть в іншу кімнату, до сусідів, на вулицю.

По-п’яте: якщо випадки насильства вже мали місце, у такому випадку жертва має бути готова протистояти наступним актам насильства. Для цього слід:

•продумати дії на випадок повторного насильства,

•розказати про насильство тим, хто може допомогти,

•визначити місце, куди можна піти у випадку загрози насильства,

•домовитися із сусідами, щоб вони викликали міліцію, якщо почують крики з квартири,

•у безпечному, але доступному місці заховати документи, певну суму грошей, книжку з номерами телефонів, інші важливі папери, певний одяг та необхідні ліки,

•визначити, що саме з цінних речей слід забрати з дому,

•заздалегідь знайти номери телефонів місцевих служб, які можуть надати необхідну підтримку.

Запам’ятайте: коли у вашій родині трапляється насильство, не потрібно сидіти і чекати на його повторення, принаймні скористайтесь вище вказаними  порадами, і ви зможете уберегти себе та своїх рідних від такого насильства.

Якщо Ви стали ЖЕРТВОЮ або СВІДКОМ насильства телефонуйте за номером: 102 – Петрівський РВ УМВС в Кіровоградській області, 9-63-50 управління соціального захисту населення Петрівської районної державної адміністрації, 9-72-63 районний центр соціальних служб у справах сім’ї, дітей та молоді, 9-62-63 служба у справах дітей Петрівської районної державної адміністрації.

Валентина СИБІРА, начальник управління соціального захисту населення Петрівської райдержадміністрації