Загальновідомо, що осередком суспільства є  сім’я. У ній закладаються основи буття людини, а також її духовні, світоглядні якості. Від благополуччя родини багато в чому залежить моральний стан суспільства. На жаль, для чималої кількості наших співгромадян природне бажання знайти сімейний спокій залишається нездійсненною мрією. Адже при вирішенні сімейно-побутових конфліктів більшість членів сімей вдаються до застосування насильства. 

Сьогодні дуже часто ми чуємо про те, що насильства в сім’ї не повинно бути. Проте також часто чуємо про випадки скоєння насильства чоловіка над жінкою, батьків над дітьми. Найстрашніше, що рамки сімейного насильства виходять за межі дому – і розширюють їх діти, які потерпають від насильства в сім’ї, скоюючи жорстокі вчинки по відношенню до своїх однолітків. Тож найбільш гостро проблема насильства в сім’ї постає у неповнолітніх громадян, які, не маючи відповідного обсягу інформації, поданої в доступній для підлітка формі, потерпають від здійснення проти них насильницьких дій з боку дорослих.

Ще зовсім недавно в Україні проблемам насильства в сім’ї практично не приділялося уваги, а тим більше не йшлося про необхідність пошуку шляхів протидії цьому явищу. Від насильства в сім’ї можуть потерпати всі члени родини, але найчастіше воно торкається слабких, нездатних захистити себе і залежних членів родини: дітей, людей похилого віку, осіб з обмеженими фізичними чи психічними можливостями, жінок. Фахівці стверджують, що най-більше потерпають від насильства в сім’ї жінки та неповнолітні діти.

За 2014 рік до Петрівського РВ УМВС в Кіровоградській області надійшло 113 звернень про  насильство в сім’ї. Реальні масштаби проявів насильства в сім’ї сьогодні важко визначити. Кількість кримінальних справ за фактами насильства не відображає його реального рівня та масштабів поширення, оскільки жінки часто соромляться вчиненої щодо них наруги і не сповіщають про це правоохоронні органи, а також не звертаються по допомогу до судової системи. Крім того, багато жінок не вважають по відношенню до себе насильством, коли їх б’ють чоловіки і часто, відчуваючи на собі тиск багатьох обставин, не в спромозі об’єктивно реагувати по відношенню до кривдника та до проблеми насильства. Багато дітей також не можуть сказати про насильство публічно, тому що не розуміють, що відбувається по відношенню до них.

Якщо Ви стали ЖЕРТВОЮ або СВІДКОМ насильства телефонуйте за номером: 102 – Петрівський РВ УМВС в Кіровоградській області, 9-63-50 управління соціального захисту населення Петрівської районної державної адміністрації, 9-72-63 районний центр соціальних служб у справах сім’ї, дітей та молоді, 9-62-63 служба у справах дітей Петрівської районної державної адміністрації.

Валентина СИБІРА, начальник управління соціального захисту населення Петрівської райдержадміністрації