участь команди «Стоп. Кадр»Чомусь абревіатуру КВН за звичкою з радянських часів, коли мовою практично всіх заходів була російська, не перекладають. Вона означає «клуб весёлых и находчивых», тож українською слід було б писати КВК – «клуб веселих і кмітливих». Та районні змагання шкільних команд КВН (як було зазначено у сценарії), що пройшли в Петрівському НВК, відповідали саме цій абревіатурі, яку я б розшифрував, як «клуб веселих і наполегливих». Чому? Про це трохи згодом.

- У царство гумору запрошуємо вас,
І переможе хай найвеселіший!
Ви є, команди? Покажіть свій клас,
Тож починаймо гру скоріше.

Такими словами ведучої розпочалися змагання, в яких взяли участь команди «Стоп. Кадр» Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів, «Полосаtіки» Петрівського НВК, «Еталон» Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ступенів і «Смугастий рейс» Луганської ЗШ І-ІІІ ступенів.

«Полосаtіки» Петрівського НВКПерший конкурс називався «Ми починаємо КВН…». Це мали бути презентації команд, їх назв, навчальних закладів, особливостей характерів членів команд тощо. У наступному конкурсі «Розминка від журі» команди повинні були дати відповіді на запитання, які ставили члени журі. На підготовку влучних, кмітливих і веселих відповідей давалося 30 секунд. Третій конкурс проводився вперше в районних змаганнях і мав назву «Білоруський біатлон». На сцену виходило по п’ять представників команд, які по черзі «стріляли» заздалегідь заготовленими жартами. Журі оцінювало жарти і залишало автора найдотепнішого, двоє невдах виходили з гри – «відстрілювалися». Перемагала команда, яка відстріляла всіх суперників. І завершувало конкурс домашнє завдання на тему «Теорія всесвітнього гумору». Слід було підготувати гумористичну міні-виставу з хореографічними та вокальними фрагментами. 

всі учасники змаганьА зараз – про відповідність абревіатури КВН суті виступів. Всі конкурси оцінювалися за п’яти - і семибальною шкалою, але жодна з команд жодного разу не отримала найвищий бал, оцінки за всі конкурси коливалися від 1 до 4 балів. Команди були дуже наполегливими, намагалися смішити членів журі і глядачів, але… Деякі жарти нібито й були дотепними і смішними, та про середній рівень виступів усе ж говорять оцінки. Саме тому я розшифрував би абревіатуру, як веселі (принаймні, намагалися ними бути) і наполегливі. Та наполегливість сама по собі не додає креативності і кмітливості. 

У чому ж тут проблема? На жаль, сьогодні нерідко навіть учні, які добре засвоїли знання з базових дисциплін, не відзначаються широтою світогляду, начитаністю, ерудицією, а без цього важко стати кмітливим. 

журі за роботоюПро те, що хотілося б бачити більше вдалих жартів, веселих сценок, - говорив і член журі Д.Сулима, методист районного методичного кабінету, хоча, як зазначила В.Бойко – директор ЦДЮТ - загалом рівень команд дещо зріс у порівнянні з минулим сезоном. Вони побажали командам подальших успіхів, вручили учасникам відповідні нагороди. На завершення слід сказати, що переможцем районного етапу змагань стала команда «Стоп. Кадр» Новостародубської школи.

Анатолій РЯБОКОНЬ. 

На знімках: фрагмент виступу команди «Полосаtіки»; виступає «Смугастий рейс»; журі за роботою; всі учасники змагань.

Фото автора.