Звертаємо увагу, що з 27 жовтня в школах тривають осінні канікули, а це означає, що на вулицях міст та сіл побільшало охочих до ігор дітей. Граючись, юні учасники дорожнього руху нерідко забувають про обережність, тож увагу слід проявити дорослим. Як свідчить статистика, під час канікул значно збільшується ризик травмування дітей на дорозі внаслідок дорожньо-транспортних пригод. Тож ДАІ нагадує водіям: під час канікул будьте уважнішими до юних учасників дорожнього руху.

Враховуючи те, що рух транспорту ускладнюється зміною погодних умов: дощ, туман, ожеледиця, перші заморозки, а як наслідок – мокре, слизьке покриття проїжджої частини, просимо водіїв бути особливо уважними при керуванні транспортними засобами і дотримуватись Правил дорожнього руху та безпеки перевезення дітей у автомобілі.

Дуже часто саме батьки нехтують елементарними правилами безпеки для маленьких пасажирів: перевозять малечу на передньому сидінні авто, що категорично заборонено правилами, забувають пристебнути маленького пасажира ременем безпеки, не кажучи вже про встановлення спеціального дитячого автокрісла.

Державтоінспекція просить водіїв бути особливо обережними під час руху поблизу загальноосвітніх навчальних закладів, дитячих садочків, ігрових майданчиків та місць відпочинку (парки, сквери, стадіони, тощо), а також під час появи поблизу проїжджої частини маленьких пішоходів. Адже поведінку дитини важко передбачити, і вона може несподівано вибігти на дорогу. У дворах рухайтеся з мінімальною швидкістю, будьте дуже уважні при здійсненні маневрів на внутрішньодворових територіях, при проїзді пішохідних переходів. Пам’ятайте, що діти дуже рухливі й імпульсивні, багато з них не вміють передбачати небезпеку і правильно оцінювати дорожню ситуацію.

ДАІ також нагадує батькам: найкращий приклад безпечної поведінки на дорозі можете подати тільки ви самі. Адже діти часто копіюють поведінку дорослих, тож дотримання вами вимог Правил дорожнього руху, є додатковою гарантією безпеки вашої дитини. Радимо батькам, по можливості, одягати дітей у яскравий одяг, який здалеку видно на дорозі, додаючи до нього кілька флікерів. І обов’язково нагадайте дітям правила переходу дороги та про необхідність неухильного дотримання правил дорожнього руху, обов’язково перевірте засвоєні знання.

Наталія РУДЯЧЕНКО, інспектор Петрівського ВДАІ, капітан міліції