Отож цими днями добігла кінця чергова виборча кампанія по формуванню вищого органу законодавчої влади в Україні – Верховної Ради. Офіційні підсумки позачергових виборів -2014 члени ЦВК обіцяють надати не пізніше 10 листопада. Але, зрозуміло, вони навряд чи суттєво різнитимуться від тих даних, якими сьогодні оперують представники різних засобів масової інформації чи політичні аналітики, котрі зараз намагаються спрогнозувати склад і характер майбутньої правлячої коаліції.

Тож, як би там не було, а деякі підсумки і певні висновки ми уже можемо зробити й сьогодні. Отже, вперше за усю історію незалежності України, суттєво переважаючу кількість мандатів до Верховної Ради здобули представники демократичних сил з проукраїнського табору, які своєю стратегічною метою визначили євроінтеграцію та й загалом прагнення більш тісної і всебічної співпраці з країнами-представниками так званого цивілізованого світу. Звичайно, такий вибір народу вселяє оптимізм, але, як це часто у нас буває – оптимізм доволі обережний, адже ніхто, на жаль, своїми справами ще не спростував нашої ж народної мудрості, що там, де два українці - там три гетьмани. Чи вистачить нам мудрості хоч цього разу не стати на вже добре знайомі граблі?

Тепер конкретно про результати. Переможцем виборчого марафону для багатьох дещо несподівано, але, якщо відверто, то цілком прогнозовано став «Народний фронт», який після підрахунку 99,66% електронних протоколів набрав 22,16%. Менше одного відсотка їм поступилися представники Блоку Петра Порошенка – 21,83%. Третіми прийшли до фінішу представники політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» з 10,98%. Досить сильними в суспільстві залишаються й опозиційні настрої, що позначилися підтримкою «Опозиційного блоку» на рівні 9,40%. Замкнули групу щасливчиків, яким суспільство довірило право представляти свої інтереси в Раді – Радикальна Партія Олега Ляшка (7,45%) та Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (5,68%).

Звичайно ж, багатьох читачів районки цікавить, як проголосували виборці по нашому 103-му округу. Тут порядок електронних симпатій трохи відмінний від загальнодержавного: на першому місці Партія «Блок Петра Порошенка» з 21,10% підтримки, «Народний фронт» посів друге місце (20,32%), далі наші земляки віддали перевагу представникам Радикальної партії Олега Ляшка – 12,54%, четвертий результат - у Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» - 8,8%, п’ятими за рівнем підтримки стали представники «Опозиційного блоку» (близько 7,5%) і замкнули шістку, що долають п’ятивідсотковий прохідний бар’єр представники політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» (6,4%). 

А за так званою мажоритарною системою на 103-му одномандатному виборчому окрузі народним депутатом обрано представника від «Блоку Петра Порошенка» Анатолія Кузьменка – 35,52% підтримки. Анатолій Іванович упевнено випередив своїх опонентів, набравши майже такий відсоток, як одразу три його найближчі конкуренти Віталій Пікулін – 14,33%, Віталій Журавльов – 11,77% та Анатолій Дорофеєв – 11,18%. Решта  кандидатів мають значно нижчі показники електронної підтримки.